Jos voisit valita koulutuspolkusi uusiksi, mitä valitsisit ja mikä sinusta tulisi isona? Itse en uskaltanut edes ajatella moista, ennen kuin sain riittävästi rohkeutta tähän KSL-opintokeskuksen taideteollisuusalan opintojen kautta.

 

Kaupallinen yhteistyö

 

Voi pyhä sylvi olin iloinen ymmärtäessäni, että kasvua ja kehitystä tapahtuu läpi koko elämän, eikä 17-vuotiaana tehty valinta ole välttämättä se sama, minkä haluat tehdä aikuisena. Itse tein lukioikäisenä päätöksen urapolustani sairastaessani syömishäiriötä ja voidessani huonosti. En kadu mitään ja olen oppinut paljon. Minulla on itselleni tärkeä ja merkityksellinen päätyö, mistä nautin suuresti ja mitä haluan tehdä. Kuitenkin haaveeni kuvaamataidon opettajasta tai psykologista kariutui jo siihen, etten uskaltanut tai uskonut omiin kykyihini. Onneksi kuitenkin löysin työni muita väyliä pitkin.

Kerron sinulle jotain järisyttävää: Voit valita koska tahansa uudestaan, eikä koskaan ole liian myöhäistä tarttua uusiin haasteisiin! Jos jotain hyvää yhteiskunnan vauhdikkaassa kehityksessä on, on se moninaiset mahdollisuudet opiskella oman työn ja perhe-elämän keskellä. Opintoja voi rakentaa monia kanavia pitkin, niin kuin minä olen tehnyt.

Olen opiskellut ensin ammattikorkeakoulussa ja sitten yliopistossa. Sen jälkeen olen kuluttanut avoimen yliopiston tarjontaa, mutta kaipasin jotain konkreettisempaa. Olen luonteeltani tekijä, joka tykkää tehdä asioita kädet savessa. Siksi etsin kohdennettua koulutusta neulomiseen, joka auttaisi minua löytämään luovuuteni luo takaisin.

Henkilö istuu rennosti tuolissa ja pitelee villavyyhtiä nenänsä alla.
Tässä kuvassa näkyy iloinen tekijä viikset villassa. Haluan hassutella, enkä ottaa elämää liian vakavasti. Se on välillä vaikeaa, mutta siihen pyrin. Meillä on vain yksi elämä, joten miksipä ei oteta siitä kaikkea irti. Toki se ei ole niin helposti tehty kuin sanottu ja moinen lause voi tuntua naiivilta, mutta itsekin vaikeita hetkiä kokeneena haluan rohkaista jokaista suunnistamaan omia unelmia kohti.

 

Siten löysin KSL-opintokeskuksen ja Keski-Suomen Taitokeskuksen yhteistyössä toteuttamaan toimintaan mukaan. Heidän verkkosivujaan tutkittaessa saa nopeasti käsityksen siitä, miten monipuolinen opetustarjonta heillä on. Koska itse olen vielä kotona pienen lapseni kanssa, tuntui hyvältä, että opintoja voi rakentaa itselle sopivaksi ja sovittaa omaan elämäntilanteeseen. Koulutuksen kuvaus ei alkanut maininnalla, minkälainen sinun pitää olla ja mitä sinun pitää osata, vaan tuli tunne, että opinnot ovat meitä kaikkia varten. Ja mikä hienointa, voit opiskella kokonaisen tutkinnon tai täydentäviä koulutuksia. Opiskeleminen on mahdollista myös oppisopimuksella. Minua kiinnosti ja kiinnostaa edelleen käsityöntekijän ja käsityömestarin tutkinnot. Olisi ihana jatkaa opintoja, koska tulen kaipaamaan Taitokeskusta, kanssaopiskelijoita ja opettajia.

Kiinnostuin KSL-opintokeskuksen ja Keski-Suomen Taitokeskuksen toiminnasta myös siksi, että sen arvopohja välittyy ruudun toiselle puolelle asti. Isona ja merkityksellisenä esimerkkinä mainittakoon opintokeskuksen arvot: yhdenvertaisuus, avoimuus, yhteisöllisyys, luotettavuus, solidaarisuus sekä käsityöaktivismi. Termillä tarkoitetaan kansalaisaktivismin muotoa, jossa käsityöt ilmentävät omia mielipiteitä ja kannanottoja yhteiskunnan asioihin sekä luo mahdollisuuden saada ihmiset toiminaan paremman tulevaisuuden puolesta. Voit tutustua käsityöaktivismiin KSL:n verkkosivuilla. Tähän törmääminen oli kuin kokemus valaistumisesta, sillä minulla on paljon sanottavaa maailmalle ja olkoon käsityöni konkreettinen ilmiasu omia asenteitani tukemaan. Viimeistään tässä vaiheessa olin varma, että nämä tahot ovat tulleet elämääni tarkoituksella.

Ja erityismaininta Taitokeskuksen fyysisistä tiloista, jotka tukeva kokonaisvaltaista oppimiskokemusta. Tilat ovat niin kauniit ja persoonalliset, jotka kutkuttelevat jokaista aistisolua. Kun avaat ovet, saatat kuulla neulekoneiden tai mattopuiden suhinaa, haistaa lankoja, värejä ja kahvin tuoksun sekä nähdä värejä, jotka täyttävät mielesi ilolla. Tykästyin tiloihin niin paljon, että toivoisin joku päivä itsekin työskenteleväni siellä.

