Vasemmistonuorten eläinpoliittinen työryhmä nostaa keskusteluun eläinoikeuskysymyksiä niin yhdistyksen sisällä kuin sen ulkopuolellakin. Uusi työryhmä vastaa siitä, millaista eläinpoliittista työtä Vasemmistonuoret tekee.

Eläinpoliittisen työryhmän tavoitteena on lyhyellä aikavälillä järjestää tapahtumia tai kampanjoita, pitkällä aikavälillä halutaan vaikuttaa eläinten asemaan. ”Mikään laki ei muutu hetkessä, siihen tarvitaan pitkäjänteistä työtä”, työryhmästä todetaan.

”Tietoa siitä, miten eläintuotannosta voidaan siirtyä ekologisempaan ja eettisempään suuntaan tarvitaan paljon. Tässä yhteydessä pitää ottaa huomioon eläinten oikeudet ja maataloudessa työskentelevien ihmisten toimeentulo.”

Vasemmiston tulisi keskustella eläinten oikeuksista

Työryhmän mukaan eläinoikeuskysymyksiä ei tuoda tarpeeksi esiin tämän päivän vasemmistolaisessa keskustelussa. ”Eläinoikeusaktivismia ei näy kentällä paljoa. Työryhmä on alunperin perustettu tämän ongelman myötä. Keskustelua pitää käydä enemmän, eikä sitä tule pelätä, vaikka oman toiminnan eettisyys ja syöminen onkin hyvin henkilökohtainen asia”, kertoo työryhmä.

”Vasemmistolaisten toimijoiden tulisi ottaa näkyvämmin kantaa tehotuotannon lopettamiseksi. Tietoa siitä, miten eläintuotannosta voidaan siirtyä ekologisempaan ja eettisempään suuntaan tarvitaan paljon. Tässä yhteydessä pitää ottaa huomioon eläinten oikeudet ja maataloudessa työskentelevien ihmisten toimeentulo.”

Vaikuttamista EU-tasolla ja järjestöissä

Työryhmä järjesti EU ja eläinpolitiikka -koulutuksen yhdessä KSL:n kanssa. Koulutus antoi tietoa siitä, miten EU:ssa voi vaikuttaa eläinten oikeuksiin. Kansanedusaja Mai Kivelä kertoi EU-tason vaikuttamisesta ja Animalian eläinpoliittinen asiantuntija Elina Rodriguez eläinten hyvinvoinnista sekä järjestötoiminnasta. ”Mai ja Elina loivat uskoa, että asioihin todella voi vaikuttaa”, työryhmästä sanotaan.

”Koulutuksessa avautui monille täysin uusia asioita. Osa ei esimerkiksi ennen ollut kuullut, että kalatuotanto on yksi pahimmista eläinoikeusvääryyksistä”, työryhmästä kerrotaan. ”Kalat ovat pahasti syrjäytetty eläinoikeuskysymys. Kalankasvatus on verrattavissa broilerituotantoon. Broilerit elävät isoissa, mutta silti todella ahtaissa ja virikkeettömissä halleissa. Myös kalat kasvavat ahtaissa ja virikkeettömissä tiloissa. Kaloja hiilidioksiditainnutetaan tuskallisesti. Ongelma on koko EU:ssa.”

Kalatuotanto on myös ilmastokysymys. ”Eri ruoka-aineiden ilmastovaikutuksesta vuonna 2020 tehdystä tutkimuksesta selviää, että viljellyt kalat on neljänneksi suurin ilmastovaikutuksien lisääjä.”

Haastattelun lopuksi eläinpoliittinen työryhmä kannustaa kaikkia ihmisiä lukemaan ja hankkimaan lisää tietoa eläinten oikeuksista. ”Kannustamme kaikkia tekemään omanlaista eläinoikeusaktivismia. Sitä voi tehdä omien voimavarojen mukaan.”