Ay-vasemmisto ja KSL-opintokeskus järjestivät vasemmistolaisille ay-toimijoille suunnatun Työelämäfoorumin Hämeenlinnan Aulangolla 22.-23.10.2022.

Työelämäfoorumi kokosi yhteen vasemmistolaiset ammattiyhdistystyöntekijät, luottamushenkilöt ja kentän aktiivit. Tapahtumassa käsiteltiin ajankohtaisia työelämäteemoja ja vaikutettiin ay-liikkeen sekä vasemmistoliiton työelämälinjauksiin.

Miten oikeiston ja työantajaliittojen ajama paikallinen sopiminen sekä ay-liikkeen edistämä paikallinen sopiminen eroavat toisistaan? Miten Raimo ja Elli äänestävät eduskuntavaaleissa? Millaisilla poliittisilla ratkaisuilla huolehditaan sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, tuloerojen kaventamisesta ja riittävästä toimeentulosta?

Työelämäfoorumissa tutustuttiin ajankohtaisiin suomalaisiin ja eurooppalaisiin työtaisteluihin, pohdittiin tulevaisuuden työelämää ja duunariutta ja vastattiin kysymykseen siitä, miten maahan muuttaneet saadaan paremmin kuuluviin liitoissa.

Maailma muuttuu ja tulevaisuus sen mukana. Vahva vasemmisto ja ay-liike voivat turvata työn ja toimeentulon myös tulevaisuudessa.

Työelämäfoorumin puhujina oli muun muassa Li Andersson, Katja Syvärinen sekä ammattiliittojen johtoa.

Mukana tapahtumassa osallistujia Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:stä, Teollisuuden Vaikuttajista, Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:stä, Auto- ja kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:sta sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:sta.

Lauantai 22.10.

9.00-10.00 Kahvi ja ilmoittautuminen

10.00-11.00 Tilaisuuden avaus

  • SAK:n varapuheenjohtaja Katja Syvärinen
  • Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson

11.15-12.00 Puheenvuoroja

Opetusministeri Li Andersonin talouspoliittinen erityisavustaja Ralf Sund

12.00-13.00 Lounas

13.00-13.45 Puheenvuoroja

  • Europarlamentaarikko Silvia Modig, videotervehdys
  • SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä

14.00-17.00 Työryhmät

17.00-19.00 Vapaa-aika, majoittuminen

19.00 Illallinen ja illanvietto

Sunnuntai 23.10.

9.00-9.45 Tilaisuuden avaus, puheenvuoroja

  • AKT:n 2. varapuheenjohtaja Niko Blom
  • PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne
  • Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen
  • JHL:n toimialajohtaja Saila Ruuth

10.00-11.00 Politiikan kyselytunti, paneeli

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo avaa paneelin. Panelisteina Jussi Saramo, SAK:n edustajiston varapuheenjohtaja Mika Byman, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen ja vasemmistoliiton 2.varapuheenjohtaja Jouni Jussinniemi.

11.15-12.30 Loppukeskustelu

12.30 Lounas

Tapahtuman juonsi SEL:n viestintäpäällikkö Karoliina Öystilä


Työryhmien aiheet

1. Tulevaisuuden työ – tulevaisuuden duunari

Maailma muuttuu ja tulevaisuus sen mukana. Vahva vasemmisto ja ay-liike voivat turvata työn ja toimeentulon myös tulevaisuudessa. Tässä työryhmässä rakennetaan positiivista näkemystä työntekijöiden ja ay-liikkeen tulevaisuudesta.

Alustamassa: SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen sekä yhteiskuntapolitiikan dosentti Mikko Jakonen.

2. Vasemmistoliiton kannattajaprofiili ja ay-liike

Työpajassa pohditaan vasemmistolaisen ay-liikkeen kannattajakuntaa kymmenen vuoden säteellä. Tutkija Aino Tiihonen alustaa arvojen, asenteiden ja yhteiskuntaluokan vaikutuksesta ihmisten äänestyspäätöksiin tai muuhun poliittiseen toimintaan. Luottamusmies kertoo, miten liikkeen tulisi uudistua, jotta nuoret järjestäytyisivät enemmän kuin nyt.

Alustamassa: Politiikantutkija Aino Tiihonen sekä Turun telakan pääluottamusmies Juha Jormanainen .

