Osku podkussa -podcastin toinen tuotantokausi vie kuuntelijat osuuskuntien ja kestävän tulevaisuuden äärelle. Podcastimme tarkastelee suomalaisia pienosuuskuntia reilun ja kestävän talouden rakentajina.

Yhteisöllisinä ja demokraattisina yrityksinä osuuskunnat tuottavat yhteistä toimeentuloa, yhteiskunnallisia palveluja ja uutta luovan toiminnan mahdollisuuksia monella saralla. Koulutustuottajamme Jukka Peltokoski nostaa esiin kiinnostavia osuuskuntia ja haastattelee uuden osuuskuntaliikkeen toimijoita. Äänityön on tehnyt mediatuottaja Seppo Helle. 

Voit lukea jaksojen tekstivastineet verkkosivultamme.

Jakso 1: Sosiaalipalvelut Silmu on hyvä työyhteisö 

Sosiaalipalvelut Silmu on sosiaalialan ammattilaisten osuuskunta, joka tuottaa sosiaalipalveluja julkiselle puolelle. Silmun tavoitteena on sellaisen työyhteisön luominen, jossa työntekijöillä olisi hyvä olla. KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski haastattelee Silmun toimitusjohtaja Milja Laamasta. 

Tutustu Silmuun sen verkkosivuilla.

Jakso 2: Kulttuuriosuuskunta TRELMU tuottaa elävää kulttuuria 

Kulttuuriosuuskunta TRELMU ylläpitää ravintolaa ja keikkapaikkaa Tampereen keskustassa. TRELMU:n Kulttuurikeskus Maanalainen on omaehtoisen kulttuurin kaupunkitila, jonka lavalla esiintyy vuosittain satoja aloittelevia ja välillä kokeneempiakin bändejä. KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski haastattelee TRELMUN toimitusjohtaja Nipa Nymania. 

Tutustu TRELMUun Facebook-sivulla.

Jakso 3: Omillaan osuuskunta luo osallisuutta  

Omillaan osuuskunta on kehitysvammaisten ja heidän läheistensä osuuskunta, jonka työntekijöinä toimivat kehitysvammaiset. Omillaan osuuskunta tuottaa toimeentuloa ja työelämäosallisuutta sekä edistää työelämän yhdenvertaisuutta. KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski haastattelee Omillaan osuuskunnan toimitusjohtaja Riku Seppälää ja osuuskunnan jäsentä Sari Seppälää. 

Tutustu Omillaan osuuskuntaan sen verkkosivuilla.  

Jakso 4: Pikkuputiikit tekee tilaa käsitöille 

Pikkuputiikit on käsityöläisten osuuskunta, joka ylläpitää puotia Tampereen sydämessä Kehräsaaren tehdasmiljöössä. Pikkuputiikit on yrittäjien osuuskunta, jossa käsityöalan ammattilaiset ovat lyöneet hynttyyt yhteen parantaakseen toimeentulon mahdollisuuksia ja tuottaakseen korkeatasoista käsityötä. KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski haastattelee Pikkuputiikkien jäsentä yrittäjä Reetta Kaurasta. 

Tutustu Pikkuputiikkeihin heidän verkkosivuillaan.

Jakso 5: Kulttuuriosuuskunta Kiito 

Kulttuuriosuuskunta Kiito on monialainen media- ja kulttuurialan osuuskunta, jonka vahvuuksiin kuuluu myös työelämätutkimuksen tekeminen. Kiito tuottaa palveluita ja toteuttaa hankkeita työhyvinvoinnista nukketeatteriin – ja kiitää kohti yhä uusia mahdollisuuksia. KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski haastattelee Kiidon jäsentä Kati Andrianovia. 

Tutustu Kiitoon sen verkkosivuilla.

Jakso 6: Jälleenrakentajat Osuuskunta 

Jälleenrakentajat Osuuskunta on ekologisen jälleenrakennuksen verkosto, joka toimii alustana kestävän yhteisöllisyyden edistämiselle ihmisten omien kiinnostusten ja tarpeiden mukaan. Jälleenrakentajat tarjoavat yhteisöllisyyttä ja kestävyyttä tukevia palveluja ja ovat monessa mukana möyhimässä jälleenrakennukselle uutta maaperää. KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski haastattelee Jälleenrakentajien aktiiveja Disa Kamulaa ja Kimmo Hokkasta. 

Tutustu Jälleenrakentajiin heidän verkkosivuillaan.

Haastattelussa viitattu Ankkapartio-video löytyy Facebookista. 

Oppimateriaalia osuuskunnan perustamiseen ja hallinnointiin

Oletko kiinnostunut perustamaan oman osuuskunnan? Tai haluaisitkö pyörittää omaa osuuskuntaasi paremmin?

Tutustu podcastiemme lisäksi myös materiaalipaketteihimme