Yhteisötalous ja sosiaaliset osuuskunnat Euroopassa

Jaana Pirkkalainen: Yhteisötalous ja sosiaaliset osuuskunnat Euroopassa, 2017. 2. päivitetty painos 2019.

Yhteisötalous ja sosiaaliset osuuskunnat Euroopassa –julkaisu on katsaus sosiaalisten osuuskuntien tilanteeseen ja niitä koskevaan lainsäädäntöön Euroopassa. Se on myös puheenvuoro yhteisötaloudesta ja hyvinvointipalvelujen tulevaisuudesta.

Sosiaaliset osuuskunnat ovat yhteiskunnallista yrittäjyyttä, jolla on erityinen sosiaalinen tehtävä. Sosiaaliset osuuskunnat työllistävät vaikeasti työllistyviä sekä tuottavat sosiaali- ja terveyspalveluja. Ne kehittävät paikallisyhteisöjä ja ylläpitävät yhteiskunnallista solidaarisuutta.

Teos käy läpi yhteisötalouden keskustelua Euroopassa ja tekee katsauksen seitsemään maahan, joista löytyy sosiaalisia osuuskuntia koskevaa lainsäädäntöä: Italiaan, Ranskaan, Espanjaan, Portugaliin, Kreikkaan, Unkariin ja Puolaan.

Suomessakin sosiaalisille osuuskunnille olisi tilausta ja mahdollisuuksia esimerkiksi meneillään olevan sosiaali- ja terveyspalveluja koskevan rakennemuutoksen myötä. Yhteisötalous ja sosiaaliset osuuskunnat Euroopassa onkin ajankohtainen keskustelunavaus hyvinvointipalvelujen osuuskunnallistamisen mahdollisuudesta.

Teoksen kirjoittaja Jaana Pirkkalainen on tamperelainen osuuskuntatyöläinen. Julkaisun tuottamista on tukenut Kuluttajaosuustoiminnan säätiö.

Lataa PDF-julkaisu
Tilaa julkaisu