Kirjaile ajatuksesi, joka vie kohti luontoa, eläimiä ja ihmisiä kunnioittavaa maailmaa.

Jalanjälkeni-kulttuuriaktivismikampanjassa pohditaan käsityöaktivismin keinoin, miten valinnoilla ja päätöksillä voidaan vaikuttaa parempaan tulevaisuuteen ja maapallon hyvinvointiin.

– Kampanjan tavoitteena on saada ihmiset pysähtymään ja ajattelemaan omia valintojaan ja tekojaan sekä niiden seurauksia. Käsityöaktivismi on tähän oiva väline, sillä käsityön tekeminen vie aikaa. Käsityötä tehdessä on aikaa pohtia ja keskustella, kommentoi kampanjan ideoinut kulttuurituottaja Jutta Lithovius.

Osana kampanjaa tuotetusta tarvikepaketista löydät tarvikkeet ja ohjeet oman käsityöaktivismityösi tekemiseen.

Tilaa tarvikepaketti ja ryhdy käsityöaktivistiksi

Käsityöaktivismitarvikepaketti mahdollistaa jokaiselle halukkaalle käsityöaktivismin kotona, kavereiden kanssa, opintokerhoissa ja koulutuksissa. Tarvikepaketin tilaaminen on helppo tapa aloittaa käsityöaktivismi. Paketti sisältää palan kierrätyshuopaa, villalankaa neljässä eri värissä, neulan, ohjeet sekä jalanjälkeni-lapun, jonka voi kiinnittää valmiiseen käsityöhön.

Huovasta voi tehdä itselleen kirjanmerkin tai merkin kiinnitettäväksi laukkuun, takkiin tai vaikka avaimenperän muistuttamaan omasta askeleesta, jonka haluaa ottaa paremman maailman puolesta. Omaa teosta voi koristella myös kotoa löytyvillä tarvikkeilla, kuten helmillä ja kankailla.

– Toivon, että mahdollisimman moni innostuisi tekemään käsityön ja jakamaan siitä kuvan, vaikka ei olisikaan aktiivinen käsityöharrastaja. Kun ihmiset jakavat kuvia omista töistään, yhä useampi voi nähdä ne ja saada niistä uusia ajatuksia. Joukossa on voimaa myös käsityöaktivismissa, Lithovius toteaa.

Konkreettinen tapa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun

Käsityöaktivismissa muutoksen ilmaisumuotona on käsityö. Käsityön tekijä voi työnsä äärellä yksin tai ryhmässä pysähtyä rauhassa pohtimaan mitä itse ajattelee jostakin yhteiskunnallisesta ilmiöstä. Käsityönopettaja Janita Perttula kirjoittaa artikkelissaan Käsityöaktivismi osallistaa ja aktivoi ajattelemaan, että käsityöaktivismi on konkreettista käsillä toteutettavaa toimintaa, jossa pyritään muuttamaan yhteiskunnan epäoikeudenmukaiseksi koettuja käytäntöjä. Käsityöaktivismin tavoitteena on johdattaa yhteiskunnalliseen pohdintaan ja valmiin teoksen kautta aktivoida myös sen katsojia. Käsityöaktivismi voi antaa äänen ihmiselle, joka ei koe esimerkiksi mielenosoituksia, vetoomusten kirjoittamista tai Twitter-keskusteluihin osallistumista itselleen sopivaksi yhteiskunnallisen vaikuttamisen tavaksi – tai ihmiselle, joka haluaa omaksua uusia tapoja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Käsityösi on äänesi

Käsityöaktivismi sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita käsitöiden tekemisestä sekä yhteiskunnallisten epäkohtien esille tuomisesta. Sosiologi Betsy Greer kirjoitti toimittamassaan kirjassa Craftivism – The Art of Craft and Activism, että hän oli aina ajatellut, että aktivismin pitäisi olla äänekästä ja tulla iholle. Törmättyään käsityöaktivismiin, hän oivalsi, että aktivismi voi olla myös hiljaista ja keskustelevaa. Greerin (2014) mukaan käsillä luominen auttaa ymmärtämään demokratiaa paremmin, koska se muistuttaa ihmisiä siitä, että heillä voi olla vaikutusvaltaa. Käsityöaktivismi sopii kaikille sukupuoleen, ikään, varallisuuteen tai taitoihin katsomatta. Greer on luonut yhdessä muiden käsityöaktivistien kanssa manifestin, joka alkaa vapaasti käännettynä sanoilla ”käsityöaktivisti on kuka vaan, joka käyttää käsityötään luodakseen jotakin hyvää. Sinun käsityösi on sinun äänesi”.

Jalanjälkeni-kampanjan tarvikepaketti on ilmainen ja siten useammille saavutettava. Materiaalipaketteja voi tilata maksutta kotiin tai esimerkiksi järjestöllesi. Tilaa materiaalipaketti täältä.

Jaa käsityöaktivismiteoksesi somessa

Kun oma käsityöaktivismiteoksesi on valmis:

Jaa teoksestasi kuva Instagramiin aihetunnisteilla #jalanjälkeni, #käsityöaktivismi, #craftivism ja #kulttuuriaktivismi

Tägää @jalanjalkeni ja @kslopintokeskus

Voit myös lähettää kuvan sähköpostitse osoitteeseen jutta.lithovius@ksl.fi, jos haluat että jaamme kuvan työstäsi kampanjan somekanavissa puolestasi. Jaamme käsityösaktivismikampanjaan osallistuneiden käsitöiden kuvia somekanavissamme kampanjan Instagram-tilillä sekä KSL:n somekanavissa.

> Tilaa maksuton materiaalipaketti

> Jalanjälkeni Instagramissa

Lisätietoja: kulttuurituottaja Jutta Lithovius, jutta.lithovius@ksl.fi tai 0400 308 509

Lähteet:

Perttula, J. (2018). Käsityöaktivismi osallistaa ja aktivoi ajattelemaan. Aikuiskasvatus, 38(2), s.140-147. https://doi.org/10.33336/aik.88335

Greer, B. (2014). Craftivism: The Art of Craft and Activism. Vancouver: Arsenal Pulp Press., s.7-8

Craftivism Manifesto, luettu 17.6.2020 http://craftivism.com/manifesto/

KSL:n kulttuuritoiminta on kulttuuriaktivismia, eli kantaaottavaa kulttuuria, johon jokaisella on mahdollisuus osallistua.