Tarinateatteria kiusaamisesta

KSL:n kulttuuriaktivismihanke käsitteli kiusaamista tarinateatterin avulla.

Tarinateatteriesityksissä yleisöt ja esiintyjät kohtasivat kokemustarinoiden äärellä ja tekivät yhdessä koetun näkyväksi ja jaettavaksi. Näyttelijät ja muusikot improvisoivat kerrottuja kokemuksia ja ohjaajat johdattivat yhteisen illan kulkua. Katsojien kertomukset ulkopuolisuudesta, vaientamisesta ja erilaisuudesta alkoivat elämään ja niistä näyttäytyi uusia puolia. Haastaviinkin tilanteisiin löytyi helpotusta ja jopa ratkaisuja tarinateatterin keinoin.

Tutkimme Helsingin tarinateatterin kanssa tarinateatterin mahdollisuuksia tasa-arvoisen kansalaisdialogin välineenä keväällä ja syksyllä 2019. Yhteistyöhanke ”Turpa kii…tai” keskittyi kiusaamisen ja vaientamisen kokemuksiin sekä yksityiselämässä että työrooleissa.  Eri puolilla Suomea järjestettiin yhteensä viisi esitystä, jotka kokosivat yhteen 100 katsojaa.

Tuotimme esitykset yhteistyössä useiden eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Kiitokset yhteistyöstä kuuluvat: Helsingin Tarinateatterille, Etnosoi! -festivaalille, Maailman musiikin keskukselle, Hämeen Vasemmistonuorille, Kansalaisforumille, Opintokeskus Sivikselle, Maaseudun Sivistysliitolle ja Työväen Sivistysliitolle. Pääsymaksuttomat kaikille avoimet esitykset toteutettiin Kulttuuriosuustoiminnan säätiön tuella.

Tarinateatteria kiusaamisesta -kiertue 2019

13.4. Jyväskylä,  Bar Vakiopaine
28.5. Helsinki, Suvilahti, Magito Studio kello 19-20.30
11.6. Tampere, YO-teatteri kello 19-20.30
2.11. Oulu, Turusen saha kello 14-15.30 yhteistyössä Sivis, MSL ja Kansalaisfoorumi
4.11. Helsinki, Teatteri ILMI Ö kello 20-21.30 (esityskielet suomi ja englanti) yhteistyössä Etnosoi! -festivaali

Kuva: Jykke Virtanen