Pipopäisellä henkilöllä on kuulokkeet kaulalla ja reppu selässä. Hän näyttää sormillaan voiton merkkiä.

Osku podkussa -podcastin ensimmäisellä tuotantokaudella matkaamme läpi erityyppisten osuuskuntien työosuuskunnista ja yrittäjien osuuskunnista aina asumis- ja alustaosuuskuntiin sekä sosiaalisiin osuuskuntiin saakka. Keskustelujen polttopisteessä on kysymys osuuskuntien yhteiskunnallisesta roolista tässä ajassa.

Toisella tuotantokaudella podcast vie sinut osuuskuntien ja kestävän tulevaisuuden äärelle. Tarkastelemme suomalaisia pienosuuskuntia reilun ja kestävän talouden rakentajina. Nostamme esiin kiinnostavia osuuskuntia ja niiden toimijoita uuden osuuskuntaliikkeen aallon harjalta. 

Keskustelut juontaa KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski. Vieraina jaksoissa on vaihtuvia asiantuntijoita ja osuuskunta-aktiiveja.

Osku podkussa -sarjan jaksot ja tekstivastineet

1. tuotantokausi

Keskustelut on tallennettu kevään ja kesän 2021 aikana verkkoyhteyksien välityksellä. Kuultavat jaksot on tallenteista toimittanut ja editoinut mediatuottaja Seppo Helle.

1. Osuuskunta yrityksenä -tekstivastine

2. Työosuuskunnat tulevat! -tekstivastine

3. Osuuskunta yrittäjien yhteisyrityksenä -tekstivastine

4. Alustatalous ja osuuskunnat -tekstivastine

5. Sosiaaliset osuuskunnat -tekstivastine

6. Asumisosuuskunnat -tekstivastine

7. Osuuskunnat ja uusi maailman tila -tekstivastine

2. tuotantokausi

Keskustelut on tallennettu syksyn 2022 aikana. Äänityön on tehnyt mediatuottaja Seppo Helle.

Jakso 1: Sosiaalipalvelut Silmu on hyvä työyhteisö 

Sosiaalipalvelut Silmu on sosiaalialan ammattilaisten osuuskunta, joka tuottaa sosiaalipalveluja julkiselle puolelle. Silmun tavoitteena on sellaisen työyhteisön luominen, jossa työntekijöillä olisi hyvä olla. KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski haastattelee Silmun toimitusjohtaja Milja Laamasta. 

Tutustu Silmuun sen verkkosivuilla.

Lue Sosiaalipalvelut Silmu on hyvä työyhteisö -jakson tekstivastine verkkosivulla.

Jakso 2: Kulttuuriosuuskunta TRELMU tuottaa elävää kulttuuria 

Kulttuuriosuuskunta TRELMU ylläpitää ravintolaa ja keikkapaikkaa Tampereen keskustassa. TRELMU on omaehtoisen kulttuurin kaupunkitila, jonka lavalla esiintyy vuosittain satoja aloittelevia ja välillä kokeneempiakin bändejä. KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski haastattelee TRELMUN toimitusjohtaja Nipa Nymania. 

Tutustu TRELMUun Facebook-sivulla.

Lue Kulttuuriosuuskunta TRELMU tuottaa elävää kulttuuria -jakson tekstivastine verkkosivulla.

Jakso 3: Omillaan osuuskunta luo osallisuutta  

Omillaan osuuskunta on kehitysvammaisten ja heidän läheistensä osuuskunta, jonka työntekijöinä toimivat kehitysvammaiset. Omillaan osuuskunta tuottaa toimeentuloa ja työelämäosallisuutta sekä edistää työelämän yhdenvertaisuutta. KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski haastattelee Omillaan osuuskunnan toimitusjohtaja Riku Seppälää ja osuuskunnan jäsentä Sari Seppälää. 

Tutustu Omillaan osuuskuntaan sen verkkosivuilla.  

Lue Omillaan osuuskunta luo osallisuutta -jakson tekstivastine verkkosivulla.

Jakso 4: Pikkuputiikit tekee tilaa käsitöille 

Pikkuputiikit on käsityöläisten osuuskunta, joka ylläpitää puotia Tampereen sydämessä Kehräsaaren tehdasmiljöössä. Pikkuputiikit on yrittäjien osuuskunta, jossa käsityöalan ammattilaiset ovat lyöneet hynttyyt yhteen parantaakseen toimeentulon mahdollisuuksia ja tuottaakseen korkeatasoista käsityötä. KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski haastattelee Pikkuputiikkien jäsentä yrittäjä Reetta Kaurasta. 

Tutustu Pikkuputiikkeihin heidän verkkosivuillaan.

Lue Pikkuputiikit tekee tilaa käsitöille -jakson tekstivastine verkkosivulla. 

Jakso 5: Kulttuuriosuuskunta Kiito 

Kulttuuriosuuskunta Kiito on monialainen media- ja kulttuurialan osuuskunta, jonka vahvuuksiin kuuluu myös työelämätutkimuksen tekeminen. Kiito tuottaa palveluita ja toteuttaa hankkeita työhyvinvoinnista nukketeatteriin – ja kiitää kohti yhä uusia mahdollisuuksia. KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski haastattelee Kiidon jäsentä Kati Andrianovia. 

Tutustu Kiitoon sen verkkosivuilla.

Lue Kulttuuriosuuskunta Kiito -jakson tekstivastine verkkosivulla.

Jakso 6: Jälleenrakentajat Osuuskunta 

Jälleenrakentajat Osuuskunta on ekologisen jälleenrakennuksen verkosto, joka toimii alustana kestävän yhteisöllisyyden edistämiselle ihmisten omien kiinnostusten ja tarpeiden mukaan. Jälleenrakentajat tarjoavat yhteisöllisyyttä ja kestävyyttä tukevia palveluja ja ovat monessa mukana möyhimässä jälleenrakennukselle uutta maaperää. KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski haastattelee Jälleenrakentajien aktiiveja Disa Kamulaa ja Kimmo Hokkasta. 

Tutustu Jälleenrakentajiin heidän verkkosivuillaan.

Haastattelussa viitattu Ankkapartio-video löytyy Facebookista. 

Lue Jälleenrakentajat Osuuskunta -jakson tekstivastine verkkosivulla.