Maailma kylässä -festivaali kokoaa yhteen maapallon tulevaisuudesta kiinnostuneet 27.–28.5. Helsingin Suvilahteen. Tapahtumasta on lähes 30 vuodessa kasvanut järjestöjen, festivaalikansan, poliitikkojen ja mielipidevaikuttajien jokakeväinen kohtaamispaikka. Myös KSL-opintokeskus järjestää festivaaleilla ohjelmaa.
Laulu ottaa kantaa -kuoro esittää tapahtumassa keväällä luomansa teoksen. KSL:n teltalla voit osallistua yhteisen Jalanjäljen valmistamiseen. Lähes 30 asiaohjelmanumerossa kuullaan muutoksentekijöitä eri puolilta maailmaa – lue poimintamme ohjelmistosta.
Laulu ottaa kantaa -kuoro
Laulu ottaa kantaa -kuoron lähtökohta on käsitellä yhteiskunnallisia aiheita musiikin ja äänen keinoin. Keskustelujen tuloksena syntyi ajatus ottaa kantaa luontokatoon, työuupumukseen ja suorituskeskeiseen elämäntapaan, joka luo pahoinvointia.
Ryhmä on yhdessä äänitaiteilija Outi Pulkkisen johdolla luonut suomalais-ugrilaista kansanlaulua ja ääni-improvisaatiota yhdistävän esityksen kevään aikana. Vastaamme hankkeesta Työväen Sivistysliiton kanssa.
Laulu ottaa kantaa -kuoro esiintyy Katutaidelavalla su 28.5. klo 14.30-14.55. Katutaidealue sijaitsee Suvilahden tapahtuma-alueella, Kauppakeskus REDIn puoleisessa päädyssä. Voit tutkia festivaalialueen karttaa tapahtuman verkkosivulla.
Lue Outi Pulkkisen haastattelu kuoron toiminnasta verkkosivultamme.
Osallistu yhteisötaideteokseen KSL:n teltalla
Tule juttelemaan kansalaisaktivismista esittelyteltallemme. Mitä kaikkea kansalaisaktivismi voi olla? Millaisia työkaluja voimme opintokeskuksena tarjota sen eri muotojen tukemiseksi?
Pisteellämme voit osallistua yhteisöllisen, kestävää tulevaisuutta pohtivan taideteoksen tekemiseen. Taideteos rakentuu kierrätyslangasta tehdyistä tupsuista.
Gashaw Bibani: Hyvää elämää ilman talouskasvua
Jatkuvaan kasvuun tähtäävä talous tuhoaa maapallon. Miten voimme elää hyvää elämää ilman jatkuvaa talouskasvua?
Kurditaustainen ihmisoikeus- ja rauhanaktivisti Gashaw Bibani ja intialainen sosiaalisen lääketieteen ja yhteisöterveyden professori Ritu Priya Mehrotra tuovat kokemuksiensa kautta esiin hyvän ja ekologisesti kestävän elämän puitteita sekä oikeudenmukaisen siirtymän edellytyksiä. Keskustelua fasilitoi Kohtuusliikkeen aktiivinen jäsen ja kestävän talouden tutkija Toni Ruuska.
Poliitikkokoulumme käynyt Gashaw ”Kaisa” Bibani, alkujaan Irakin kurdi, on ihmisoikeus- ja rauhanaktivisti sekä työhönvalmentaja. Hän on Vantaan–Keravan hyvinvointialueen valtuutettu, Vantaan kaupunginvaltuuston varavaltuutettu ja Vasemmistonaisten varapuhenainen.
Englanninkielistä keskustelua voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa su 28.5. klo 12.45-13.05.
Lue lisää Maailma kylässä -sivustolta.
Aktivistit muutosvoimana
Aktivistit ovat usein aikaansa edellä ja puskevat muutosta yhteiskunnan epäkohtiin. Aktivistit tasoittavat tietä virallisten rakenteiden ulkopuolella ja antavat äänen niille, joilla sitä ei ole.
