Pohjoismainen sosialismi on käsite, joka on saanut huomiota kansainvälisissäkin keskusteluissa. Mitä se oikeastaan tarkoittaa? Suomen, Ruotsin ja Tanskan vasemmistopuolueiden vaalivoitto Eurovaaleissa osoittaa, ettei sosialismi ole vain historiallinen käsite, vaan sillä on merkitystä ja vetovoimaa myös nykyaikana. Tutustu syvemmin siihen, mitä demokraattinen sosialismi ja ”pohjoismainen malli” voisivat parhaimmillaan olla – osallistu etäluennoille ja lukupiiriin!

Suomensimme tanskalaisen vasemmistopoliitikko ja kirjailija Pelle Dragstedin kirjan Pohjoismainen sosialismi – Kohti demokraattista taloutta (Vastapaino 2023). Dragstedin mukaan pohjoismaiset yhteiskunnat sisältävät monia aidosti sosialistisia elementtejä – ja niitä tulisi kehittää yhä vahvemmiksi!

Pohjoismainen sosialismi – Kohti demokraattista taloutta käy läpi pohjoismaisten yhteiskuntien sosialistista historiaa ja rakentaa sille uutta tulevaisuutta. Kirjassa keskustellaan siitä, mikä erottaa vasemmiston demareista, ja millaista poliittista ohjelmaa vasemmiston tulisi ajaa 2000-luvulla. Tässä kuvassa osuuskuntaliike ja yhteisötalous ovat vahvasti mukana julkisen vallan uudistusten rinnalla. Keskustelun painopiste on taloudessa ja talouden demokratisoinnissa.

Dragstedin kirja on olennaista lukemistoa kaikille, jotka haluavat konkretisoida ajatuksiaan siitä, mitä demokraattinen sosialismi tarkoittaa – ja mitä hallituksemmekin rakastama “pohjoismainen malli” voisi parhaimmillaan olla.

Etäluennoilla KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski alustaa kirjan sisällöistä ja käy niistä keskustelua. Kiinnostuneet voivat jatkaa luentojen jälkeen syvemmälle kirjan sisältöihin lukupiirin muodossa. Luennot ja lukupiiri on tarkoitettu kaikille vasemmistoliikkeen kehittämisestä kiinnostuneille.

Näin pääset mukaan

Luennot järjestetään maanantaisin 2., 9. ja 16.9. klo 14:00-15:30.

Luennot pidetään KSL-opintokeskuksen Zoomissa.

Voit osallistua luennoille ilmoittautumatta. Ilmoittaudu verkkolomakkeella, jos haluat varmistaa tiedonkulun luentojen aikana.

Luentoja ei tallenneta.

Pelle Dragstedin videohaastatteluja

Voit tutustua aiheeseen ennakkoon katsomalla videoita

  • Pelle Dragsted KSL:n pikahaastattelussa
  • Pelle Dragsted ja Li Andersson keskustelevat Työväenkirjallisuuden päivässä 2023

Katso videot verkkosivultamme.