KSL-opintokeskuksen ja vasemmistoliiton viimeisimmän Poliitikkokoulun sisällöt keskittyivät kampanjakoulutukseen, tähtäimessä erityisesti eduskuntavaalit.
Poliitikkokoulun vuosikurssi 2022-2023 toteutettiin touko-helmikuussa. Se sisälsi viikonlopputapaamisia Helsingissä ja Tampereella, webinaareja ja välitehtäviä. Jokainen osallistuja laati kehittämistehtävänä itselleen kampanjasuunnitelman.
Koulutuksessa vieraili puoluejohtoa, poliitikkoja ja asiantuntijoita. Tämä vuosikurssi tapasi Li Anderssonin, Aino-Kaisa Pekosen, Veronika Honkasalon, Anna Kontulan, Minna Minkkisen, Jouni Jussinniemen ja Anna Mäkipään.
Katja Marova Lappeenrannasta, Matti Luonuansuu Alavieskasta ja Sari Auvinen Hausjärveltä kertovat, mitä Poliitikkokoulu antoi heille.
”Sain itsevarmuutta tavoitteiden asettamiseen ja rohkeutta toteuttaa niitä”
Katja Marova, Lappeenranta
”Ennen kuin lähdin mukaan politiikkaan, olin aktiivinen kansalaisyhteiskunnan jäsen. Toimin muun muassa vapaaehtoisena Naapuriäiti-kotoutumishankkeessa, joka on osa Nicehearts Ry:n toimintaa.
Olin ehdolla kuntavaaleissa 2021 sekä aluevaaleissa 2022. Kuntavaaleissa pääsin varavaltuutetuksi Lappeenrannassa. Varavaltuutetun paikan lisäksi olen kaupunkikehityslautakunnan varajäsen.
Hain Poliitikkokouluun, koska halusin saada lisätietoa poliittisista järjestelmistä ja instituutioista sekä vaikuttamiskeinoista. Halusin kehittää omia esiintymistaitojani ja tutustua vasemmiston aktiiveihin ympäri Suomea.
Poliitikkokoulumme sisältö oli alusta asti rakennettu kampanjasuunnitelmaa varten. Pikkuhiljaa tapaamisesta toiseen kävimme läpi vaalikampanjan eri osioita. Lähes jokaisesta tehtävästä minulle jäi muistipanoja, jotka keräsin vihkoon. Sain vihkon syntymäpäivälahjaksi kaverilta, jonka motto on ”Kaikki on mahdollista”. Vihkon kannessa lukee ”Dream Big”.
Sparraaminen muiden poliitikkokoululaisten kanssa oli korvaamatonta. Keskusteluissamme syntyi oma profiilini sekä lukuisia ideoita vaalikampanjalle. Nykyinen kampanjasuunnitelmani on tehty tulevia eduskuntavaaleja varten. Suunnitelma sisältää ehdokasprofiilin, kampanjatavoitteet, vaalisloganin, kohderyhmät sekä viestintäsuunnitelman.
Ehkä tärkein oppi Poliitikkokoulusta on se, kuka minä olen ja mitä minä politiikassa haluan. Sain itsevarmuutta tavoitteiden asettamiseen ja rohkeutta toteuttaa niitä. Opin paljon käytännöllisiä asioita siitä, miten politiikkaa nykyään tehdään, missä on järjestelmällisiä epäkohtia, ja miltä osin järjestelmä toimii hyvin. Vierailijoiden kertomukset olivat erittäin kiinnostavia. Jokaisesta vierailusta jäi mieleen pointteja, jotka vaikuttivat omien kantojen sekä asenteiden työstämiseen.”
”Osaavat kouluttajat, politiikan konkarivierailijat ja muu materiaali antoivat hyvät eväät suunnitella oma kampanja”
Matti Luonuansuu, Alavieska
”Ennen Poliitikkokoulua olen toiminut kunnanvaltuutettuna sekä tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajana Alavieskassa.
Minulle vinkattiin vuosi sitten Poliitikkokoulusta. Otin selvää ja hain heti mukaan. Päätin hakea, koska koulutuksen sisältö ja tavoitteet vaikuttivat mielenkiintoisille ja sellaisille, että niistä on apua poliittisen uran luomisessa.
