Walter Benjaminin tekstejä sisältävä käännöskokoelma Messiaanisen sirpaleita ilmestyy näköispainoksena 25.5. Kaikille avoin julkaisutilaisuus järjestetään Kaapelitehtaan Konttorissa Helsingissä.

Walter Benjamin (1892-1940) oli saksan-juutalainen esseisti, kirjallisuuskriitikko sekä kielen ja historian filosofi. Messiaanisen sirpaleita (1989) on jo klassikoksi muodostunut kokoelma Benjaminin esseitä, jotka käsittelevät muun muassa kieltä, kirjallisuutta, taidetta ja filosofiaa.

Nyt Tutkijaliitto julkaisee kanssamme tästä kauan loppuun myytynä olleesta teoksesta näköispainoksen.

Aleksi Lohtajan jälkisanat

Painokseen on liitetty uudet, yhteiskuntatieteiden tohtori Aleksi Lohtajan kirjoittamat jälkisanat, joissa pohditaan Messiaanisen sirpaleiden roolia suomalaisessa Benjamin-vastaanotossa niin 1980- ja 90-lukujen vaihteessa kuin tänä päivänä. Lohtaja avaa kokoelman yhteyksiä 80- ja 90-lukujen suomalaiseen kaupunkikulttuuriin, reaalisosialismin romahtamisen jälkeiseen marxilaisuuteen ja suomalaiseen keskusteluun postmodernista.

Lohtaja väitteli arkkitehtuurista politiikan muotona kesällä 2022 lähestyen aihettaan muun muassa Benjamin poliittisen ajattelun kautta.

Tilaa kirja

Voit tilata Messiaanisen sirpaleita Tutkijaliiton verkkosivuilta.

Messiaanisen sirpaleita -kokoelman alkuperäisen tekstivalikoiman kokosivat ja toimittivat vuonna 1989 Markku Koski, Keijo Rahkonen ja Esa Sironen. Kokoelman tekstit suomensi Raija Sironen, ja sen julkaisivat yhteistyössä Tutkijaliitto ja Kansan Sivistystyön Liitto.