Harva työtön kertoo, että työttömyys tuntuu hyvälle. Oikeastaan suurin osa Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry:n Työtön-kyselyyn vastanneista haluaisi olla töissä. Se vain ei ole mahdollista esimerkiksi siksi, että työtä ei ole löytynyt.

Tilaa jakaa kokemuksia työttömyydestä

Tästä ajatuksesta lähti liikkeelle kolmiosaisen vertaistuellisten keskustelutilaisuuksien suunnittelu Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistyksen eli tuttavallisemmin Tatsin ja KSL-opintokeskuksen välillä. Pitäisi olla tilaa jakaa kokemuksia työttömyydestä ja toisaalta paikka kuulla, mitä työttömyys 2020-luvulla koronapandemian runtelemassa Suomessa on.

Keskustelut toteutetaan Sitran kehittämällä Erätauko-menetelmällä, jossa ei etsitä oikeita tai vääriä vastauksia vaan pyritään rakentamaan kunnioittavassa keskustelussa yhteisymmärrystä. Erätauko-keskustelussa ei tarvitse olla minkään alan asiantuntija. Riittää että haluat jakaa ja kuulla kokemuksia. Vain työttömyyden kokenut voi itse tietää, miltä se tuntuu ja miten siitä voi selvitä. Muiden kokemuksia kuulemalla voi saada keinoja myös omaan jaksamiseen. Jokaisen kokemus on oikea ja arvokas, ne ansaitsevat tulla sanotuiksi ääneen.

“Valitsimme Erätauon, koska työttömyydestä puhuvat yleensä julkisesti kaikki muut kuin työttömyyttä kokeneet itse. Haluamme antaa heillekin tilan päästä itse ääneen. Etukäteen tässä ei tarvitse tietää tai osata mitään, riittää että tulet paikalle omana itsenäsi“, toteaa koulutustuottaja Hanna Rokkanen KSL-opintokeskuksesta.

Rohkaisemme osallistumaan

Tatsin toiminnanjohtajalla Peppi Tervo-Hiltulalla on kuitenkin huoli: ensimmäisen tilaisuuden perusteella webinaariin ei löydy kävijöitä keskustelemaan. “Emme halua stigmatisoida, eli paikalle voi tulla vaikka vain kuuntelemaan tai nimettömänä. Meille jokainen on arvokas”, hän sanoo ja kertoo olevansa huolissaan digitalisaation eriarvoistavasta tilanteesta pandemia-aikana. “Kaikkea työtä ei voi tehdä etänä, mutta pelko tartunnoista estää lähtemästä töihin. Toisaalta kaikilla ei ole edes osaamista tai pääsyä digitaalisiin laitteisiin, joten sekä vertaistuen että työpaikan löytäminen internetiä käyttäen hankaloituu.”

Tatsi kutsuu erityisesti toiseen tapaamiseen (9.2.) mukaan opiskelijoita ja nuoria, joita työllistyminen tai työllistyminen omalle alalle valmistumisen jälkeen jännittää. Kolmanteen tapaamiseen (2.3.2022) rohkaisemme hyvinvointialueiden uusia päättäjiä, joille palvelurakenteen muotoilu tulee ajankohtaiseksi.

Lisätietoja

Voit osallistua tietokoneella tai älypuhelimella. Keskusteluun ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Mukaan pääset tällä linkillä ja tunnuksella:
https://us02web.zoom.us/j/82642842396
(Meeting ID: 826 4284 2396)

Lisätietoja tapaamisista saa Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry:n Peppi Tervo-Hiltulalta ( tai 040 350 2094).

Työtön-erätaukomenetelmällä toteutettuihin webinaarien teknisestä toteuttamisesta kertoo Hanna Rokkanen ().

Mikä on Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys Tatsi ry? Autamme työnhaussa, tuemme työllistymistä ja edistämme nuorten työttömien osallisuutta yhteiskunnassa. Tutustu ajankohtaiseen toimintaamme verkkosivuilla tai sosiaalisen median kautta.

Tatsin muodostavat sen jäsenjärjestöt eli 13 ammattiliittoa. Tarkista jäsenjärjestöt verkkosivuiltamme ja lue lisää toiminnasta!