Poliitikkokoulu auttoi kampanjointisuunnitelman teossa. Koko koulutuksen ajan tehtävänä oli suunnitella omaa kampanjaa esimerkiksi eduskuntavaaleja ajatellen. Osaavat kouluttajat, politiikan kokeneet konkarivierailijat ja muu materiaali antoivat hyvät eväät suunnitella oma kampanja.
Tein kampanjasuunnitelman eduskuntavaaleja ajatellen. Jaoin kampanjani eri vaiheisiin. Syksylle aikataulutin tunnettuuden rakentamista eli lehtijuttuja, sometekstejä ja mielipidekirjoituksia. Talvella otin suoremmin kantaa politiikkaan ja toin puolueen linjaa esiin. Laadin itselleni poliittisen profiilin ja kasasin tukiryhmän koolle. Kevääseen kuuluu aktiivista osallistumista eri tapahtumiin, keskusteluihin, paneeleihin. Teen vaalimateriaalia ja vaalikiertueen sekä olen aktiivisesti läsnä somessa.”
”Olen melko tuore politiikassa, ja halusin vahvistaa tietopohjaani vasemmistolaisuudesta”
Sari Auvinen, Hausjärvi
”Olen nuoresta saakka ollut ammattiliittojen aktiivina eri tehtävissä. Tällä hetkellä olen Tehyn ammattiosaston hallituksessa. Politiikka tuli elämääni vähän yllättäen vuonna 2020 ennen kuntavaaleja. Eräässä toritapahtumassa vasemmiston porukka nappasi jutuille, ja huomasin täyttäneeni jäsenhakemuksen. Sillä tiellä ollaan.
Nyt olen Riihimäen seudun Vasemmistoliitto ry:n puheenjohtaja, Hämeen Vasemmiston 1. varapuheenjohtaja, Hausjärven kunnanvaltuuston ja sivistyslautakunnan jäsen. Olen myös varajäsenenä Kanta-Hämeen maakuntahallituksessa ja hyvinvointialueen terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämisen lautakunnan varajäsen. Kuulun myös Tehyn vasemmistoryhmään.
Hain Poliitikkokouluun jo ennen aluevaaleja, mutta silloin en tullut valituksi. Hain heti uudelleen, kun haku aukesi. Olen melko tuore politiikassa, eikä minulla ole ollut mitään vahvaa vasemmistolaista perhetaustaa tai tietämystä.
Halusin Poliitikkokoulussa vahvistaa tietopohjaani vasemmistolaisuudesta, sen arvoista ja toiminnasta. Kaipasin apua paikallisjärjestötoiminnan pyörittämiseen ja ideoita toiminnan kehittämiseen. Halusin myös löytää itseni poliitikkona ja tutustua muihin vasemmistolaisiin ympäri Suomen. En niinkään lähtenyt kampanjan suunnitteluajatuksella, koska en ollut ajatellut olevani ehdolla eduskuntavaaleissa, mutta tulihan minusta myös sellainen.
Mentorinani toimi Aino-Kaisa Pekonen. Tunnen hänet jo entuudestaan samasta paikallisyhdistyksestä ja olen oppinut paljon häneltä matkan varrella. Olemme kampanjoineet paljon yhdessä. Aino-Kaisa on kasvattanut minua poliittisesti – ihan käytännön asioissa, mutta myös oman henkilökohtaisen profiilini vahvistamisessa.
Poliitikkokoulu avarsi ajatteluani. Oli hieno huomata, kuinka monta näkökulmaa ja aatetta ryhmään mahtuu. Jokainen osallistuja antoi eväitä omaan tapaani nähdä asioita. Parasta Poliitikkokoulussa oli meidän ryhmämme ja siitä tuli oma tukiverkkoni. Heihin tukeudun myös jatkossa.”
Hae mukaan Poliitikkokouluun
Poliitikkokoulu 2023-2024 järjestetään elo-maaliskuussa. Haku on käynnistyy 13.3. ja päättyy 30.4.2023. Haun käynnistymisestä viestitään erikseen.