Tunnin mittaisissa etäkeskusteluissa syvennytään kulttuurin eri aihealueisiin ja niiden mahdollisuuksiin yhteiskunnallisena muutosvoimana. Ensimmäisessä keskustelussa sarjakuvista puhuvat Jessi Jokelainen ja Aino Sutinen.

  • ti 25.3. klo 18–19 Kulttuuriaktivismin verkkoklubi: Sarjakuva (Jessi Jokelainen ja Aino Sutinen)
  • ti 22.4. klo 18-19 Kulttuuriaktivismin verkkoklubi: Käsityö (Korjauskaupunki ja Utopiaklubi) 

Sarjakuva

Aino Sutinen ja Jessi Jokelainen kertovat sarjakuvasta muutosvoimana Kulttuuriaktivismin verkkoklubilla.

 

Ensimmäisellä Kulttuuriaktivismin verkkoklubilla keskustellaan yhteiskunnallisesta sarjakuvasta ja sarjakuvalla vaikuttamisesta sekä etsitään vinkkejä oman sarjakuvan toteuttamiseen.

Tiistaina 25.3. klo 18–19 vieraiksi saapuvat vasemmistoliiton kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu sekä kirjoittaja Jessi Jokelainen sekä sarjakuvantekijä, (live)kuvittaja ja Sarjainfo-kulttuurilehden päätoimittaja Aino Sutinen. Jokelainen ja Sutinen ovat käsitelleet ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita henkilökohtaisen näkökulman, tutkimuksen ja yhteiskunnallisten havaintojen kautta muun muassa viime vuonna ilmestyneissä kirjoissaan.

Maksuton klubi kokoontuu Zoom-alustalla. Noudatamme tilaisuudessa turvallisemman tilan periaatteita, joihin voit tutustua verkkosivullamme.

Ilmoittaudu lomakkeella viimeistään 23.3.

Voit kokeilla itse kantaaottavan sarjakuvan tekemistä HP Lehkosen piirtämän pohjamme avulla. Löydät sarjakuvapohjan verkkosivultamme.

Keskustelijat

Jessi Jokelaisen Femokratia -sarjakuva käsittelee suomalaisen politiikan historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta erityisesti politiikan naisten näkökulmasta. Miltä näyttää yhteiskunnallisesti vaikutusvaltainen naiseus valtiossa, jossa naisten yleinen ja yhtäläinen äänioikeus otettiin käyttöön ensimmäisenä maailmassa? Millaiset haasteet piinasivat 1900-luvun alun naisasialiiketta? Millaisiin lasikattoihin nykynaiset vielä kolhivat päätään?

Femokratia kahlaa sinnikkäästi ja polvet ruvella läpi ulkonäköpolitiikan, yhteiskunnan kaksoisstandardien, miesten järkkymättömän vallan ja naiseuden moniulotteisuuden. Kertojanääni kuuluu nuorelle, juuri eduskuntaan nousseelle naispoliitikolle, joka opettelee luovimaan pinnallisuuden riivaamassa parlamentarismin maailmassa. Onko politiikka vieläkään naisen kokoinen paikka? Tutustu Jessi Jokelaisen verkkosivuun. 

Aino Sutisen Ajattelen Ukrainaa koko ajan -sarjakuva yhdistää ajankohtaista dokumentaarisuutta, omaelämäkerrallisuutta, ajatuksia, tietoa, kulttuurielämyksiä ja matkasarjakuvaa. Sota on tullut Eurooppaan, ja tuntuu tärkeältä osoittaa solidaarisuutta Ukrainalle. Venäjä on käynyt yhä arvaamattomammaksi, ja 2000-luvun alun rauhaisa optimismi tuntuu kaukaiselta. Miten Ukrainaa voi nyt tukea? Entä miten tämä voi päättyä?

Aino vaihtaa venäjän kielen harrastamisen ukrainaan ja käy ukrainalaisissa kulttuuritapahtumissa. Kauniit kansanlaulut ja sodanaikaiset euroviisut menevät ihon alle. Mitä niissä lauletaan? Aino keskustelee tilanteesta ystävien ja asiantuntijoiden kanssa. Hän tallentaa ajankuvaa, uutistapahtumia ja raskaita tunnelmia. Sotatieteilijä Ilmari Käihkö sekä toimittajat Iida Simes ja Johanna Vehkoo kommentoivat teemoja omista näkökulmistaan. Tutustu Aino Sutisen verkkosivuun.

Käsityö

Satu Tani ja Anni Kulmala kertovat käsityöstä muutosvoimana Kulttuuriaktivismin verkkoklubilla.

 

Toisella verkkoklubilla käsitellään käsityöaktivismia ja käsitöitä kestävyysmuutoksen edistäjinä, vaikuttamisen tapana ja yhteisöllisyyden vahvistajana.

Tiistaina 22.4. klo 18-19 vieraiksi saapuvat Korjauskaupungin ja Utopiaklubin edustajat, jotka ovat itse tarttuneet toimeen ja järjestäneet yhteisönä käsitöihin perustuvaa aktivismia ja yhteisöllistä toimintaa. Miten oman yhteisön perustaminen onnistuu? Miten innostaa muita mukaan ja mitä kannattaa ottaa huomioon? Verkkoklubilla jaetaan vinkkejä toimintaan ja ihmetellään käsitöiden moniulotteisia mahdollisuuksia maailman muuttamisessa.

Maksuton klubi kokoontuu Zoom-alustalla. Noudatamme tilaisuudessa turvallisemman tilan periaatteita, joihin voit tutustua verkkosivullamme.

Ilmoittaudu lomakkeella viimeistään 20.4.

Tutustu käsityöaktivismiin verkkosivuillamme.

Keskustelijat

Korjauskaupunki on kaikille avoin yhteisö, joka kokoontuu maksuttomissa kaupunkitiloissa Helsingissä. Korjauspajassa opetellaan yhdessä korjaamaan tai ehostamaan vaatteita ja samalla jutustellaan kestävästä elämäntavasta. Korjauskaupunki kasvattaa monimuotoista yhteisöä, jossa osallistujat ohjaavat ja opettavat toinen toisiaan korjaamisen eri tavoista sekä löytämään erilaisia tapoja viettää aikaa kuluttamisen ulkopuolella. Korjauskaupunkia edustaa Kulttuuriaktivismin verkkoklubilla Satu Tani. Tutustu Korjauskaupungin Instagram-tiliin.

Utopiaklubi on käsitöistä ja aktivismista kiinnostuneiden kohtauspaikka Loviisassa. Utopiaklubissa ajatus ja toiminta kulkevat käsi kädessä. Utopiaklubi herättää tietoisuutta, inspiroi keskustelua ja käynnistää positiivisia muutoksia kaupungissa, kylissä ja yhteiskunnassa. Utopiaklubia edustaa Kulttuuriaktivismin verkkoklubilla Anni Kulmala. Tutustu Utopiaklubin verkkosivuun.