Siirtolapuutarhan toiminnassa keskeinen arvo on yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Kumpulan siirtolapuutarhan käsityökerhossa mökkiläiset tutustuvat toisiinsa, jakavat vinkkejä ja viettävät aikaa yhdessä. Kerhon jäsenet kertoivat KSL:lle sen toiminnasta.
Kumpulan siirtolapuutarhan käsityökerhossa vaalitaan perinteistä käsityökulttuuria ja siirretään kädentaitoja. Jäsenet opettelevat kutomis- ja virkkaustekniikoita sekä jakavat vinkkejä langoista ja ostopaikoista. Virikkeitä haetaan netistä ja lehdistä sekä käsityökirjoista.
”On erittäin arvokasta saada kuulla ja nähdä vanhemmalta polvelta, miten vaikkapa sukan kantapää tehdään. Näitä taitoja ei välttämättä enää opita kouluissa eikä kodeissakaan. Käsityötaidot kuuluvat suomalaiseen kulttuuriin!”
Yhdessäolo, keskustelu ja käsillä tekeminen virkistävät
Kumpulan siirtolapuutarhalla on 268 mökkiä, joten kerhossa on hyvä mahdollisuus tutustua alueen ihmisiin. ”Parasta käsityökerhossa on ollut ihmisten tapaaminen. Keskustelu niin käsitöistä, vinkkien jakaminen ja etenkin nauru on tärkeää. Käsityöaiheiden lisäksi juttelemme ajankohtaisista asioista, puutarhanhoidosta ja ekologisesta viljelystä. Yksi hienoimmista asioista on eri ikäisten ihmisten kohtaaminen. On ollut upea kuulla pitkään puutarhurina olleiden mietteitä.”
Tänä päivänä on havahduttu siihen, miten paljon digitaaliset laitteet vievät monelta aikuiseltakin aikaa. ”Käsityökerhossa digilaitteet unohtuvat, on vain puikot tai virkkuukoukku, lanka ja ajatukset tekeillä olevassa työssä. Se tekee aivoillekin hyvää.”
Yhteen kokoontuminen ja käsillä tekeminen virkistää. ”Kerho on ihana! Tiistaisen tapaamisen jälkeen koko loppuiltaa sävyttää iloinen mieliala, koska kerhossa on ollut niin hauskaa. Se, että istutaan rauhassa saman pöydän ääressä kahvitellen, jutellen ja neuloen, on viikon kohokohta!”
Myyjäisiä ja solidaarisuustekoja
Opintokerhossa on ideoitu myytävää esimerkiksi kevät- ja syysmarkkinoille. Tänä kesänä on tehty mm. sukkia, kynsikkäitä sekä erilaisia tuotteita isoäidinneliöitä virkkaamalla.
”Uutena ideana olemme viritelleet ajatusta neuloa vauvan vaatteita ukrainalaisille vastasyntyneille ja haastaa tempaukseen mukaan myös muita siirtolapuutarhoja.”
Hyvä opintokerho syntyy sitoutuneesta ohjaajasta ja aktiivisesta ryhmästä
Käsityökerho on toiminut perimätiedon mukaan jo vuodesta 1934. Tällä hetkellä siinä on mukana 16 käsityötaidoista kiinnostunutta siirtolapuutarhuria.
Ilman sitoutuneita järjestäjiä paraskaan opintokerho ei toimi: ”Meillä on ihanan lämmin, huomaavainen ja osaava käsityökerhon vetäjä.” Toiminta syntyy kuitenkin lopulta koko ryhmästä, jossa on paljon erilaista osaamista. ”Taitavien käsityökerholaisten lisäksi meillä on mainio leipuri, joka huolehtii kahvikakuista neulomisen oheen.”
Hae opintokerhotukea
Myönnämme harkinnanvaraista taloudellista tukea vapaamuotoisille opintokerhoille. Opintokerho toimii hyvin, kun ryhmä haluaa oppia, pohtia, saavuttaa, kyseenalaistaa, ymmärtää tai kehittää yhdessä. Opintokerho on itsenäisesti oppiva ryhmä, jossa on vähintään viisi yli 15-vuotiasta osallistujaa.