Toiminnallinen lukutaitokoulutuksemme sai vuoden alussa uuden vahvistuksen, kun Kaisu Tuominen aloitti osa-aikaisena koulutustuottajana ja lukutaidon opettajana. Hänen työtehtävänään on opettaa luku- ja kirjoitustaitoa, suomen kieltä sekä arjen kansalaistaitoja aikuisille maahanmuuttajille, joiden koulutausta on vähäinen, ja joilla on erilaisia oppimisen haasteita.

Lähes parinkymmenen järjestötyövuoden aikana tutuksi ovat tulleet useat kehitysyhteistyöjärjestöt. Esimerkiksi Kepassa (nyk. Fingo) hän on toiminut järjestökoordinaattorina, koulutus- ja ohjelmasuunnittelijana.

Kaisu on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri, joka on opiskellut sosiologiaa, viestintää ja kehitysmaatutkimusta. Töiden lomassa aloitetut luokanopettajaopinnot ovat loppuvaiheessa.

– Arvostan järjestöjen tekemää työtä, mutta halusin itse suuntautua opetusalalle.

Meille Kaisu siirtyi Suomen Diakoniaopistosta, jossa hän työskenteli kolme vuotta aikuisten maahanmuuttajien perusopetuksessa. Kaisun työpari lukutaitokoulutuksessa on Heidi Leino. Heidi ja Kaisu ovat aiemmin työskennelleet Siemenpuusäätiössä samaan aikaan vuosituhannen alussa.

– Päädyimme toisistamme tietämättämme työpariksi 17 vuoden jälkeen.

KSL-opintokeskuksen lukutaitokoulutuksesta Kaisu kiinnostui ryhmäkoon ja opetusmenetelmien vuoksi.

– Erityisen arvokasta koulutuksessamme on se, miten kotoutamme opiskelijamme osaksi kansalaisyhteiskuntaa. Se, että ei ole uuden kotimaan kielitaitoa ei saisi olla poissulkeva tekijä.

Positiivista on myös pieni ryhmäkoko, joka mahdollistaa oppijoiden yksilöllisen tuen.

– Kertaamme ja toistamme paljon oppimaamme.

Entä, miten korona-aika on muuttanut ryhmän opiskelua? Millaista opiskelu on nyt, kun lähiopetusta ei voida järjestää?

– Koronapandemian aiheuttama poikkeustilanne mullisti toiminnallisen pienryhmän opetuksen kertaheitolla. Opetus tapahtuu nyt etäopetuksena. Luku- ja kirjoitustaidottomille saavutettavan etäopetuksen toteuttaminen on ollut iso ja opettavainen ammatillinen haaste. Uutta arkea on päivän käynnistyminen opiskelijaryhmän päivittäisellä videopuhelulla. Käsittelemme myös koronaa ja kannustamme opiskelijoita jakamaan omakielistä tiedotusmateriaalia muillekin.

Kaisu saa vastapainoa työ- ja opintojen värittämään arkeensa muun muassa lukemisesta ja joogasta.

Toivotamme Kaisun lämpimästi tervetulleeksi työyhteisöömme!

Tavoitat koulutustuottaja Kaisu Tuomisen sähköpostitse kaisu.tuominen@ksl.fi tai puhelimitse 040 561 3136.

Tavoitat Heidin sähköpostitse heidi.leino@ksl.fi tai puhelimitse 040 148 4490.

> Tutustu ja katso videot toiminnallisesta lukutaitokoulutuksesta