Miten toimia ilmastonmuutosta vastaan niin, ettei samalla tulisi tukeneeksi rasistisia ja äärioikeistolaisia näkemyksiä? Miten voimme estää äärioikeistolaisia ideologioita muovaamasta ilmastoliikettä ja ilmastonmuutoskeskustelua?

Näihin kysymyksiin vastaa Hilary A. Mooren teos Palava maailma, muuttuva Eurooppa – kuinka rasistinen oikeisto hyväksikäyttää ilmastokriisiä ja mitä voimme asialle tehdä. Suomenkielinen käännös on ajatuspaja Vasemmistofoorumin ja KSL-opintokeskuksen julkaisema.

Tervetuloa kirjan julkaisutilaisuuteen

Kirja julkaistaan kirjasto Oodissa torstaina 26.1. klo 12–15. Paikka on toisen kerroksen Kuutio. Kaikki Oodin tilat ovat saavutettavia.

Tilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä myös KSL-opintokeskuksen YouTube-kanavalla.

Kirjoittaja itse puhuu tilaisuudessa, ja keskusteluun osallistuvat myös julkaisuun Suomea koskevan osuuden kirjoittanut VTT Tero Toivanen sekä väitöskirjatutkija Sonja Pietiläinen Oulun yliopistosta. Tilaisuuden kieli on englanti, ja aikaa on myös keskustelulle.

Julkaisua saa tilaisuudesta maksutta. Voit myös ladata sen Vasemmistofoorumin verkkosivuilta tilaisuuden alettua.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu, jonka vuoksi toivomme ennakkoilmoittautumista lähettämällä sähköpostia osoitteeseen .

Kuinka vastustaa radikaalin oikeiston tapoja lähestyä ilmastonmuutosta poliittisesti?

Tämän päivän Euroopassa enemmän ihmisiä kuin koskaan aikaisemmin on vakuuttunut siitä, että ilmastonmuutos vaatii kiireellisiä poliittisia toimia. Tämä ei kuitenkaan merkitse vielä itsessään voittoa. Ympäristökatastrofista huolissaan olevat ihmiset voivat olla vaarallisen vastaanottavaisia rasistisille, ksenofobisille ja jopa fasistisille tavoille hoitaa ilmastokriisiä – erityisesti tilanteessa, jossa äärioikeistolaiset ja populistiset toimijat ympäri Eurooppaa nousevat useammin ja useammin asemiin, joissa heillä on merkittävää poliittista valtaa; tämä on myös lisännyt rohkeutta rasistiseen väkivaltaan kaduilla.

Vasemmistolaisten ja edistyksellisten liikkeiden täytyy olla aikaisempaa taitavampia viestinnässään, tarkempia muodostaessaan poliittisia liittoutumia ja asettaa oikeudenmukaisuus aiempaa selkeämmin ilmastokamppailun keskiöön. Panokset ovat yksinkertaisesti liian korkeat.

Tämä julkaisu tarjoaa työkaluja tuohon prosessiin: kartan, jonka avulla tunnistaa, mitä meidän ei tule hyväksyä, kuinka vastustaa radikaalin oikeiston tapoja lähestyä ilmastonmuutosta poliittisesti ja kuinka pitää ilmastonmuutos edistyksellisenä poliittisena kysymyksenä.

Kirjoittajasta

Hilary A. Moore istuu portailla ja katsoo suoraan kameraan.

Hilary A. Moore on rasismin vastainen poliittinen kouluttaja ja vapaa kirjoittaja. Hän on toinen kirjoittajista teoksissa No Fascist USA! The John Brown Anti-Klan Committee and Lessons for Today’s Movements (City Lights/Open Media, 2020) ja Organizing Cools the Planet: Tools and Reflections to Navigate the Climate Crisis (PM Press, 2011).

Teoksen on suomentanut Ari Slioor.