Kollaasi, jossa on henkilö kannettavan tietokoneen kanssa pyörätuolissa, henkilö kantaa juomatynnyriä olallaan haalareissa, kaksi henkilöä katsoo trukin ääressä ylänurkkaan. Kuvassa on myös puun lehtiä, norkkoja ja perhonen,

Ay-vasemmisto ja KSL-opintokeskus järjestävät vasemmistolaisille ay-toimijoille suunnatun Työelämäfoorumin Hämeenlinnan Aulangolla 22.-23.10.2022.

Työelämäfoorumi kokoaa yhteen vasemmistolaiset ammattiyhdistystyöntekijät, luottamushenkilöt ja kentän aktiivit. Tapahtumassa käsitellään ajankohtaisia työelämäteemoja ja vaikutetaan ay-liikkeen sekä vasemmistoliiton työelämälinjauksiin.

Miten oikeiston ja työantajaliittojen ajama paikallinen sopiminen sekä ay-liikkeen edistämä paikallinen sopiminen eroavat toisistaan? Miten Raimo ja Elli äänestävät eduskuntavaaleissa? Millaisilla poliittisilla ratkaisuilla huolehditaan sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, tuloerojen kaventamisesta ja riittävästä toimeentulosta?

Työelämäfoorumissa tutustutaan ajankohtaisiin suomalaisiin ja eurooppalaisiin työtaisteluihin, pohditaan tulevaisuuden työelämää ja duunariutta ja vastataan kysymykseen siitä, miten maahanmuuttajat saadaan paremmin kuuluviin liitoissa.

Maailma muuttuu ja tulevaisuus sen mukana. Vahva vasemmisto ja ay-liike voivat turvata työn ja toimeentulon myös tulevaisuudessa.

Työelämäfoorumin puhujina muun muassa Li Andersson, Katja Syvärinen sekä ammattiliittojen johtoa.

Lisätiedot: SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija Timo Katajainen Puh. 050 468 5655, timo.katajainen(a)sak.fi

Tilaisuuden ilmoittautumisaikaa on pidennetty 6.10. saakka. 

Ilmoittaudu täyttämällä tämä verkkolomake.

Ilmoittautumisen peruminen

Ilmoittautuneet saavat vahvistusviestin sähköpostiin ilmoittautumisen jälkeen. Viestin lopussa on linkki, jossa lukee ”tarkista ilmoittautumistietosi”. Klikkaamalla tätä linkkiä pääsee tarkastelemaan omia ilmoittautumistietojaan sekä perumaan oman ilmoittautumisensa. Ilmoittautumisen voi perua maksutta 18.9.2022 saakka.

Mikäli perut ilmoittautumisen tämän jälkeen tai et peru etkä ilmesty paikalle laskutamme osallistumismaksun osallistujalta. Peruminen ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen kuluitta vain lääkärin todistuksella.

Tilaisuuden hinta

 • Ilman yöpymistä: 151€ (sisältää ohjelman ja ruokailut)
 • 2 hengen huoneessa: 215,5€ euroa (sisältää ohjelman, ruokailut ja majoituksen)
 • 1 hengen huoneessa: 260€ euroa (sisältää ohjelman, ruokailut ja majoituksen)

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry, Teollisuuden Vaikuttajat, Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n vasemmistoryhmä, Auto- ja kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n vasemmistoryhmä sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n vasemmistoryhmä maksavat jäsentensä osallistumisen tapahtumaan (majoitus, ruokailu ja ohjelma).

Jos olet jonkun muun liiton jäsen, kysy liitostasi mahdollisesta korvauksesta.

KSL-opintokeskus laskuttaa osallistumismaksut liitoilta, liittoryhmiltä tai yksittäisiltä osallistujilta. Majoittuminen on kahden hengen huoneissa, voit majoittua yhden hengen huoneessa 45 € lisämaksua vastaan. Yhden hengen huoneita on rajoitettu määrä.

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tutustu hotellin esteettömyystietoihin Scandic-hotellin verkkosivulla.

Työelämäfoorumin ohjelma

Lauantai 22.10.

9.00-10.00 Kahvi ja ilmoittautuminen

10.00-11.00 Tilaisuuden avaus

 • SAK:n varapuheenjohtaja Katja Syvärinen
 • Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson

11.15-12.00 Puheenvuoroja

Opetusministeri Li Andersonin talouspoliittinen erityisavustaja Ralf Sund

12.00-13.00 Lounas

13.00-13.45 Puheenvuoroja

 • Europarlamentaarikko Silvia Modig, videotervehdys
 • Kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä

14.00-17.00 Työryhmät

17.00-19.00 Vapaa-aika, majoittuminen

19.00 Illallinen ja illanvietto

Illalla esiintyy tanssiorkesteri Väliveto, joka soittaa tanssimusiikkia laidasta laitaan. Keikan jälkeen karaoke.

Sunnuntai 23.10.

9.00-9.45 Tilaisuuden avaus, puheenvuoroja

 • AKT:n 2. varapuheenjohtaja Niko Blom
 • PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne
 • Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen
 • JHL:n toimialajohtaja Saila Ruuth

10.00-11.00 Politiikan kyselytunti, paneeli

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo avaa paneelin. Panelisteina Jussi Saramo, SAK:n edustajiston varapuheenjohtaja Mika Byman, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen ja vasemmistoliiton 2.varapuheenjohtaja Jouni Jussinniemi.

