Useimmat suomalaiset yhdistykset ja yhteisöt haluavat olla avoimia ja arvostavat moninaisuutta. Maahan muuttaneiden vapaaehtoistoimintaan kutsuminen ja osallistaminen on yksi konkreettinen tapa toteuttaa näitä arvoja käytännössä. Toimintaan osallistumiselle on kuitenkin havaittu olevan erilaisia esteitä. Sosiaalinen saavutettavuus tarkoittaa sitä, että toiminta järjestetään niin, että kaikki halukkaat pääsevät mukaan. Saavutettavuus on aina yhdenvertaisuuden edistämistä: sen huomioimista, että olemme kaikki erilaisia.

Verkkokurssilta työkaluja kohtaamiseen ja sosiaaliseen saavutettavuuteen

Ohjaajana monikulttuurisessa vapaaehtoistyössä -verkkokurssi tarjoaa näkökulmia ja työkaluja ohjaamiseen erityisesti monikulttuurisen vapaaehtoistyön tilanteissa. Kurssilla käsitellään osallisuutta, kohtaamistaitoja, osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä toiminnan sosiaalista saavutettavuutta.  Verkkokurssi on tuotettu osana Humakin, KSL-opintokeskuksen ja Helsingin aikuislukion OppiJana-hanketta.

OppiJana-hankkeessa järjestetään keväällä verkkokurssin teemoista viisi verkkotyöpajaa. Voit osallistua kaikkiin työpajoihin ja suorittaa verkkokurssin työpajojen lomassa. Voit myös osallistua yksittäisiin itseäsi kiinnostaviin työpajoihin.

Ke 2.3.22 klo 14.00–16.00 Orientaatio ja osallisuus

Pe 8.4.22 klo 12.30–14.00 Kohtaamistaidot
To 28.4.22 klo 12.30–14.00 Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Ke 11.5.22 klo 14.00–16.00 Digitaaliset osaamismerkit

Ke 18.5.22 klo 12.30–14.00 Sosiaalinen saavutettavuus ja yhteenveto

Ilmoittaudu mukaan viimeistään viikkoa ennen työpajoja tällä lomakkeella 

Verkkokurssin liittyy ohjaajan digitaalinen Ohjaajana monikulttuurisessa vapaaehtoistyössä -osaamismerkki. Hae merkkiä tällä lomakkeella.

OppiJana-hanke

OppiJana-hanke vahvistaa aikuisten perusopetuksessa opiskelevien maahanmuuttajanuorten koulutus- ja työelämävalmiuksia sekä yhteiskuntaan integroitumista vapaaehtoistyöhön osallistumisen kautta. Hankkeen kautta parikymmentä yhdistystä ja yhteisöä on tarjonnut lähes 40 nuorelle mahdollisuuden tutustua vapaaehtoistyöhön ja havaita vahvuuksiaan ja osaamistaan.

Lisätietoja koulutuksesta ja hankkeesta

Kaisu Tuominen                                                 Anna-Maija Lahtinen
KSL-opintokeskus                                             Humak