Vanhanajan ompelukone kuluneen puisen työpöydän päällä.
Rautainen ompelukone toi mieleeni muistoja mummolasta. Jo lapsena poljimme Singerin poljinta ja kuuntelimme tuon sukupolvien läpi kestävän ompelukoneen kehräystä.
Erilaisia painokuvioita kankaalla.
Taitokeskus on täynnä kauniita yksityiskohtia. Yksityiskohdat tulevat esiin silloin, kun pysähdyt, hengität ja avaat silmäsi maailmalle.

 

Koulutuksen innoittamana uskaltauduin hakea yliopistoon lukemaan käsityötieteitä, mikä oli iso askel minulle. Tuntui siltä, kuin olisin raottanut ovea lukion aikaisiin tunteisiin siitä, miten pettynyt olin itseeni, kun en uskaltanut koskaan edes hakea opiskelemaan kuvaamataidon opettajaksi tai psykologiksi. Mutta eihän se ole koskaan myöhäistä ja tein sen nyt. Vaikka tiedekunta on eri, tukee se oman elämäni filosofi -ajattelua ja luovuuttani. Jos yliopiston ovet eivät aukene, on minulla mahdollisuus syventää tietämystäni opintokeskuksen ja Taitokeskuksen opintojen kautta, jotka voi aloittaa itselle sopivalla aikataululla joustavasti. Opinnot voi suorittaa palkkatyön ohessa.

Sen lisäksi haluan olla mukana ja tukea käsityöaktivismia ja nostaa omalla Instagram-tililläni rohkeammin esiin ajatuksiani itse suunnittelemieni neuleideni siivittämänä. On hienoa, että KSL-opintokeskus järjestää käsityöaktivismitoimintaa, mutta sen lisäksi tarjoaa koulutustukea myös ulkopuolisille rekisteröidyille yhdistyksille. Olipa kyseessä vapaaehtoisten, jäsenten tai työntekijöiden koulutus, tilaisuus tai tapahtuma, on KSL-opintokeskus tukenasi. Laitetaan hyvä kiertämään ja jaetaan tätä tietoa eteenpäin kolmannen sektorin toimijoille.

Koulutus antoi minulle niin paljon, ettei sanat riitä kiittämään KSL-opintokeskusta ja Keski-Suomen Taitokeskusta. Alunperin hain vain lisää tietoa neulesuunnittelusta, joka auttaisi minua arvomaailmaani kuvastavan neuleen suunnittelussa, mutta sain kasapäin paljon muutakin. Sain rakkaita ystäviä loppuelämäkseni, vertaistukea, rohkaisua ja luottamusta omiin kykyihini ja verkkoja vesille, jotka tukevat kasvuani neulesuunnittelijana. Kokemus oli niin kokonaisvaltainen, että koulutuksen lämmin suositteleminen on pienesti ilmaistu. Enemmänkin tässä avautuu mahdollisuus etsiä sielun sopukoihin kadonnutta minuutta, luovuutta sekä toteuttaa itseä turvallisessa ilmapiirissä ihmisten kanssa, jotka jakavat samankaltaisia ajatuksia ja näkemyksiä.

Kaksi henkilöä nauraa yhdessä neuleet päällä punaisen tiiliseinän ja ikkunan edessä.
Tämä kuva on otettu Taitokeskuksen edessä, kun kuvasimme testineulottuja neuleita, jotka suunnittelin opintojeni aikana. Kuvasta välittyy tunne, mikä minulle jäi koulutuksesta – ilo ja onnellisuus.

 

Lopuksi haluan ottaa hatun päästä ja kiittää jokaista KSL-opintokeskuksen ja Keski-Suomen Taitokeskuksen työntekijää. Teette upeaa työtä ja olette johdattaneet ainakin yhden ihmisen takaisin omien arvojen luo. Elämä on liian lyhyt elettäväksi jonkin toisen näköistä elämää, joten uskalletaan olla rohkeasti sitä, mitä olemme. Otetaan sen kokoisia haasteita, jotka tuntuvat meistä itsestä hyvältä ja uskalletaan vaihtaa suuntaa, jos nykyinen ei tunnu enää hyvältä. Meidän ei tule olla mitään muuta kuin sitä, mitä haluamme olla. Annetaan yhteiskunnan juosta vaikka käsillään, mutta me voimme edetä pienin askelin omaa ääntämme kuunnellen.

Sinä, minä ja me kaikki riitämme ja olemme parhaita mahdollisia itsejämme. Heittäydy rohkeasti unelmiesi vietäväksi, sillä voit hämmästyä, minne ne sinua kuljettavat. Jos voin olla apuna tai tukena matkallasi, tuen sinua mielelläni. Huikkaa vaikka moikka Instagramissa ja jatketaan siitä.

Henkilö hyppää hiukset hulmuten päivänkakkaraseinämaalauksen edessä.
Heittäydyin ja olen iloinen tästä päätöksestä ja uskalluksesta yrittää. En tiedä vielä, minne se minut vie, mutta kaikki tähänastinen on jo niin arvokasta, että joka hetki oli sen arvoista.

 

Rakkaudella, Suvi

Löydät Suvin Instagramista @kudelmiani -tililtä.

Lue blogisarjan ensimmäinen kirjoitus ”Tunne vapaudesta ja mahdollisuudesta vaikuttaa” verkkosivultamme.

Lue blogisarjan toinen kirjoitus ”Tietoa, taitoa ja elämänmittaisia ystäviä” verkkosivultamme.

Hae koulutukseen

Lue lisää taideteollisuusalan ammatillisesta koulutuksestamme verkkosivultamme.