Sateenkaariseniorien toiminta muistuttaa tärkeällä tavalla edeltäneiden sukupolvien perinnöstä sekä kamppailuista paremman tulevaisuuden puolesta. Samalla yhdistys rakentaa rohkeasti ja toivoa luovasti kestävämpää, yhdenvertaisempaa sekä moniäänisempää tulevaisuutta. 

Palkitsimme yhteisöjen sivistystekoja 60-vuotisjuhlamme kunniaksi. Pyysimme yleisöltä ehdotuksia kolmessa kategoriassa: yhteisöllisyys muuttaa maailmaa, kulttuurinen kestävyys ja kestävä tulevaisuus.

Yhteisöllisyys muuttaa maailmaa -kunniamaininnan myönsimme Sateenkaariseniorit ry.:lle.

Valinnassa huomioitiin

  • yhteisöllinen toimintaperiaate
  • yhteisöllisyyden kautta maailman muuttaminen
  • yhteisöllisyyden näkyväksi tekeminen

Vertaistukea ja tietoa ikääntyvien sateenkaariseniorien tarpeista

Sateenkaariseniorit ry on valtakunnallisesti toimiva suomalainen ihmisoikeus- ja sosiaalialan kansalaisyhdistys, jonka tavoitteena on yhteiskunnallinen yhdenvertaisuus riippumatta ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.

Erikoisosaamisena yhdistyksellä on muun muassa tuoda tietoon sateenkaarisenioreiden ikääntymiseen liittyvät erikoistarpeet ja tuoda ne hyvinvointialueiden ikäihmisten palveluihin moninaisuus ja yhdenvertaisuus huomioituna. Vertaistuki on iso osa toimintaa.

Sateenkaariseniorit ry:n toiminnassa tulee esimerkillisesti esiin yhteisöllisyyden itseisarvo. Se tekee konkreettisesti näkyväksi yhteisöllisyyttä ja sen sisältämää muutosvoimaa sekä vertaisuutta voimavarana, joka liittyy olennaisesti ekososiaaliseen sivistykseen.

Sateenkaariseniorien yhteisö toimii aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana, joka ajaa sateenkaari-ihmisten oikeuksia sekä risteävää eriarvoisuutta kohdanneiden ihmisten etuja. Monimuotoinen ja voimaannuttava toiminta kokoaa laajan ajallisen perspektiivin historiasta tulevaan. Se muistuttaa tärkeällä tavalla edeltäneiden sukupolvien perinnöstä sekä kamppailuista paremman tulevaisuuden puolesta. Samalla se rakentaa rohkeasti ja toivoa luovasti kulttuurisesti kestävämpää, yhdenvertaisempaa sekä moniäänisempää tulevaisuutta.

Juuret Setan seniorityössä

Sateenkaariseniorien puheenjohtaja Risto Hartikainen vastaanotti Yhteisöllisyys muuttaa maailmaa -kunniamaininnan KSL:n 60-vuotisjuhlassa Tiivistämöllä. Kuva: Kirsi Mutshipule

 

Sateenkaariseniorien puheenjohtaja Risto Hartikainen on ollut mukana Setan seniorityössä vuodesta 2013. ”Kävin kokemuskouluttajan kurssin ja osallistuin ympäri Suomea pidettyihin tietoiskuihin ja seniorikoulutuksiin ikäihmisten hoiva-ammattilaisille”, muistelee Hartikainen. ”Aloin myös vetämään Setan Senioriryhmiä pääkaupunkiseudulla Kustaankartanossa, Kampissa ja Kinaporissa.”

Stea lopetti seniorityön rahoituksen vuonna 2020, jolloin Setan myötävaikutuksella heräsi ajatus perustaa oma valtakunnallinen yhdistys.

”Minua motivoi Sateenkaarisenioreissa osittain se, että vanhenen itse kovaa vauhtia ja haluan, että ikäihmisten hoivassa ja palveluissa otetaan huomioon moninaisuus  ja yhdenvertaisuus”, kertoo Hartikainen.

”Ikäihmisten tarpeita, seksuaalisuutta ja sukupuolen moninaisuutta on palveluissa vähätelty tai se on kokonaan unohdettu. Lähihistoriamme on meissä vahvasti sisällä, ja kannamme sen loppuun asti. Jos muistisairaus jossain vaiheissa iskisi, on pelottava ajatus, ettemme yhtäkkiä enää muistaisi asioiden tämän hetkistä tilaa, vaan siirtyisimme mielissämme 1900-luvulle kehotuskiellon tai mielisairausluokituksen aikaan. Pahimmassa tapauksessa pelkäisimme poliisia, sillä aiemmin olimme rikoslaissa rikollisia. Niistä ajoista kun on vain vähän yli 50 vuotta aikaa. En halua palata kaappiin, josta olen 30 vuotta sitten astunut ulos.”

Turvallisempaa tilaa, etsivää vanhustyötä ja etämahdollisuuksia

Ryhmäkuva sateenkaarisenioreista puistossa.

Hartikainen on huomannut, että monissa palveluiden tuottajissa on jo herännyt halu kohdata sateenkaarevaa ikääntymistä. ”Yhä useampi ei halua olla enää näkymätön tai kaapissa”, sanoo Hartikainen. ”On hienoa, että olemme saaneet osittain jo tuotua mukanamme palveluihin turvallisemman tilan. Jos joku haluaa tulla ulos kaapista, hän pystyy astumaan siihen turvallisemmin.”

Hartikainen on halunnut olla itse näkyvästi esillä siksi, että sateenkaarevat ihmiset näkisivät, kuinka yhteiskuntaa voidaan vähitellen muuttaa niin, että se huomioi myös heidät yhdenvertaisina ihmisinä.

”Olen myös ylpeä suomalainen ikääntynyt”, Hartikainen toteaa. ”Pohjoismaisessa seniorityössä olemme muita edellä siinä, että järjestämme senioritoimintaa myös etänä verkossa. Lisäksi olemme mukana myös Vanhustyön keskusliiton luotsaamassa etsivän vanhustyön Sateenkaariseniorit näkyväksi -hankkeessa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.”

Tutustu Sateenkaariseniorit ry:n verkkosivuihin.

Artikkelin pääkuva: Sateenkaariseniorit Helsinki Priden kulkueessa pyörätaksella.  ”Oli mahtavaa saada useampi liikuntarajoitteinen veteraani mukaan Pride-kulkueeseen mukaan!” 

KSL-opintokeskus tarjoaa järjestöille koulutuspalveluja sekä taloudellista ja pedagogista tukea niiden koulutustoimintaan. KSL:n koulutuksissa ja yhteisöissä voimaannutaan toimimaan sosiaalisesti ja ekologisesti oikeudenmukaisen maailman puolesta. Koulutuksemme antavat työkaluja tavoitteelliseen ja kehittävään järjestötyöhön.