Poliitikkokoulun vuosikurssit keskittyvät aina kulloinkin tapetilla oleviin aiheisiin. Juuri päättyneessä, 2021-2022 järjestetyssä Poliitikkokoulussa tutustuttiin soteuudistuksen sisältöihin ja käytiin läpi reilun siirtymän ohjelmaa. Tällä kertaa keskityttiin erityisesti kampanjarakennusta koskeviin kysymyksiin, sillä sotevaalit järjestettiin koulutuksen aikana. Poliitikkokoulu on pitkäkestoinen koulutus vasemmistoaktiiveille ja järjestämme sen yhdessä vasemmistoliiton kanssa.

Gashaw ”Kaisa” Bibani  ja Aapo Reima osallistuivat Poliitikkokouluun. Kaisa valittiin aluevaltuutetuksi Vantaalta ja Aapo Hämeenlinnasta.

”Vasta aikuisena aloin erottaa poliittisten aatteiden, ideologioiden ja puoluepolitiikan eroja”

Kaisa, 34, on syntynyt Kurdistanissa, jossa poliittiset ongelmat ovat jokaisen arkipäivää. Hän on lapsesta asti ollut poliittisesti aktiivisten ihmisten ympäröimänä. ”Vasta aikuisena aloin erottaa poliittisten aatteiden, ideologioiden ja puoluepolitiikan eroja ja kriittisesti arvioida niiden vaikutuksia”, hän kertoo.

”Olen ollut itsekin yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralla aktiivinen. Olen osallistunut lukuisiin mielenosoituksiin, kirjoittanut someen ja lehtiin, ollut haastateltavana ja ollut puhujana useissa ihmisoikeuksia puolustavissa tapahtumissa.” Ammatiltaan Kaisa on liikunnanohjaaja (AMK) ja työhönvalmentaja.

”Ilmastolakon järjestäminen johti minut vasemmistolaiseen politiikkaan”

Aapo, 20, on kotoisin Janakkalan maaseudulta, Hämeenlinnan läheltä. Aapo on ollut aina kiinnostunut politiikasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. ”Yhteiskunnallinen eriarvoisuus ja ilmastokriisin uhka tekivät minusta vasemmistolaisen”, hän toteaa. Aapo opiskelee valtiotieteitä Helsingin yliopistossa ja työskentelee puolet vuodesta hämeenlinnalaisella terästehtaalla.

Ilmastolakon järjestäminen johti Aapon vasemmistolaiseen politiikkaan. Hänet valittiin kuntavaaleissa 2021 Hämeenlinnan kaupunginvaltuustoon ja valtuustoryhmän puheenjohtajaksi. Hän toimii myös vaakuntavaltuustossa ja kaupunkirakennelautakunnan varajäsenenä. Lisäksi hän on aktiivinen ay-toiminnassa.

Kriittistä keskustelua ja itsensä kehittämistä poliitikkona

”Poliitikkokoulun parhainta antia olivat puoluetoverit, joiden kanssa pääsin reflektoimaan asioita ja käymään kriittistä keskustelua”, muistelee Kaisa. ”Opin, että olen yleispoliitikko, mutta myös profiloituminen on tärkeää.”.

Aapolle Poliitikkokoulu antoi eväitä ajatteluun ja itsensä kehittämiseen vasemmistolaisena poliitikkona. Myös hän arvostaa saamiaan uusia tuttavuuksia, verkostoja ja ystäviä.

Poliitikkokoulu opetti kampanjoinnista käytännön asioita aina somejulkaisuista puheen pitämiseen. Myös reilun siirtymän toteuttamisen keinoista opittiin.

”Aidot, ymmärtävät ja osaavat kouluttajat olivat hyvin sympaattisia ja ihmisläheisiä. Se myös osaltaan helpotti oppimista”, kiittelee Kaisa.

Joukko poliitikkokoululaisia keskustelemassa salissa pöytien ääressä. Kouluttaja istuu salin edessä ja nojaa pöytään.

”Perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen parempi integraatio ja hoitopolkujen sujuvoittaminen ovat sote-uudistuksessa keskeisiä tavoitteita”

Aaposta on hienoa olla mukana yhdessä Suomen itsenäisyyden ajan suurimmista organisaatiomuutoksista. ”Perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen parempi integraatio ja hoitopolkujen sujuvoittaminen ovat uudistuksessa keskeisiä tavoitteita, joiden toteutumisen kannalta jo ensimmäinen vuosi on ensiarvoisen tärkeä”, hän toteaa.

”Kanta-Hämeessä vasemmistopuolueet (SDP ja vas) saivat vahvan mandaatin kehittää tasa-arvoisempaa ja ihmisläheistä sotea ja pelastustoimea. Esimerkiksi työntekijäpula, mielenterveyskriisi ja lastensuojelun rakenteelliset ongelmat vaativat pikaisia korjausliikkeitä.”

Myös Kaisa odottaa innolla aluevaltuutetun työn alkamista. ”Vaikka toisaalta kauhistuttaa”, hän pohtii. ”Sote-teema on hyvin kiistanalainen, ja huonosti hoidettuna moni asia voi mennä pieleen. Näin alkuun on tärkeää keskittyä hyvään strategiaan ja valmisteluin taata resurssit kuntoon. Onnistuminen vaatii meiltä alkuun sijoituksia, joita toivon kaikkien päättäjien olevan valmiita tekemään.”

Paperille tussilla tehty ryhmätyö, johon on piirretty Pohjois-Suomi ja sotevaalipohdintaa.

Hae toukokuussa 2022 alkavaan Poliitikkokouluun

Vuoden 2022-2023 koulutukseen haetaan osallistujia, jotka ovat tulleet mukaan vasemmistoliiton toimintaan viime vuosina ja jotka harkitsevat lähtevänsä ehdolle tulevissa eduskuntavaaleissa ja muissa vaaleissa vasemmistoliiton listalla.

  • Haku päättyy 31.3.20220
  • Koulutus alkaa 28.5.2022

Lue lisää hausta