Välillä voi käydä niin, että suunta elämässä katoaa. Mutta jos päättäväisesti luottaa elämän pohjimmaiseen hyvään, voi löytää itsensä paikasta, jossa sinun kuuluukin olla. Näin minulle kävi, kun löysin KSL-opintokeskuksen ja Taitokeskuksen.

 

Kaupallinen yhteistyö

Henkilö seisoo selin kameraan ja kurkistaa sisään ikkunasta. Hänen päässään on pipo ja päällään pitkä college-paita.
Ensimmäinen suunnittelemani pipo – Fun Bun Beanie. Rakastin pipon erilaisuutta. Neuloin siihen iloa, helmiä ja hymyn. Silloin uskalsin kurkistaa, olisiko elämälläni jokin toinenkin suunta.

 

Olin luova lapsi, mutta sitten tapahtui elämä. Syömishäiriö, ahdistuneisuus ja suorittaminen hukuttivat minut ja luovuuteni tilaan, jossa ajattelukykyni oli rajautunut kapeaan ja mustavalkoiseen näkökenttään. Elin näin toistakymmentä vuotta, jonka aikana minusta tuli monia asioita, mutta ei minua itseäni.

Sairastuin lukion alussa vuonna 2004 ja seuraavan kerran tein jotain luovaa vuonna 2020, kun ystäväni innosti minua neulomaan. Niinpä neuloin pipon. Urautuneet hermoratani ajoivat minut kuitenkin suorittamaan, joten pian neulominen muuttui väkinäiseksi ja pakonomaiseksi. Suoritin, neuloin, suoritin ja neuloin… väsähdin.

Matka luovuuden luo meinasi loppua jo ennen kuin alkoikaan, mutta hetken hengähdettyäni, olivat puikot taas käsissäni. Sisimpääni tulvi tuttu tunne, jota en ollut pitkään aikaan tuntenut – luovuuden ilo. Koska halusin neuloa jatkossakin, sovin itseni kanssa, että neuloin vain, kun se aidosti tuntuisi hyvältä.

Kuin huomaamatta neulomisesta muotoutui hetki, jossa harjoittelin virheiden tekemisen sietämistä, läsnäoloa ja itseni hyväksymistä. Sitä, ettei mitään pahaa tapahtuisi, vaikka kaikki ei ole heti valmista, täydellistä tai virheetöntä. Siitä lähtien neulominen on auttanut minua ulos kapea-alaisesta ajattelusta, ja tunnen luovuuteni palaavan hiljalleen. Vielä on matkaa, mutta eihän tässä ole kiire.

Kaksi lankakerää keraamisessa kulhossa sohvapöydällä.
Neuloin Oiva-kauluriani boheemissa airbnb-asunnossa Tanskassa ja join luomukahvia murskatuista pavuista. Nautin joka hetkestä. Hengitin.

 

Neuloin aluksi vain ohjeista, mutta mieleni tuotti jatkuvasti ideoita omannäköisistä neuleista. Mitä enemmän luottamukseni neulomiseen kasvoi, sitä upeampia luomuksia mielessäni syntyi. Ja kerrottakoon tässä vaiheessa, että minulle kaunista on se, mikä kuvaa erilaisuutta ja ihmisyyttä. Itse en pue päälle vaatteita, vaan tarinoita, arvoja ja asenteita. Sen vuoksi halusin oppia lisää, että voisin jatkossa suunnitella itse omat tarinani, omat neuleeni.

 

Käsitöihin liittyviä työkaluja.
Vierailin Knitting For Oliven lankakaupassa Kööpenhaminassa. Sain paljon uusia työkaluja suunnittelun avuksi ja kasapäin ihania lankoja

 

Universumi vastasi ja kaikkitietävä Google kertoi minulle KSL-opintokeskuksen ja Keski-Suomen Taitokeskuksen yhteistyössä toteuttamasta Käsinneulotun neuleen suunnittelu ja valmistus -koulutuksesta. “VAU”, huusin ääneen! Huudon ydin kumpusi syvältä sisimmästäni, koska käsityöt merkitsevät minulle vapautta. Puran mieleni sisältöä neulomiseen ja muistan neuleiden takana olleet ajatukset. Omien neuleiden suunnittelusta tekee hienoa se, että neuleen viimeistelty lopputulos muodostaa konkreettisen ilmiasun ajoittain vaikeillekin ajatuksille. Ajatukset on neulottu tiukasti yhteen ja lopuksi niistä muodostuu kaunis kokonaisuus. Kipeistä ajatuksista syntyy kauneutta ja nyt olin löytänyt koulutuksen, mikä tarjosi mahdollisuuden oppia lisää.

