Mikä herättäisi puolustamaan omia oikeuksia työelämässä – jos ei se ole lakko-oikeus ja reilut palkat kaikille? Nuori ay-vaikuttaja -koulutuksessa tutustuttiin työmarkkinatilanteeseen, ammattiyhdistysliikkeeseen sekä erilaisiin vaikuttamisen tapoihin työelämässä.
Nuori ay-vaikuttaja on vuoden mittainen koulutus, jonka aikana on keskeistä tutustua muiden liittojen nuoriin ja päästä osaksi aktiivista ay-nuorten verkostoa.
”Minulle oli tärkeää se, että koulutuksessa oli eri ammattiliittojen edustajia”, sanoo koneistaja Aki Harju Raahesta. ”Olen itse toiminut kolme vuotta varatyösuojeluvaltuutettuna ja vuoden ammattiosaston hallituksessa, joten olen ollut paljon tekemisissä Teollisuusliiton jäsenten kanssa. Koin keskustelut muiden liittojen jäsenten kanssa erittäin sivistävänä.”
Myös helsinkiläinen arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija Arvind Ramachandran pitää koulutuksessa syntynyttä verkostoa arvossa. ”Tuntuu, että Suomessa ay-toiminta rajoittuu usein pelkkään omaan ammattiliittoon (minun tapauksessani Tekniikan Akateemiset TEK) tai keskusjärjestöihin (minun tapauksessani Akava). On ollut todella arvokasta tutustua muissa liitoissa ja keskusjärjestöissä toimiviin aktiiveihin ja ymmärtää paremmin eri aloilla ja eri puolella Suomea olevia haasteita”, hän toteaa.
”Minusta on mahtavaa, että osallistujia on niin erilaisista taustoista”, sanoo Janina Rautio-Visuri, Citymarketin kassatyöntekijä Turusta. ”On ollut ihanaa jakaa ajatuksia samanikäisten ja samanmielisten ihmisten kanssa. Porukkamme on ollut tosi avoin, ja tarjolla on paljon vertaistukea ja keskusteluseuraa. Tiedän, että nämä tyypit ovat sellaisia, joille voin laittaa viestiä jatkossa milloin tahansa!”
”Voin sanoa, että ilman tätä koulutusta minulla ei olisi ollut mahdollisuutta tutustua näin laajaan ja moninaiseen ryhmään ay-aktiiveja”, jatkaa Arvind. ”Liittojen välinen yhteistyö on välttämätöntä vallitsevassa työntekijävihamielisessä tilanteessa. Olen miettimässä jo sitä, miten koulutuksen jälkeen pystymme jatkamaan liittojen välistä yhteistyötä nuorisotoiminnassa.”
Työväenliikkeen historia tutuksi
Aki piti koulutuksen keskeisenä sisältönä ay-nuorten kokemusten jakamista ja toisilta oppimista. ”Keskustelimme siitä, kuinka erilaisissa tilanteissa kannattaa toimia. Puhuimme myös eri työpaikkojen ilmapiristä ja Suomen poliittisesta tilanteesta”, hän kertoo.
Koulutuksen klassikkosisällöksi on muodostunut Päivi Uljaan luento ay-liikkeen historiasta. ”On ollut mahtavaa, että olemme saaneet niin paljon vierailijoita. Erityisesti luento ay-liikkeestä jäi mieleen”, Janina muistelee. ”On ollut inspiroivaa ja silmiä avaavaa kuulla, miten ja miksi liike on syntynyt.”
”Olen kiinnostunut historiasta, joten esitelmät työväenliikkeen historiasta olivat minulle tärkeitä”, komppaa Aki. ”Oli kiinnostavaa kuulla ay-liikkeen kansainvälisyydestä ja yhteiskunnallisista muutoksista eri aikoina”, hän sanoo. Kansainvälisestä ay-liikkeestä alustuksen piti Jouni Jussiniemi, Teollisuusliiton pitkän linjan vaikuttaja ja vasemmistoliiton varapuheenjohtaja.
