Ratkaistaanko kestävään tulevaisuuteen liittyvät kysymykset kaupungeissa? Mitä kestävyyskysymyksiä kaupunkeihin liittyy ja mitä toimenpiteitä kaupungeissa voitaisiin tehdä kestävän tulevaisuuden eteen? Miten rakennetaan ekologisesti kestävä kaupunki?
Reilun siirtymän webinaareissa syksyllä 2023 tarkastellaan kaupunkia reilun siirtymän paikkana. Kun valtaosa suomalaisista asuu ja elää kaupungeissa, on kaupungeissa ratkottava myös yhä useammat kestävän tulevaisuuden kysymykset.
Kaikille avoimissa ja ilmaisissa webinaareissa keskustelemassa aiheesta on koko joukko alan asiantuntijoita ja vaikuttajia. Katso ohjelma alta!
Tallenteet webinaareista julkaistaan keväällä 2024.
Ohjelma
Vihreän siirtymän kysymykset kaupungissa
Kaupungistuminen kiihtyy kasvavalla vauhdilla, mutta sen ekologisuudesta ollaan montaa mieltä.
Voiko kaupungistuminen olla ekologisesti kestävää? Mitä toimenpiteitä ekologisen kaupungin rakentaminen edellyttää? Millaista on kaupungin ympäristöpolitiikka? Keskustelua alustamassa Tampereen yliopiston ympäristöpolitiikan apulaisprofessori Helena Leino.
Ympäristökansalaisuus kaupungissa
Kaupunkilaisten teoilla ja valinnoilla on valtava merkitys ympäristölle ja ympäristöpolitiikalle. Millaista on ympäristökansalaisuus, jossa kaupunkilaiset osallistuvat ja organisoituvat ympäristön puolesta. Miten sitä voidaan tukea tai tukahduttaa? Keskustelua alustamassa Helsingin yliopiston kaupunkisosiologian apulaisprofessori Veikko Eranti.
Kaupungin ilmastotoimet
On sanottu, että ilmastonmuutos ratkaistaan kaupungeissa. Millä keinoin? Miten kaupungeista rakennetaan ilmastokaupunkeja? Keskustelua alustamassa Kuntaliiton ilmastopolitiikan erityisasiantuntija Pauliina Jalonen ja Tampereen yliopiston yhteiskuntafilosofian tutkija Lauri Lahikainen.
Kaupunkiluonnon monimuotoisuus
Millaista luontoa kaupungeissa on ja miten kaupunkiluonnon monimuotoisuutta voidaan lisätä. Ovatko tulevaisuuden kaupungit luontokaupunkeja? Keskustelua alustamassa Helsingin yliopiston kaupunkiekologian tutkija Jarmo Saarikivi ja Villi vyöhyke -yhdistyksen monimuotoisuusaktivisti Jere Nieminen.
Kaupunkiviljely ja kumppanuusmaatalous
Tuleeko ruoka maalta vai voiko se tulla myös kaupungista? Miten kaupunkilainen voi tuottaa oman ruokansa ja miten se haastaa kaupungin muuttumaan elinympäristönä? Keskustelua alustamassa Tampereen yliopiston kaupunkiviljelytutkija ja yliopisto-opettaja Krista Willman, Dodo ry:n kaupunkiviljelyaktivisti ja kehityspäällikkö Malm Nordlund sekä kumppanuusmaatalouden tuottaja Ruby Van Der Wekken Oma Maa Osuuskunnasta.
Katso edellisten webinaarien tallenteet
Reilun siirtymän webinaarin edellisten vuosien tallenteet löytyvät verkkosivultamme.