Ohjelmassa kuullaan kolme inspiroivaa puheenvuoroa yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Lavalle nousevat Aktivistimummot-liikkeen perustajajäsen Eeva-Riitta Piispanen, ukrainalainen aktivisti Tonya Melnyk ja vegaaniaktivisti Benjamin Pitkänen.
Suomen- ja englanninkielisiä puheenvuoroja voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa su 28.5. klo 17.25-17.55.
Lue lisää Maailma kylässä -sivustolta.
Haluamme osallistua!
Vammaisille henkilöille ympäristön esteettömyys on ihmisoikeus ja edellytys yhdenvertaisuudelle ja mahdollisuuksille osallistumiseen. Todellisuudessa esteettömyyden edistämisessä on vielä paljon parannettavaa.
Yhdenvertaisuuden ja vammaisten henkilöiden oikeuksien asiantuntija Mina Mojtahedin moderoimassa keskustelussa etiopialaiset vammaisaktivistit Yosef Fekadu ja Mekdelawit Tesfaye, Invalidiliiton esteettömyysasiantuntija Johanna Hätönen ja näkövammaisuuden kokemusasiantuntija Susanna Halme keskustelevat esteettömyydestä ja sen merkityksestä oman henkilökohtaisen tarinansa ja kokemustensa kautta.
Englanninkielistä keskustelua voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa la 27.5. klo 13.30-14.00.
Lue lisää Maailma kylässä -sivustolta.
Carmen Gheorghe: Romanialaiset romaninaiset aktivisteina
Romanifeministi, aktivisti ja tutkija Carmen Gheorghe kertoo keynote-puheenvuorossaan romaninaisten aktivismin haasteista ja onnistumisista. Miten romanialaisista romaninaisista on tullut muutoksentekijöitä yhteisöissään ja miten he ovat alkaneet muuttaa itseään koskevaa yhteiskunnallista keskustelua?
Englanninkielistä puheenvuoroa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa Su 28.5. klo 15.20-15.40.
Lue lisää Maailma kylässä -sivustolta.
Musiikki – Vapauden ja vastarinnan taidetta vai markkinoiden pelinappula?
Musiikki on aina ollut merkityksellinen muutosvoima maailmassa. Sitä on kuultu niin työväenlauluina, rasismin vastaisen taistelun välineenä kuin vaikkapa diktatuurien haastajana ja kumoajana. Musiikilla on myös voimaa muokata meitä yksilöinä, olla mukana kasvussamme ja kehityksessämme. Onko sen voima aina positiivinen? Puhummeko tarpeeksi siitä, minkälaista valtaa musiikkiin ja musiikkibisnekseen liittyy?
Suomenkielistä puheenvuoroa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa su 28.5. klo 14.35-15.05.
Lue lisää Maailma kylässä -sivustolta.
Dokumentti: Kapinalliset – Rebels with a cause
Kapinalliset – Rebels with a cause (2022) on tarina kansalaistottelemattomuudesta, aktivistien traumoista ja viranomaisten roolista yhteiskunnan suojelijana maailman turvallisimpana maana pidetyssä Suomessa.
Miikka Poutiaisen ohjaama lyhytdokumentti kertoo Elokapinan toimintaan osallistuvista 21-vuotiaasta Sannista, joka lopettaa työnsä pelastaakseen maailman ilmastokatastrofilta, ja sanavalmiista 18-vuotiaasta Eltistä, joka ammentaa voimaa Elokapinan aktioihin queer- ja ympäristöaktivismista. Vaikka Sanni ja Eltti tavoittelevat yhteistä hyvää, aktivistin työ on raskasta. Viranomaiset ja osa kansalaisista eivät näytä ymmärtävän heidän hyvää tarkoitusperäänsä.
Elokuva esitetään Puhelavalla La 27.5. klo 19.25-19.55. Elokuva on suomenkielinen, ja se on tekstitetty englanniksi.