Voit katsoa näytteitä Uljaan luennoista YouTube-kanavallamme.
Luontevuutta vaikuttamiseen
Nuori ay-vaikuttaja -koulutus on antanut Akille uusia eväitä puhua ay-toiminnasta. ”On mukava jakaa muillekin oppimaani. Nyt esimerkiksi työmarkkinatermit ja työmarkkinatilanteet ovat minulle tutumpia, joten niistä on entistä luontevampaa kertoa muille”, hän sanoo. ”Minulla on jo jonkin verran kokemusta esiintymisestä, mutta sitä harjoiteltiin koulutuksessa lisää. Nyt on helpompi puhua ay-asioista ilman sen suurempaa valmistautumista.”
Myös Janina kokee olevansa valmiimpi esiintymään ja keskustelemaan: ”Esiintymiskammoni on lientynyt todella paljon. Olen saanut rohkeutta tuoda mielipiteeni esiin ja osallistua keskusteluun – myös koulutuspäivien ulkopuolella!”
Verkostosta itsevarmuutta
Arvind haki koulutukseen, koska hänen ammattiliitossaan TEKissä vasemmisto on pieni ryhmä: valtuustossa vasemmistolla on vain yksi paikka 70:stä. ”Halusin saada vinkkejä siihen, miten vahvistaa vasemmistoa liiton sisällä. Minusta tuntuu, että liitosta löytyy kyllä paljon enemmän vasemmiston arvoja jakavia jäseniä, kuin mitä valtuuston kokoonpano kertoo. He eivät vain uskalla aktivoitua puolueen nimellä”, hän pohtii.
Vasemmistolaisuuden lisäksi koulutus kasvatti Arvindin itsevarmuutta myös oman sukupolven suhteen. ”Vaikka minulla on vuosien kokemus ay-toiminnasta, on tuntunut, että nuori on aina outo lintu liiton toiminnassa. Koulutuksen kautta sain tärkeän muistutuksen siitä, että nuoret kuuluvat liiton toimintaan yhtä paljon kuin kokeneemmatkin”, Arvind kertoo. ”Juuri nuorilla saattaa olla uusia ideoita, joilla voi vastustaa nykyhallituksen työmarkkinaheikennyksiä.”
Kouluttajalta (Krissu Sirola-Korhonen)
”Tämä vuosikurssi pohti yhteisissä keskusteluissa paljon eri liittojen välistä yhteistyötä ja sen tuomia mahdollisuuksia esimerkiksi nuorisotoiminnassa ja työelämätietoisuuden lisäämisessä työpaikoilla.
Keskusteluissa nousivat esiin työelämän pelisääntöjen näkyväksi tekeminen ja avoimen keskustelun mahdollisuudet työpaikoilla. Erityisesti työehtosopimusneuvottelutilanteista puhuttaessa ryhmä pohti paljon sitä, mikä saisi nykypäivänä työntekijät liikkeelle. Mikä herättäisi puolustamaan omia oikeuksia työelämässä – jos ei se ole lakko-oikeus ja reilut palkat kaikille?
Pohdimme ryhmän kanssa paljon sitä, kuinka tärkeää on saada tietoa ja osata käsitellä sitä myös kriittisesti. Työelämä ja järjestökenttä ovat murroksessa, eikä silloin auta sulkea silmiä. Ay-liikkeessä on kasvamassa uusi sukupolvi, jolle toivon koulutuksen ja vaikuttamisen myötä rohkeutta kohdata muutoksen haasteet ja mahdollisuudet – yhdessä tulevaisuuteen katsoen ja sitä rakentaen!”
Järjestämme Nuori ay-vaikuttaja -koulutuksen Teollisuuden Vaikuttajien, Suomen Elintarviketyöläiset SEL ry:n, Palvelualojen ammattiliitto PAMin vasemmistoryhmän, JHL:n vasemmistoryhmän sekä Vasemmistonuorten kanssa. Koulutukseen voi osallistua myös muiden liittojen jäsenet.