Käsityöaktivismi on kansalaisaktivismin muoto, jossa otetaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin käsityön keinoin. Käsityöaktivistit keskustelevat aiheesta Käsityöaktivismi-näyttelyssä lauantaina 10.12. klo 13-13.45 CraftCornerissa Helsingissä. Paneelikeskustelun jälkeen järjestetään työpaja klo 14-15, jossa voit tehdä käsityöaktivismia itse. 

Käsityöaktivismi! -julkaisun kirjoittajat Hanna Väätäinen, Riitta Skytt ja Tarja Suomi keskustelevat käsityöaktivismista aktivismin muotona. Yleisö on tervetullut osallistumaan keskusteluun. Paneelin juontaa Vili von Nissinen.  CraftCorner sijaitsee osoitteessa Eteläesplanadi 4.

Keskustelun jälkeen voit osallistua kaikille avoimeen työpajaan. Työpajassa voit jutella lisää käsityöaktivismista ja kokeilla käsityöaktivismia erilaisilla materiaaleilla tai Jalanjälki-materiaalipaketin avulla. Pajan ohjaa käsityöaktivisti Hanna Väätäinen.

CraftCornerissa on meneillään Käsityöaktivismi-näyttely, jossa mukana on 17 käsityöaktivistin teoksia. Lue lisää näyttelystä verkkosivulta.

Esteettömyystiedot

​​​​​​​Tila ei ole esteetön. Ovelta tullessa on portaat ja WC-tiloihin ei ole esteetöntä kulkua. WC:n edessä on kaksi porrasta.

Ilmoittaudu mukaan

Paneelikeskustelua mahtuu seuraamaan 20 osallistujaa. Työpajaan mahtuu kerrallaan 10 osallistujaa.

Osallistuminen on maksutonta, mutta rajallisen paikkamäärän vuoksi tulee ilmoittautua ennakkoon verkkolomakkeella.

Tietoa panelisteista

Hanna Väätäinen on ohjannut käsityöryhmää Kaikkien Naisten Talossa Turussa vuodesta 2018. Osallistujat ovat olleet oleskelulupa- ja turvapaikkaprosessissa olevia naisia. Naiset ovat suunnitelleet ja valmistaneet inhimillistä turvapaikkapolitiikkaa vaativan seinävaatteen, banderollin, pöytäliinan ja osallistuneet vuosina 2019 ja 2021 Knit’n’Tag -tapahtumaan teoksilla, jotka ovat vaatineet pakkopalautusten lopettamista ja rauhaa.

Riitta Skytt on media-alan sekatyöläinen, nykyisin eläkeläinen ja freelancer, joka kirjoittaa edelleen järjestölehtiin vammaisuuteen ja erilaisuuteen liittyviä juttuja. Tärkeitä kysymyksiä Riitalle ovat muun muassa, minkälaisella käsityöllä voimme vaikuttaa julkisten tilojen esteellisyyteen. Miten käsityö torjuu tunkeilevat väkisin auttajat?

Tarja Suomi on toiminut tuottajana useissa kädentaitoihin liittyvissä tapahtumissa. Hän on luotsannut vuodesta 2013 lähtien Turun Aurajoen rannalla järjestettävää ja kaikille avointa Knit’n’Tagia, jossa jokirannan upeat lehmukset koristellaan neulegraffiteilla. Teoksissa on otettu kantaa muun muassa mielenterveyspalveluihin, HLBTIQ -ihmisten asemaan sekä turvapaikkapolitiikkaan.

Käsityöaktivismi!-julkaisu

Käsityöaktivismi! -julkaisussa käsityöaktivistit Kevät Sieppi, Linnea Saarits, Niko Lindgren alias Mending Neko, Riitta Skytt, Hanna Väätäinen, Tarja Suomi ja Vilja Joensuu kirjoittavat siitä, mikä sai heidät valitsemaan käsityöaktivismin, ja millaisia mahdollisuuksia käsityöaktivismi avaa kannan ottamiseen ja kansalaisaktivismiin.

Julkaisu sisältää aktivistien laatimia matalan kynnyksen käsityöaktivismiohjeita ja -vinkkejä. Julkaisu on saatavilla nyt myös englanninkielisenä.

Lataa tai tilaa ilmaiseksi verkkosivulta.