ANTI-festivaali nostaa esiin taiteilijoita, jotka kuuluvat marginalisoituihin ryhmiin ja huomioi yleisön moninaisuuden. Festivaali tekee aktiivisesti tilaa uusille yleisöille, osallistaa kaupunkilaisia ja toimii taiteen saavutettavuuden edistämiseksi.
Palkitsimme yhteisöjen sivistystekoja 60-vuotisjuhlamme kunniaksi. Pyysimme yleisöltä ehdotuksia kolmessa kategoriassa: yhteisöllisyys muuttaa maailmaa, kulttuurinen kestävyys ja kestävä tulevaisuus.
Kulttuurinen kestävyys -kunniamaininnan myönsimme ANTI – Contemporary Art Festivalille.
Valinnassa huomioitiin
- tietoinen toiminta kohti kestäviä toimintamalleja, tietoinen toiminta kohti kestävää kulttuuria ja yhteiskuntaa
- kulttuuriperinnön vaaliminen, uudistaminen tai tiedostaminen
- toimiminen kestävän tulevaisuuden puolesta kulttuurin keinoin
Katalysaattori, joka auttaa yhteiskuntaa ja yksilöitä siirtymään ekologisesti kestäviin toimintatapoihin

ANTI – Contemporary Art Festival on yli 20-vuotias kansainvälinen paikkasidonnaisen nykytaiteen festivaali, joka järjestetään vuosittain syyskuussa Kuopiossa. Kaikkiin festivaalin tapahtumiin osallistuminen on yleisölle ilmaista. Tapahtuma määrittelee itsensä Live art -tapahtumaksi. Live art on innovatiivisen esitystaiteen sateenvarjotermi, joka käsittää eri taidemuotojen rajat ylittäviä esityksellisiä, osallistavia ja nykyhetkeen perustuvia taiteen tekemisen tapoja. ANTI-festivaalilla uudet taiteen muodot, kaupunkikulttuuri ja eri kohderyhmien tavoittaminen yhdistyvät yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä koulutuksellisiin ja tutkimuksellisiin näkökulmiin.
ANTI on kansainvälinen nykytaiteen festivaali sekä monipuolinen organisaatio, joka tukee taidetta ja taiteilijoiden työtä ympäri vuoden. Nimensä mukaisesti ANTI viittaa oivaltavasti paitsi rikkaaseen taiteelliseen sisältöön, myös uskallukseen ja rohkeuteen mennä valtavirtaa vastaan ja olla anti-normien mukainen.
Toiminta nojaa kestävän kehityksen periaatteisiin: antilaisten omin sanoin taide nähdään katalysaattorina, joka auttaa yhteiskuntaa ja yksilöitä siirtymään ekologisesti kestäviin toimintatapoihin. Tapahtuma kokoaa eri taidemuodot kehittämään uutta pitäen samalla yllä eri kulttuurimuotojen jatkuvuutta. Rajoja rikkova taidetapahtuma tarjoaa moniaistisia kulttuurikokemuksia, haastaa kaupunkitilan käyttöä ja kaupunkikulttuuria sekä ruokkii niin yhteisajattelua kuin toisinnäkemistä ja -tekemistä.
Moninaiset taiteen tekijät ja kokijat

Toiminnanjohtaja Elisa Itkosta motivoi työssään se, että ANTI-festivaalin toiminta on vahvasti arvopohjaista ja se painottaa myös taiteen itseisarvoa. ”Yhdistyksen työntekijät jakavat halun mahdollistaa vaihtoehtoisia taiteenmuotoja ja taiteeseen osallistumisen tapoja sekä edistää yhdenvertaisuutta, syrjimättömyyttä ja ekologista kestävyyttä”, hän kertoo.
”ANTI-festivaali ottaa tilaa antaakseen sitä Kuopiossa aliedustetuille ihmisille, ilmiöille ja taiteenmuodoille”, sanoo Itkonen. ”Nostamme esiin taiteilijoita, jotka kuuluvat marginalisoituihin ryhmiin (esim. ruskeat, vammaiset ja LGTBQI+) ja huomioimme myös yleisöjemme moninaisuuden. Teemme aktiivisesti tilaa uusille yleisöille ja toimimme taiteen saavutettavuuden edistämiseksi.” Festivaali tarjoaa osallistujille turvallisemman tilan käsitellä monimutkaisia ilmiöitä – kuten vaikkapa syrjintä ja ilmastonmuutos – sekä niihin liittyviä hankalia tunteita.
ANTI-festivaali osallistaa toimintaansa paikallisia asukkaita. Se järjestää ympärivuotisesti tiloja ja tilanteita kuten yleisötyöpajoja, joissa kuopiolaiset pääsevät tuottamaan paikallista tietoa ja muita sisältöjä taiteilijoiden teoksiin. Esimerkiksi Future DiverCities 2 -hanke mahdollistaa kansalaislähtöistä toimintaa, kuten kaupunkilaisten järjestämiä tapahtumia Kuopion kulttuurikonepajalla, entisessä junien korjaushallissa.
”Tavoitteemme on, että taiteellinen toimintamme tukee kansalaisyhteiskuntaa ja jokaisen ihmisen oikeutta kokea taidetta osana omaa elinympäristöänsä ja olla mukana kehittämässä omaa kotikaupunkiaan”, Itkonen toteaa.

Tutustu ANTI-festivaalin verkkosivuihin.
Artikkelin pääkuva: Tiziano Cruz: Wayqeycuna / ANTI-festivaali 2024 / Kuva: Akseli Muraja
KSL-opintokeskus tarjoaa järjestöille koulutuspalveluja sekä taloudellista ja pedagogista tukea niiden koulutustoimintaan. KSL:n koulutuksissa ja yhteisöissä voimaannutaan toimimaan sosiaalisesti ja ekologisesti oikeudenmukaisen maailman puolesta. Koulutuksemme antavat työkaluja tavoitteelliseen ja kehittävään järjestötyöhön.