 

Henkilö tanssii ja pitkät hiukset hulmuavat seinämaalauksen edessä.
Daisy-paita valmistui KSL-opintojen aikana varsinaisen kurssi-neuleen ohessa. Tunsin valtavasti lämpöä ja iloa. Halusin tanssia.

 

Halusin ymmärtää neulesuunnittelun perusteet, jotta jokaista vaihetta ei tarvitse oppia kantapään kautta, mikä neulomisessa tarkoittaa purkamista ja uudelleen neulomista. Opintoihin hakeminen oli minulle enemmänkin tie omien voimavarojen, arvojen ja asenteiden äärelle, koska koen käsitöiden tukevan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Käsitöiden merkitys yhteiskunnassa tuntuu vähenevän ja kilpailu kovenevan. Elämässä tuntuu pärjäävän silloin, kun sinulla on kaikkea enemmän ja nopeammin kuin muilla. Jo ajatuskin tästä ahdistaa minua.

Itse haluan tehdä vastaliikkeen ja asettua poikittain sekä väärinpäin yhteiskunnan kiihtyvän tahdin eteen. Haluan toimia hitaasti, tietoisesti ja tarvelähtöisesti. Vilkas mielikuvitukseni ja ajoittainen ahdistuneisuus lyö pökköä pesää, mutta edellä mainittu on pyrkimykseni. Lähden liikkeelle kuuntelemalla itseäni ja neulon ajatukseni nähtäville omiin neuleisiini. Neulon itseni näköisiä neuleita, jotka tukevat kestävää kehitystä. Käytän paljon aikaa lankojen valintaan, sillä haluan käyttää lankoja, joiden tuotanto on eettistä ja ekologista.

Ikkunalaudalla on kulho, johon on laitettu käytettyjä teepusseja. Kulhon edessä on lapulla teksti: Jätä teepussisi tähän toivoo hitaat ompelijat.
Pitkään mietin Taitokeskuksen ikkunalaudalla olevien teepussien merkitystä.
Värjättyjä villalankoja lasipurkissa.
Kolmatta kertaa niitä ihmetellessä sain kuulla, että niitä kerättiin langan värjäämistä varten. Miten ihanan hidasta ja läsnäolevaa tekemistä, neulomista ruohonjuuritasolta alkaen.

 

Koulutukseen hakemisen taustalla oli maailmaa syleilevät ajatukset. Toivon tasa-arvoista, hyvinvoivaa ja rakastavaa yhteiskuntaa, jossa kukaan ei ole tai jää yksin. Mielestäni se on hyvinkin mahdollista, jos vain tuemme toisiamme. Tällaisen tunteen KSL-opintokeskus ja Taitokeskus tarjosi minulle ja olin valtavan iloinen tullessani hyväksytyksi mukaan.

“JES”, huudahdin ja tiesin heti, että koulutus tulisi viemään minua oikeaan suuntaan elämässäni.

Henkilö istuu rennosti tuolilla tekstiilikori sylissään.
Viimeinen lähipäivä Taitokeskuksella ja sylissäni tuoksuu tuore villa. Voisiko mitään parempaa tässä hetkessä olla?

 

Rakkaudella, Suvi

 

Löydät Suvin Instagramista @kudelmiani -tililtä.

 

Lue blogisarjan toinen kirjoitus ”Tietoa, taitoa ja elämänmittaisia ystäviä” verkkosivultamme.

 

Lue blogisarjan kolmas kirjoitus ”Sinusta voi tulla mitä vain!” verkkosivultamme.

Hae koulutukseen

Lue lisää taideteollisuusalan ammatillisesta koulutuksestamme verkkosivultamme.