Syrjimättömällä kielellä tarkoitetaan sellaista kieltä, joka kunnioittaa kaikkien ihmisarvoa. Syrjimätön kieli -oppaassa tutustumme syrjimättömän kielen eri ulottuvuuksiin seuraavista näkökulmista

  • selkeä kieli
  • sukupuolitietoinen kieli
  • sateenkaaritietoinen kieli
  • antirasistinen kieli
  • vammaisuus ja sairaus
  • luokkatietoinen kieli

Opas soveltuu hyödynnettäväksi kaikkialla kansalaisyhteiskunnassa ja työelämässä. Se on suunnattu ensisijaisesti valtaväestölle, joka on usein tottunut katsomaan maailmaa vain omasta näkökulmastaan ilman vähemmistöjen huomioimista.

Ymmärrys syrjimättömästä kielestä on välttämätöntä

Opas tarjoaa neuvoja ja välineitä erilaisten ihmisten kunnioittavaan kohtaamiseen. Se perustelee, miksi syrjimätön kieli on ei vain tärkeää vaan välttämätöntä.  Mitä useammalla tavalla ihminen on tässä yhteiskunnassa etuoikeutetussa asemassa, sitä huolellisempi hänen on puheissaan oltava ja sitä valmiimpi ottamaan itselleen vieraista asioista selvää.

Ensimmäinen kokonaisesitys syrjimättömästä kielestä Suomessa

Oppaan kirjoittaja Elina Vainikainen on ajatuspaja Vasemmistofoorumin tiedottaja, vapaa toimittaja sekä KSL:n freelancer-kouluttaja. ”Opas on syntynyt aitoon tarpeeseen. Kiinnostuessani syrjimättömän kielen käytännöistä vuosia sitten olisin ollut kiitollinen suomenkielisestä oppaasta, jossa asioita olisi selvitetty monista näkökulmista sekä käytännöllisellä että yleisellä tasolla”, Vainikainen taustoittaa. ”Löysin kuitenkin vain nipun sinänsä oikein hyviä tekstejä ja ohjeistuksia joistain tietyistä syrjimättömän kielen muodoista, mutta kattavaa kokonaisesitystä ei ole tähän päivään mennessä Suomessa julkaistu. Tämän on tarkoitus olla sellainen.”

Syrjimätön kieli typistyy julkisessa keskustelussa usein kiistelyksi sanavalinnoista, vaikka se on paljon enemmän: se on asenne, kyky kuunnella ja halu oppia.

Lataa tai tilaa maksuton opas

Syrjimätön kieli -julkaisu on maksuton

Syrjimätön kieli Mediatoimintaa kaikille -podcastissa

Elina Vainikainen on haastateltavana Mediatoimintaa kaikille -podcastissa. Sana ja valta -jaksossa hän puhuu inklusiivisesta eli syrjimättömästä kielestä sekä ylipäänsä kielestä vallan välineenä. Kuuntele jakso SoundCloudissa.