KSL-Vantaa järjestää kanssamme yhteistyössä matalan kynnyksen sivistys- ja harrastustoimintaa Puistokulman työväentalossa Vantaan Hiekkaharjussa. Yhdistys pyörittää Puistiksessa ja muualla Vantaalla kuutta eri kurssia, joiden piiriin kuuluu noin 130 opiskelijaa.

”Kaikkea toimintaamme yhdistää vahva itseohjautuvuus”, kertoo KSL-Vantaan taloudenhoitaja ja Puistokulma ry:n puheenjohtaja Kati Tyystjärvi. ”Ryhmä ja sen jäsenet itse vaikuttavat siihen, mitä tehdään. Ryhmillä on toki ohjaaja tai vetäjä, mutta sisällöt syntyvät sen jäsenistä.”

Osallistumismaksut pyritään pitämään pieninä, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus osallistua. Lukukausimaksu on kurssista riippuen noin 15-30 euroa. Suomea harjoittelevien iltapalakerhossa on vapaaehtoinen viiden euron maksu. Osa toiminnasta saa koulutustukeamme, osa opintokerhotukea.

”Puistokulma on innostava esimerkki paikasta, joka kokoaa saman katon alle monenlaista toimintaa ja vahvistaa samalla verkostoja ja kohtaamisia erilaisten ihmisten välillä. Meillä on ilo tehdä yhteistyötä useiden Puistiksen toimijoiden kanssa”, toteaa kurssisuunnittelijamme Ksenia Peltovuori.

Luovaa toimintaa ja aktiivista kansalaisuutta vahvistamassa

 • Sarjakuvakerho 16-35-vuotiaille
 • Kuvataidekurssi
 • Ilmaisukurssi
 • Työläislaulajat-kuoro
 • Pieniä sanoja ja suupaloja -kerho suomea opetteleville
 • Vanhat toverit -keskustelukerho

Puistokulma-talon parkkipaikalla on ihmisiä kirpputorilla.

Sarjakuvakerho 16-35 -vuotiaille syntyi Suomen sarjakuvaseuran puheenjohtajan Rami ”H-P” Lehkosen aloitteesta. Nyt kerhoa vetää sarjistaiteilija Maryam ”Mellu” Abuzaid-Ryu, ja se on tarkoitettu kaikille sarjakuvan piirtämisestä kiinnostuneille.

Oman elämäni viivat ja värit -taidepiiri on itseohjautuva ryhmä, jossa jokainen maalaa oman mielikuvituksensa mukaan. Ohjausta antaa kurssin vetäjä, kuvataiteilija Marjut Salonen. Ryhmän teoksia on nähtävillä pysyvässä näyttelyssä Puistokulman lounasravintolan kabinetissa.

Ilmaisukurssi on järjestänyt useana vuotena Haamukartano-elämysnäytelmän Håkansbölen kartanossa Hakunilassa. Kurssilaiset kehittävät kartanon historiasta ammentamalla kummitushahmoja, joita yleisö pääsee tapaamaan esityksen aikana. Ohjaajana toimii KSL-Vantaan hallituksen puheenjohtaja Tanja Hautakangas. Seuraava Haamukartano järjestetään 4.-6.11.2022.

Työläislaulajat on sekakuoro, johon ovat tervetulleita kaikki kuorolaulusta kiinnostuneet. Reino Bäckströmin johtamaan kuoroon ei ole koelaulua eikä korkeaa kynnystä osallistua. Työn ja rauhan lauluja laulava kuoro täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Merkkipaalua juhlistetaan kuorojuhlalla Puistokulmassa 12.11. klo 13-16 yhdessä lähes kymmenen muun kuoron kanssa. Juhlaan on vapaa pääsy.

Pieniä sanoja ja suupaloja on keskustelukahvila, jossa opitaan suomea yhdessä tekemällä. Maahan muuttaneet tekevät yhdessä eri ruokakulttuurien mukaista iltapalaa Koivukylässä. Martta-asiantuntija miettii etukäteen, mitä valmistetaan 3-4 tunnin aikana, ja opintokerhon vetäjä Arja Saunamäki tekee hankinnat. Opiskelijat puhuvat myös keskenään suomea, vaikka eivät kaikki ole aikaisemmin tunteneet toisiaan. Ruuanlaiton lomassa käydään läpi muun muassa sitä, mitä Koivukylän alueella voi tehdä ja mitä palveluja on tarjolla.

Vanhat toverit kokoontuvat joka kuukausi pohtimaan yhteiskunnallisia asioita Eija Aholan johdolla ja tapaamaan tuttuja. Toiminta rahoitetaan KSL:n opintokerhotuella, jolla voi kattaa esimerkiksi tarjoilua tai maksaa vierailevan luennoitsijan palkkion.

Tule mukaan harrastamaan

Kaikki KSL-Vantaan ryhmät ovat avoimia uusille jäsenille. Löydät lisätietoa kursseista yhdistyksen verkkosivuilta. Jos olet kiinnostunut järjestämään jotain uutta sivistys- tai harrastustoimintaa, voit olla yhteydessä puheenjohtajaan Tanja Hautakankaaseen, .

KSL-Vantaa (Kansan Sivistystyön Liiton Vantaan Sivistysjärjestö ry)

 • Perustettiin vuonna 1974.
 • Yhdistyksen jäsenjärjestöjä ovat Itä-Vantaan vasemmisto, Länsi-Vantaan vasemmisto, Koivukylän vasemmisto, Tikkurilan vasemmisto, Vantaan vasemmistoliitto ja SDPL:n Vantaan aluejärjestö ry.
 • Toimii kansalaisten sivistyksellisen tasa-arvon edistämiseksi järjestäen opintotoimintaa sekä taide- ja muita sivistysharrastuksia.
 • Järjestää opinnollista toimintaa yhdessä KSL-opintokeskuksen kanssa.
 • Puistokulma-Säätiö tukee toimintaa.

Puistokulma

 • Rakennettu Vantaan Hiekkaharjuun vuonna 1964.
 • Ylläpitää lounasravintolaa ja järjestää tansseja.
 • Tarjoaa tiloja harrastustoimintaan ja juhliin.
 • Puistokulman omistaa Puistokulma-Säätiö.
 • Toiminnasta vastaa Puistokulma ry.
 • Puistokulmalla on kymmenen jäsenjärjestöä, joista suurin on Vantaan Vasemmistoliitto ry.
 • Sekä Puistokulma-Säätiö että Puistokulma ry kuuluvat Kansantalojen Liittoon ja ovat osa suomalaista seurantalojen perinnettä (seurantalot.fi)