Käsityöaktivismi on kansalaisaktivismin muoto, jossa otetaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin käsityön keinoin.

Käsityöaktivistit Kevät Sieppi, Linnea Saarits, Niko Lindgren alias Mending Neko, Riitta Skytt, Hanna Väätäinen, Tarja Suomi ja Vilja Joensuu kirjoittavat siitä, mikä sai heidät valitsemaan käsityöaktivismin, ja millaisia mahdollisuuksia käsityöaktivismi avaa kannan ottamiseen ja kansalaisaktivismiin. Julkaisu sisältää aktivistien laatimia matalan kynnyksen käsityöaktivismiohjeita ja -vinkkejä.

Käsityöaktivismi!-julkaisun kirjoittajat

Hanna Väätäinen on ohjannut käsityöryhmää Kaikkien Naisten Talossa Turussa vuodesta 2018. Osallistujat ovat olleet oleskelulupa- ja turvapaikkaprosessissa olevia naisia. Naiset ovat suunnitelleet ja valmistaneet inhimillistä turvapaikkapolitiikkaa vaativan seinävaatteen, banderollin, pöytäliinan ja osallistuneet vuosina 2019 ja 2021 Knit’n’Tag -tapahtumaan teoksilla, jotka ovat vaatineet pakkopalautusten lopettamista ja rauhaa.

Riitta Skytt on media-alan sekatyöläinen, nykyisin eläkeläinen ja freelancer, joka kirjoittaa edelleen järjestölehtiin vammaisuuteen ja erilaisuuteen liittyviä juttuja. Tärkeitä kysymyksiä Riitalle ovat muun muassa, minkälaisella käsityöllä voimme vaikuttaa julkisten tilojen esteellisyyteen. Miten käsityö torjuu tunkeilevat väkisin auttajat?

Kevät Sieppi on taiteilija, Aalto-yliopistossa kuvataidekasvatuksen maisteriopintoja viimeistelevä opiskelija, kuvataideopettaja sekä aktivistiluonne. Ihmisoikeus- ja LGBT-teemat, sukupuolen moninaisuuden kunnioittaminen, ympäristöteemat, feministinen taide, kapitalismin kritiikki sekä taide tunnetyönä ovat Keväälle tärkeitä aiheita.

Niko Lindgren alias Mending Neko korjaa vaatteita aktivismin muotona. Nikon mukaan vaatteiden korjaaminen on suorin ja välittömin tapa ilmaista tyytymättömyyttä vaateteollisuuden vallitsevaan tilaan, tuoda esille epäkohtia ja huomioida vallitsevan järjestelmän mahdottomuutta.

Tarja Suomi on toiminut tuottajana useissa kädentaitoihin liittyvissä tapahtumissa. Hän on luotsannut vuodesta 2013 lähtien Turun Aurajoen rannalla järjestettävää ja kaikille avointa Knit’n’Tagia, jossa jokirannan upeat lehmukset koristellaan neulegraffiteilla. Teoksissa on otettu kantaa muun muassa mielenterveyspalveluihin, HLBTIQ -ihmisten asemaan sekä turvapaikkapolitiikkaan.

Linnea Saarits on itseoppinut käsityötaiteilija, joka tekee taidetta erilaisin kirjontatekniikoin muun muassa Lanka Palaa -taidekollektiivissa. Hän on ohjannut Radikaalit ristipistot- ryhmää vuodesta 2016 ja myöhemmin perustanut Vilja Joensuun kanssa Alakulttuurikeskus Loukossa kokoontuvan käsityöryhmän nimeltä Joku Ompeluseura.

Vilja Joensuu on ammattinsa hylännyt pukuompelija ja anti-käsityöihminen, joka löysi oman ilmaisukanavansa kirjonnasta. Taiteilijana hän on itseoppinut. Vilja näkee, että käsityömenetelmien ja -perinteiden käyttäminen on jo itsessään poliittinen valinta. Käsitöihin liittyy sukupuolten ja yhteiskuntaluokkien välisiä hierarkioita ja valtaa, ja käsityön nostaminen nykytaiteen tekniikaksi tai aktivismin välineeksi on keino purkaa näitä asetelmia.

Julkaisun ulkoasun ja kuvitukset on toteuttanut Siiri Hirsiaho. Julkaisun valokuvat on ottanut Sami Repo. Julkaisua on tukenut Kuluttajaosuustoiminnan säätiö.

 

HUOM! Enintään viiden paperikappaleen tilaus on maksutonta.

Posti- ja käsittelykulut yli viiden kappaleen tilauksista

  • 5-9 kpl 10€
  • 10-15 kpl 15€
  • Yli 15 kpl lähetetään erikseen sopien

Laskun lähetämme tilaajan ilmoittamaan sähköpostiin.