Tulevaisuusrunous
Elämme maailmassa, jonka monimutkaisten ongelmien ratkaisuun tarvitsemme luovuutta, eri näkökulmien ja tiedonlähteiden yhdistämistä, yhteisöllisyyttä sekä ilmaisua. Tulevaisuusrunous tarjoaa runoutta yhdeksi tulevaisuuden kuvittelun menetelmäksi.
Runo ruokkii mahdottoman ajattelua ja toistaiseksi toteutumattoman kokemista. Runoja tulevaisuudesta voi kirjoittaa yksin tai yhdessä. Jokainen runo luo oman tulevaisuuskuvansa.
Tulevaisuusrunous yhdistää tulevaisuusajattelun perusteisiin runon mahdollisuudet kuvata eri ilmiöitä, kokemuksia ja tunteita. Tulevaisuusajattelussa tulevaisuuteen voi itse vaikuttaa, eivätkä tulevaisuudet ole ennalta määrättyjä. Runo on ilmaisultaan väljää: se antaa tilaa kirjoittajansa ja kokijansa omille tulevaisuuskuville.
Tulevaisuus tapahtuu nyt, ja siihen vaikuttaminen kuuluu kaikille!
Tulevaisuusruno menetelmänä
Tulevaisuusrunous-tehtävät ovat pääosin matalan kynnyksen tehtäviä, mutta niistä voi saada innostusta ja uusia näkökulmia myös jo kauemmin runoja tai tekstejä kirjoittaneet. Tehtävien kautta tulevaisuuden haasteita ja tavoitteita voi käsitellä näkökulmasta, joka painottaa inhimillistä kokemusta yhteiskunnasta ja ihmisestä osana luontoa.
KSL-opintokeskus toteuttaa vuoden 2025 aikana työpajoja, Tulevaisuusrunous-menetelmäjulkaisun, runovideon ja runoesityksen hankkeessa syntyneistä runoista.
Kehitä järjestöäsi tulevaisuusrunouden avulla
Tulevaisuusrunous-tehtävien avulla yhteisöt, järjestöt ja yksilöt voivat vahvistaa tulevaisuusajatteluaan ja toimintaansa. Lähestymällä tulevaisuutta yllättävästä näkökulmasta voidaan saada aikaan sellaista muutosta tai uusia ratkaisuja, joita ei muuten tulisi ajatelleeksi.
Tehtävät kannustavat erityisesti tulevaisuuden mahdollisuuksien löytämiseen ja uusiin näkökulmiin, jotta voimme löytää ratkaisuja kestävään arkeen ja toivottuun tulevaisuuteen.
Osallistu runollasi yhteisöteokseen
Tee oma tulevaisuusrunosi osaksi yhteistä kansalaisyhteiskunnan runoteosta! Millainen olisi sinun tai teidän mahdollisuuksien tulevaisuus? Voit toteuttaa runon yksin tai yhdessä yhteisösi tai järjestösi kanssa.
Poimi tehtävä tämän tekstin lopusta tai tehkää runo omalla tyylillä. Lähetä runo meille lomakkeella.
Runot lisätään yhteiseen Tulevaisuusruno-kollaasiin. Löydät kollaasin verkkosivulta.
Osa runoista voidaan julkaista joko kokonaan tai osittain tulevassa menetelmäjulkaisussa ja -videossa tai esittää osana syksyllä 2025 toteutettavaa runoesitystä. Heinäkuun 2025 aikana lähetetyt runot lisätään Tulevaisuusrunokollaasiin elokuussa.
Tehtävä: Tulevaisuusruno – Mahdollisuuksien tulevaisuus
Lämmittelyä
- Listaa 5–10 sanaa, jotka sinulle tulee mieleen hyvästä tulevaisuudesta.
- Katso sanoista syntyvää listaa. Ajattele, että lista onkin runo – onko se valmis sellaisenaan? Voit halutessasi vaihtaa sanojen järjestystä ja kirjoittaa uusia sanoja, lauseita ja rivejä.
- Tehtävän voi tehdä myös ryhmässä. Keksikää yhdessä sanoja ja muodostakaa niistä runo tai runoja.
Runoile lisää
- Mitä sanoja tulee mieleen sanoista ”hyvä tulevaisuus”, jos ajattelet omaa tai yhteisösi tulevaisuutta?
- Miltä tällainen tulevaisuus näyttää, kuulostaa, tuntuu kymmenen vuoden päästä?
- Mitä on tapahtunut, jotta tulevaisuus on toteutunut?
Kirjoita tästä runo. Käytä mahdollisimman konkreettista kieltä; kuvaile esineitä, ruokia, arkisia tapoja, työkaluja.
- Mitä hyvään tulevaisuuteen liittyviä sanoja tulee mieleen, jos ajatteletkin tulevaisuutta yhteisten asioiden ja yhteiskunnan näkökulmasta?
- Mitä on tapahtunut, jotta tämänlainen tulevaisuus on toteutunut?
Kirjoita tästä runo.
Lähetä runosi meille lomakkeella.
Tulevaisuusrunous hankkeena
Tulevaisuusrunous on osa Kuluttajaosuustoiminnan säätiön rahoittamaa hanketta, jossa KSL-opintokeskus toteuttaa Tulevaisuusrunous-menetelmäjulkaisun, runovideon, työpajoja ja runoesityksen hankkeessa syntyneistä runoista. Tulevaisuusrunous-menetelmää ovat mukana kehittämässä runoilijat Petra Vallila ja Mikko Räty.
Mikko Räty on runoilija, esitysrunoilija ja näytelmäkirjailija, jonka teksteissä poliittinen on poeettista ja poeettinen poliittista. Taiteellisessa työssään Räty tutkii luontosuhteita ja vallankäyttöä. Rädyltä on julkaistu runoteokset Borealia (Tammi 2022) ja Erehtymättömyydestä (Tammi 2025).
Petra Vallila on runoilija ja kirjoittaja, joka opiskeli nuoruudessaan kehitysmaatutkimusta ja on suuryritysten viestintätehtävissä vietettyjen vuosien jälkeen löytänyt takaisin pohtimaan parempia tulevaisuuksia kaikille, ei harvoille. Hän myös opettaa kirjoittamista Taideyliopistossa. Vallilan esikoisteos ehkä julkaistiin Poesialta 2022.
