Tampereen Rauhanklubi tavoittaa ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet rauhanjärjestöjen toimintaan.
”Suomalainen yhteiskunta on militarisoitunut viime vuosina nopeasti, mikä on muun muassa Venäjän aggressiivisen toiminnan vuoksi ymmärrettävää”, kertoo Aseistakieltäytyjäliiton järjestökoordinaattori Aku Kervinen. ”Haluamme kuitenkin haastaa suomalaista yhteiskuntaa joistain viime vuosina tehdyistä päätöksistä, kuten nopeasta liittoutumisesta osin autoritaarista ja epävakaista valtioista koostuvaan sotilasliittoon, sotilasmenojen rajusta nostamisesta samalla kun monista ihmisten arjen turvallisuuden kannalta keskeisistä resursseista leikataan sekä maanpuolustuspäivänä tunnetun armeijan markkinointipäivän tuomisesta kouluihin.”
Aseistakieltäytyjäliitto on eri aseistakieltäytyjäryhmien, kuten siviilipalveluvelvollisten, totaalikieltäytyjien ja reservinkieltäytyjien etujärjestö sekä yleisemmin antimilitaristinen nuorisojärjestö. Yhdistyksen tarjoamalle neuvonnalle ja edunvalvonnalle on ollut viime vuosina kasvavaa tarvetta, kun monet suomalaiset ovat eronneet reservistä hakemalla täydennyspalvelukseen.
”Siinä missä vuosikymmenten ajan reservinkieltäytyjien määrä on liikkunut vuosittain sadoissa tai joskus kymmenissä, viimeisen kolmen vuoden aikana lähtijöiden määrä on mitattu tuhansissa. Tietyt eropiikit armeijasta suurten uutistapahtumien kohdalla ovat poikineet ajoittain jopa kymmeniä yhteydenottoja liiton neuvontaan päivittäin. Myös siviilipalvelushakemusten määrä oli koholla vuosina 2022 ja 2024”, Kervinen kertoo.
Tapahtumia ja vaikuttamistyötä
”Toimintamme on hyvin monipuolista ja vaihtelevaa”, sanoo Kervinen. ”Toteutamme esimerkiksi opintopiirejä, keikkoja ja kurssiviikonloppuja. Julkaisemme Antimilitaristi-lehteä. Teemme myös monipuolista vaikuttamistyötä.”
Aseistakieltäytyjäliitto edustaa siviilipalvelusvelvollisia ja muita aseistakieltäytyjiä erilaisissa työryhmissä ja komiteoissa, on yhteydessä aihepiirinsä ajankohtaisista asioista mediaan ja lobbaa päättäjiä. Yhdistys järjestää mielenosoituksia Suomessa ja yhteiskuljetuksia niihin myös ulkomailla.
Rauhanklubilla keskustellaan sodan ja rauhan kysymyksistä eri näkökulmista
Aseistakieltäytyjäliitto järjestää Tampereella Rauhanklubia Pirkanmaan Rauhanpuolustajien ja paikallisten Sadankomitean aktiivien kanssa. KSL-opintokeskus myöntää tilaisuuksiin koulutustukea.
”Rauhanklubi on tärkeä osa Tampereen paikallistoimintaa”, Kervinen kertoo. ”Hyvällä paikalla Tampereen keskustassa Arttelissa arki-iltaisin pidetty tapahtumasarja on tavoittanut runsaasti myös ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet meidän tai muiden rauhanjärjestöjen toimintaan. Klubeihin kokoontunut väki on ollut suomalaiseksi yleisöksi harvinaisen osallistuvaa ja keskustelevaa.”
Viime syksyn klubilla käsiteltiin esimerkiksi militarisoitunutta Suomea ja rauhanliikettä, Israelin ja Suomen asekauppaa, BDS-boikottiliikettä, Sudanin kriisiä, asevarustelukierrettä ja reilua siirtymää.
”Käsittelimme syksyllä muun muassa nuorten suhdetta rauhanliikkeeseen. Keskustelun lopputulema oli kaiketi se, että kuten muussakin yhteiskunnallisessa toiminnassa, nuorten järjestäytyminen perinteikkäisiin järjestöihin on nuorisojärjestöjä lukuun ottamatta laskussa. Toisaalta nuorilla on mielenkiintoa vaikuttaa sodan ja rauhan kysymyksiin epämuodollisimmissa liikkeissä, kuten viime aikoina vahvistuneessa Palestiina-solidaarisuusliikkeessä”, Kervinen arvioi.
Yhdessä tilaisuudessa kysyttiin, kestääkö ympäristö uutta varustelukierrettä. ”Lyhyt vastaus kuulemamme alustuksen pohjalta on, että ei kestä”, Kervinen sanoo. ”Vaikka Ukrainan sodan ja kireän kansainvälisen tilanteen vuoksi sotilaallisen varautumisen lisäämiselle on vaikea nähdä poliittisia vaihtoehtoja, nykyisessä ekokriisissä planeetalla ei olisi varaa siihen, että maailman valtiot satsaavat samanaikaisesti rajusti materiaali- ja energiasyöppöön sotateollisuuteen, saati suoraan ympäristön tuhoamiseen, jollaista nykyinen sodankäynti on.”
Kevään Rauhanklubin tarkoituksena on pohtia muun muassa Suomen israelisaatiota, median Palestiina-raportointia ja militarismin käsitettä.
Tutustu Aseistakieltäytyjäliiton toimintaan heidän verkkosivuillaan.
Kuvat: Rauhanklubi