11.15-12.30 Loppukeskustelu

12.30 Lounas

Tilaisuus päättyy

 

Tapahtuman juontaa SEL:n viestintäpäällikkö Karoliina Öystilä


Työryhmien aiheet

Voit valita kaksi järjestyksessä sinulle mieleisintä työryhmää ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoitamme työryhmäjaon ilmoittautumisajan päätyttyä.

1. Tulevaisuuden työ – tulevaisuuden duunari

Maailma muuttuu ja tulevaisuus sen mukana. Vahva vasemmisto ja ay-liike voivat turvata työn ja toimeentulon myös tulevaisuudessa. Tässä työryhmässä rakennetaan positiivista näkemystä työntekijöiden ja ay-liikkeen tulevaisuudesta.

Alustamassa: SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen sekä yhteiskuntapolitiikan dosentti Mikko Jakonen

2. Vasemmistoliiton kannattajaprofiili ja ay-liike

Työpajassa pohditaan vasemmistolaisen ay-liikkeen kannattajakuntaa kymmenen vuoden säteellä. Tutkija Aino Tiihonen alustaa arvojen, asenteiden ja yhteiskuntaluokan vaikutuksesta ihmisten äänestyspäätöksiin tai muuhun poliittiseen toimintaan. Luottamusmies kertoo, miten liikkeen tulisi uudistua, jotta nuoret järjestäytyisivät enemmän kuin nyt.

Alustamassa: Politiikantutkija Aino Tiihonen sekä luottamusmies

3. Eduskuntavaalien 2023 vaikutus työelämään

Mitä ja miksi Raimo ja Elli äänestävät? Millaisia ovat vasemmiston äänestäjien kannattajaprofiilit? Miten tulevat eduskuntavaalit vaikuttavat tulevaisuuden työelämään? Tässä työryhmässä tutustutaan siihen, millaiset ihmiset äänestävät vasemmistoa ja miksi.

Alustamassa: Vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen

4. Eurooppalainen edunvalvonta 

Työväenliike on kansainvälinen ja monet kamppailut ylittävät valtioiden rajat. Millaisia rajat ylittäviä taisteluita työväenliikkeissä on käyty? Tässä työryhmässä tutustutaan eurooppalaiseen ay-vaikuttamisjärjestelmään ja ajankohtaisiin edunvalvonnallisiin kysymyksiin. Pääset tutustumaan konkreettisiin esimerkkeihin eurooppalaisista työtaistelusta sekä pohtimaan sitä, miten voitaisiin paremmin toimia yhdessä yli rajojen.

Alustamassa: SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä.

5. Paikallinen sopiminen – uhka vai mahdollisuus?

Millaista paikallista sopimista tehdään eri työpaikoilla ja mitkä ovat työntekijöiden kokemukset paikallisesta sopimisesta. Miten oikeiston ja työantajaliittojen ajama paikallinen sopiminen sekä ay-liikkeen edistämä paikallinen sopiminen eroavat toisistaan? Tässä työryhmässä kuulet esimerkkejä erityisesti teollisuudesta ja kaupanalalta.

Alustamassa: Myyjä ja toimipaikkakohtainen luottamusmies Anne Nyman sekä Pyhäsalmi Mine Oy:n kaivoksen pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu Jouni Jussinniemi.

6. Työperäinen maahanmuutto ja edunvalvonta

Miten maahanmuuttajat saadaan liitoissa näkyviin ja kuuluviin? Tässä työpajassa keskitytään maahanmuuttajien järjestäytymisen edistämiseen ja paremman edustuksen takaamiseen. Työpajassa kuullaan myös alustus työperäisen maahanmuuton ja edunvalvonnan ajankohtaisista kysymyksistä.

Alustamassa: Teollisuusliiton sopimusasiantuntija Riikka Vasama sekä JHL:n järjestötoimitsija Anni Järvinen.

7. Suomalainen ay-liike vuonna 2035

Kuka nuori liittyy liittoon vuonna 2035 ja miksi? Tule kuulemaan Nuori ay-vaikuttaja -koulutuksen osallistujien ajatuksia tulevaisuuden ay-liikkeestä ja osallistu keskusteluun siitä, miltä ay-liike näyttää reilun vuosikymmenen kuluttua. Työryhmän alustajina toimivat Nuori ay-vaikuttaja -koulutukseen osallistuvat nuoret sekä nuorten tekemät animaatiot aiheesta.

8. Työhyvinvointia työaikaa lyhentämällä

Työväenliike taisteli kahdeksan tunnin työpäivän yli sata vuotta sitten ja työmarkkinoiden keskusjärjestöt sopivat viisipäiväisestä työviikosta vuonna 1965. Tänä päivänä monet kärsivät työelämän hektisyydestä, kuormittavuudesta ja jatkuvista tehokkuusvaatimuksista. Tässä työpajassa pohditaan työajan lyhentämistä ratkaisuna työhyvinvoinnin lisäämiseen.

Alustamassa Teollisuusliiton työympäristöpäällikkö Vesa Kotaviita

9. Kasvaako talous vai ei – miten kakku jaetaan?

Millaisilla poliittisilla ratkaisuilla huolehditaan sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, tuloerojen kaventamisesta ja riittävästä toimeentulosta? Tässä työryhmässä perehdytään talouden kokonaiskuvaan, talouden kasvunäkymiin ja funktionaalisen tulonjaon kehitykseen viime aikoina.

Alustamassa VTT Lauri Holappa

Lisätiedot

SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija Timo Katajainen
Puh. 050 468 5655
timo.katajainen(a)sak.fi

Lisätietoja antaa myös