Uusi julkaisu munisipalismista haastaa ajattelemaan kaupunkipolitiikkaa ekososiaalisesta näkökulmasta. Pelottomat kaupungit – Munisipalistisen liikkeen opas tarjoaa sytykettä paikallispoliittiselle mielikuvitukselle ja kaupunkipolitiikan uudelleen keksimiselle.

Uusi munisipalismi nousee paljolti Espanjasta, mutta ilmiö on globaali. Ympäri maailmaa paikallisyhteisöt ovat aktivoituneet kamppailussa korruptoituneita poliitikkoja, yhtiöiden määräysvaltaa ja konservatiivisia arvoja vastaan.

Pelottomat kaupungit -kirja valottaa munisipalismia 54 kaupungissa ja kylässä eri puolilla maailmaa. Puheenvuorot käsittelevät niin puoluepolitiikkaa kuin aktivismiakin. Poliittiset vaatimukset ja yhteisörakennus kirjassa käyvät rinta rinnan.

Kirjan liki läkähdyttävä määrä esimerkkejä on sytykettä paikallispoliittiselle mielikuvitukselle ja kaupunkipolitiikan uudelleen keksimiselle. Läpileikkaavana teemana kirjassa on politiikan feminisoiminen. Jokainen kirjan artikkeleista sisältää feministisen näkökulman.

Munisipalistisen liikkeen voi nähdä historiallisena jatkumona tai 2000-luvun uutena liikkeenä. Munisipalistit ajavat suoraa ja osallistuvaa demokratiaa ja ne toimivat sekä puolueissa että aktivistiliikkeissä. Keskiössä on ajatus uusliberaalin globalisaation haastamisesta rakentamalla ekologista ja yhteisöllistä kaupunkia ja kaupungin itsehallintoa – pelotonta kaupunkia!

Kirja on Espanjan Kataloniassa vaikuttavan munisipalistisen paikallispuolue Barcelona En Común kansainvälinen voimannäyte, jonka alkuperäisversion taustalla on jopa 114 kirjoittajaa.

Suomennos on ladattavissa ilmaiseksi PDF:nä verkkosivultamme. Sitä voi myös kysyä kirjana lukupiirikäyttöön koulutustuottaja Jukka Peltokoskelta.

Ekologinen ja solidaarinen kaupunki on mahdollinen!

Kuva: Cataleirxs, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0.