3. Eduskuntavaalien 2023 vaikutus työelämään

Mitä ja miksi Raimo ja Elli äänestävät? Millaisia ovat vasemmiston äänestäjien kannattajaprofiilit? Miten tulevat eduskuntavaalit vaikuttavat tulevaisuuden työelämään? Tässä työryhmässä tutustutaan siihen, millaiset ihmiset äänestävät vasemmistoa ja miksi.

Alustamassa: Vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen.

4. Eurooppalainen edunvalvonta 

Työväenliike on kansainvälinen ja monet kamppailut ylittävät valtioiden rajat. Millaisia rajat ylittäviä taisteluita työväenliikkeissä on käyty? Tässä työryhmässä tutustutaan eurooppalaiseen ay-vaikuttamisjärjestelmään ja ajankohtaisiin edunvalvonnallisiin kysymyksiin. Pääset tutustumaan konkreettisiin esimerkkeihin eurooppalaisista työtaistelusta sekä pohtimaan sitä, miten voitaisiin paremmin toimia yhdessä yli rajojen.

Alustamassa: SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä.

5. Paikallinen sopiminen – uhka vai mahdollisuus?

Millaista paikallista sopimista tehdään eri työpaikoilla ja mitkä ovat työntekijöiden kokemukset paikallisesta sopimisesta. Miten oikeiston ja työantajaliittojen ajama paikallinen sopiminen sekä ay-liikkeen edistämä paikallinen sopiminen eroavat toisistaan? Tässä työryhmässä kuulet esimerkkejä erityisesti teollisuudesta ja kaupanalalta.

Alustamassa: Myyjä ja toimipaikkakohtainen luottamusmies Anne Nyman sekä Pyhäsalmi Mine Oy:n kaivoksen pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu Jouni Jussinniemi.

6. Työperäinen maahanmuutto ja edunvalvonta

Miten maahanmuuttajat saadaan liitoissa näkyviin ja kuuluviin? Tässä työpajassa keskitytään maahanmuuttajien järjestäytymisen edistämiseen ja paremman edustuksen takaamiseen. Työpajassa kuullaan myös alustus työperäisen maahanmuuton ja edunvalvonnan ajankohtaisista kysymyksistä.

Alustamassa: Teollisuusliiton sopimusasiantuntija Riikka Vasama sekä JHL:n järjestötoimitsija Anni Järvinen.

7. Suomalainen ay-liike vuonna 2035

Kuka nuori liittyy liittoon vuonna 2035 ja miksi? Tule kuulemaan Nuori ay-vaikuttaja -koulutuksen osallistujien ajatuksia tulevaisuuden ay-liikkeestä ja osallistu keskusteluun siitä, miltä ay-liike näyttää reilun vuosikymmenen kuluttua. Työryhmän alustajina toimivat Nuori ay-vaikuttaja -koulutukseen osallistuvat nuoret sekä nuorten tekemät animaatiot aiheesta.

8. Työhyvinvointia työaikaa lyhentämällä

Työväenliike taisteli kahdeksan tunnin työpäivän yli sata vuotta sitten ja työmarkkinoiden keskusjärjestöt sopivat viisipäiväisestä työviikosta vuonna 1965. Tänä päivänä monet kärsivät työelämän hektisyydestä, kuormittavuudesta ja jatkuvista tehokkuusvaatimuksista. Tässä työpajassa pohditaan työajan lyhentämistä ratkaisuna työhyvinvoinnin lisäämiseen.

Alustamassa Teollisuusliiton työympäristöpäällikkö Vesa Kotaviita

9. Kasvaako talous vai ei – miten kakku jaetaan?

Millaisilla poliittisilla ratkaisuilla huolehditaan sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, tuloerojen kaventamisesta ja riittävästä toimeentulosta? Tässä työryhmässä perehdytään talouden kokonaiskuvaan, talouden kasvunäkymiin ja funktionaalisen tulonjaon kehitykseen viime aikoina.

Alustamassa tutkijatohtori Lauri Holappa, Helsingin yliopisto.

Häirintäyhdyshenkilöt

Voit olla yhteydessä myös tapahtuman jälkeen

  • Antti Saarelainen, 040 614 7676,
  • Anu Korhonen, 040 847 6707,

Lisätiedot

SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija Timo Katajainen
Puh. 050 468 5655
timo.katajainen(a)sak.fi

Lisätietoja antaa myös