KSL-opintokeskus ja Vasemmistofoorumi käynnistävät yhteisen podcast-sarjan, Protopia-podcastin. Ensimmäisessä jaksossa Mai Kivelä (vasemmistoliitto) ja Jussi Ahokas (BIOS-tutkimusyksikkö) pohtivat ekologisen jälleenrakennuksen realiteetteja ja tarvittavia toimenpiteitä talouden ja reiluuden näkökulmista.

Protopia on sana, joka ei välttämättä ole kaikille tuttu. Se on lyhyessä historiallisessa jänteessä toteutuskelpoinen visio yhteiskunnallisesta muutoksesta. Muutoksesta, jonka voi altistaa tieteelliselle tutkimukselle sekä siitä seuraavalle avoimelle keskustelulle. Protopia on tieteellisesti päivitetty versio utopisesta ajattelusta.

Perustulokokeilut ovat esimerkkejä protooppisesta yhteiskunnallisesta kokeilusta, samoin vaikkapa neljän päivän työviikkojen kokeilut. Protopia-käsitteen on tehnyt tunnetuksi WIRED-lehden päätoimittaja Kevin Kelly.

Kriittinen, mutta toiveikas ääni

Protopia-podcast edistää pragmaattista toivoa luovaa keskustelua vasemmistolaisesta kulmasta, uudistavalla otteella.

”Julkisessa keskustelussa ja mediassa on paljon joko naivia tai kritiikitöntä optimismia, tai vaihtoehtoisesti omassa kriittisyydessään vellovaa maailmanlopun pelkoa”, toteaa podcastin toinen juontaja, KSL-opintokeskuksen mediatuottaja Sami Hakkarainen. ”Tämä podcast pyrkii tarjoamaan jotain näiden äänten väliltä, olla kritiikkiä sisältävä uusi toivon ääni.”

”Vasemmistofoorumille tällainen positiivinen vasemmistolaisen tulevaisuuden visiointi on hyvinkin luontevaa, ja esimerkiksi julkaisutoiminnallamme pyrimme tukemaan kehitystä kohti oikeudenmukaisempaa ja kestävämpää yhteiskuntaa”, kertoo podcastin toinen juontaja, Vasemmistofoorumin tiedottaja ja KSL-opintokeskuksen freelance-kouluttaja Elina Vainikainen. ”Tieteellä ja tutkimuksella pitää olla tällaisessa ajattelussa iso rooli, ja siksikin on tärkeää, että podcastissa pääsevät ääneen myös tieteentekijät.”

Kuuntele podcastia, lue tekstivastineita

Podcastin ensimmäinen jakso julkaistaan sunnuntaina 26.2. klo 10.30. Se on kuunneltavissa SoundCloudissa, Spotifyssa ja YouTubessa KSL-opintokeskuksen tileillä.

Lue tekstivastineet KSL:n verkkosivulla.

”Mikään ei ole itsestään selvää, eikä tulevaisuus ei ole koskaan valmis. Fatalistit ovat väärässä.” – Protopia-podcast