Työväenkirjallisuuden päivää vietetään Työväenmuseo Werstaalla Tampereella lauantaina 2.9. klo 11–18. Tapahtuman teemana on tänä vuonna Teot ja toiveet.

Yhteiskunnallinen toimijuus on toiveiden ja tekojen vuoropuhelua. Toivo paremmasta maailmasta motivoi yksilöitä tekoihin. Sankarilliset teot luovat toivoa epätoivoisissakin tilanteissa. Joskus teot ja toiveet eivät kuitenkaan kohtaa. Tämä näkyy esimerkiksi edustuksellisessa demokratiassa, jossa äänestäjien toiveet saattavat muuttua pettymyksiksi reaalipolitiikan paineessa. Teot tuottavat toivoa, toivo tekoja – toivottomuus taas passivoi tai jopa radikalisoi. Kirjailijat ovat tekijöitä, jotka suodattavat ja tulkitsevat toivon ja toivottomuuden ristiriitaa.

Minja Koskela. Kuvaaja: Pinja Nikki. Työväenkirjallisuuden päivän logo.

Ohjelma

Pääohjelma koostuu paneelikeskusteluista, haastatteluista ja esitelmistä.

  • Avauspuheessa aiheeseen johdattelee kansanedustaja Minja Koskela.
  • KSL:n koulutustuottaja Jukka Peltokoski haastattelee Li Anderssonia sekä tanskalaista vasemmistopoliitikkoa ja kirjailijaa Pelle Dragstedtiä pohjoismaisesta sosialismista.
  • Kirjailijat Natalia Kallio, Jarmo Teinilä, Kashmeera Lokuge ja Anu Kolmonen keskustelevat Seppo Puttosen johdolla yhteiskuntaluokan ja kirjallisuuden suhteesta. Onko työläiskirjallisuus tekemässä Suomessa paluuta?
  • Tapio Bergholm pitää juhlaesitelmän presidentti Mauno Koivistosta, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta.
  • Anna Rajavuori ja Asta Leppä keskustelevat eriarvoisuudesta yhteiskunnallisena, mutta samalla syvästi henkilökohtaisena ilmiönä.
  • Tähtihaastateltavana on Kari Hotakainen, jota tapahtumassa haastattelee Milla Peltonen.
  • Tapahtuman lopussa keskiössä on ihmisen ja luonnon suhde ympäristökatastrofin aikakautena. Mikko Pelttarin johdolla aiheeseen syventyvät Ville-Juhani Sutinen, Olli Sinivaara ja Elisa Aaltola.

Pääohjelman lisäksi tapahtumassa on runsas näytteilleasettajien ohjelma sekä kirjamyyntiä. Myös KSL-opintokeskus esittelee omia, ilmaiseksi jaossa olevia julkaisujaan. Voit tutustua julkaisuihin myös verkkosivuillamme.

Koko ohjelma ja esiintyjätiedot löytyvät sivuilta www.tyovaenkirjallisuudenpaiva.com.

Lisätiedot

Työväenkirjallisuuden päivä on kaikille avoin ja pääsymaksuton tapahtuma, jonka työryhmässä on jäseniä Työväenmuseo Werstaalta, Kansan Sivistystyön Liitosta, Työväen Sivistysliitosta, Tampereen yliopistosta ja pirkanmaalaisista kulttuuriyhdistyksistä. Tapahtuman kummeina toimivat kansanedustajat Jukka Gustafsson ja Anna Kontula.

Tapahtuman koordinaattori Jussi Lahtinen
jussi.lahtinen(a)tuni.fi, 040 8256031