Käsityöaktivismi-näyttely on avoinna Jyväskylässä 3.5.-25.6.2023. Viime vuosina yhä useammat ovat löytäneet käsityön keinona vaikuttaa ja ottaa kantaa. Käsityö itseilmaisun keinona muuttaa jatkuvasti muotoaan, ja kannanottoja tehdään aina uusilla tekniikoilla ja uusista aiheista. 

Näyttelyyn ehdotetuissa töissä painottui mielenterveyden aiheet, ympäristön tila ja tasa-arvokysymyksiin liittyvät näkökannat. Henkilökohtaisten kokemusten käsittely nähtiin yhteiskunnallisena toimintana, jossa oman kokemuksen esiintuominen on kantaaottava teko.

Näyttelyyn valittiin 17 tekijän teoksia, jotka nähtiin uskaltavina ja kokeilevina sekä kantaaottavina.

Näyttelyssä on teoksia seuraavilta käsityöaktivisteilta:
Natalie Ahonen, Kaarina Heiskanen, Emilia Hytönen, Vilja Joensuu, Aura Kajaniemi, Sari Kemppinen, Siiri Korhonen, Anja Korkiakangas, Saara Kumpulainen, Heidi Linsèn, Merja Riitaoja, Satu Tanninen, Roosa Saukkonen, Riitta Skytt, Talvikki Talvitie, Leena Vainio ja Tarja Wallius.

Tutustu tekijöiden ja teosten esittelyyn verkkosivullamme.

Näyttelyn juryttivät muotoilija ja Taitoliiton kehittämispäällikkö Kikka Jelisejeff, käsityöaktivisti ja taiteilija Linnea Saarits ja KSL-opintokeskuksen kulttuurituottaja ja taidekasvattaja Riina Näsi.

Materiaalien, käsityötekniikan ja kantaaottavan viestin kokonaisuus

Käsityöaktivismi-näyttelyn teoksissa on käytetty useita erilaisia käsityömenetelmiä, yhdistellen perinnettä ja uuden kokeilua. Käsityötekniikat ovat aikaa vieviä. Kantaaottavan teoksen sanoma syventyy, kun katsoja pysähtyy tutkimaan tekniikkaa ja siihen käytettyä aikaa. Näyttelyn rikkaudeksi nousee materiaalien, käsityötekniikan ja kantaaottavan viestin yhdessä luoma kokonaisuus.

Mitä on käsityöaktivismi?

Näyttelyssä tekijät kertovat myös omasta suhteestaan käsityöaktivismiin ja esittävät kysymyksiä käsityöaktivismin luonteesta. Mitä on käsityöaktivismi? Mitä se tekijälleen merkitsee, ja millaisia mahdollisuuksia käsityöaktivismi avaa itselle tärkeiden aiheiden käsittelyyn? Käsityöaktivismin äärellä herää keskustelu myös aktivismista. Mitä on aktivismi, tai mikä on käsityöaktivismin suhde taiteeseen?

Kutsumme katsojat tutustumaan käsityöaktivismin ilmaisuvoimaan!

 

Näyttelyn sisältövaroitus: näyttelyssä käsitellään aiheina muun muassa mielenterveysongelmia, sotaa ja naisten ja lasten kaltoinkohtelua ja hyväksikäyttöä.

Näyttelypaikat

  • CraftCorner, Taito Galleria, Helsinki 10.11.- 31.12.2022
  • Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan navetta, Seinäjoki 13.1.-1.4.2023
  • Suomen käsityön museo, Näytönpaikka, Jyväskylä 3.5.-25.6.2023
    • Kilpisenkatu 12

Lisätietoja näyttelystä

  • Kikka Jelisejeff, 040 752 3662,
  • Riina Näsi, 040 7788180,
  • Linnea Saarits,

Tekijöiden haastattelupyynnöt

  • Riina Näsi, 040 7788180,