Laulu ottaa kantaa -työpajojen ohjaaja ja klubikeikkojen isäntä Jukka Takalo sai tunnustusta kulttuurityöstään syksyllä 2021. Hänelle myönnettiin Kansan Sivistysrahaston kulttuuripalkinto sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidepalkinto.

Kansan Sivistysrahasto myöntää palkintonsa työväenkulttuurin, sivistys- ja valistustyön parissa tehdystä ansiokkaasta työstä. Aknestik-yhtyeestä tuttu Takalo on itsekin tehnyt useita protestilauluja. Mm. muutama vuosi sitten hän teki vapuksi uuden sukupolven työväenlaulun, pätkätyöläisten laulun Ei löysässä hirressä kravattia tarvi. Ajatus laulusta syntyi, kun Takalo kyllästyi ammattiyhdistysliikkeen jatkuvaan soimaamiseen netissä.

”Mä olen ihan teininä aloittanut soittamisen Martinniemen työväentalon kitarakerhossa. Vaikka soitimme enimmäkseen Hurriganesia, säestimme myös työväenkuoron ja Nuorten Kotkien lauluja, kuten Vapauden kaihoa. Ympyrä on sulkeutunut tässä uudessa vappubiisissä. Olen tehnyt tietoisesti uuden työväenlaulun”, kertoi Takalo sanomalehti Kalevassa vuonna 2018.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta jakaa vuosittain taidepalkinnon alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle.

Haukiputaalainen Takalo on mm. Oulun Ilmakitaransoiton MM -kisojen perustaja ja hän on ollut mukana käynnistämässä Musiikkivideofestivaaleja sekä Oulun juhlaviikkoja. Takalo tunnetaan myös synnyinkylänsä Martinniemen Kurtinhaudan suojelemisen puolestapuhujana.

Takalo tuli mukaan KSL-opintokeskuksen ja TSL ry:n Laulu ottaa kantaa -toimintaan vuoden 2020 alussa vetämällä verkoston ensimmäisen työpajan. ”Ehdimme pitää yhden lähityöpajan ja siihen liittyvän klubin Jyväskylässä, ennen kuin korona iski”, muistelee KSL:n silloinen kulttuurituottaja ja nykyinen kehittämisasiantuntija Jutta Lithovius. ”Koronan seurauksena veimme työpajan ja klubin verkkoon. Tämä osoittautui toimivaksi muodoksi, ja tavoitimme ihmisiä ympäri Suomen”, kertoo Lithovius.

Jukan ideasta kehittyi myös jatkokurssi eli studiotyöpajat, joissa laulaja-lauluntekijät hioivat kantaaottavat kappaleensa julkaisukuntoon. ”Jukan myötä Laulu ottaa kantaa -työpajat ovat nousseet uudelle tasolle. Hänen ohjauksessaan ovat useat lauluntekemisestä kiinnostuneet saaneet äänensä kuuluviin. Jukalla on paljon tietämystä ja osaamista, jota hän innostuneesti jakaa osallistujille. Hän inspiroi heitä kehittymään kantaaottavina lauluntekijöinä,” Lithovius kiittelee.

Lue lisää Laulu ottaa kantaa -toiminnasta verkkosivuilta.