Kuinka ylläpitää aktiivista kansalaisuutta ja osallisuutta yhteiskunnassa, kun lähikontakteja on rajoitettu jo vuoden ajanKSL-opintokeskus tukee järjestöjen etätoimintaa tekniikkaan ja toimintatapoihin liittyvissä kysymyksissä ja kutsuu kaikkia mukaan kulttuuriaktivismiin. 

Yhdistysten kokousten järjestäminen verkossa 

Autamme yhdistyksiä järjestämään kokouksia etänä. Keväällä 2021 toteutamme kaikille avoimet koulutukset Etäkokoukset verkossa ja Vaalit ja valinnat verkkokokouksissa. Koulutuksissa annamme yhdistyksille selkeät ohjeet ja toimintamallit kevätkokousten pitämiseen verkossa. Verkkokoulutukset järjestetään 23. Ja 24.3. klo 17-20. 

Tutustu myös videoihimme, joissa jaamme neuvoja yhdistysten verkkokokouksien suunnitteluun ja toteuttamiseen. 

Kurssit siirtyivät verkkoon 

Pandemiasta huolimatta yhdistyksillä on aktiivista kurssitoimintaa eri puolilla Suomea. Viime vuonna 65 järjestöä toteutti tuellamme 439 kurssia. Autamme kurssijärjestäj etäkoulutusten toteuttamisessa toiveiden ja tarpeen mukaan niin webinaareilla kuin täsmätuellakin 

”On hienoa, kuinka monenlaiset, jopa pienet ja vapaaehtoisvoimin toimivat yhdistykset, ovat löytäneet ratkaisuja koulutustensa toteuttamiseen ja osallistujien tavoittamiseen etänä,” iloitsee kurssisihteeri Ksenia Peltovuori. ”Järjestökentältä ja yhteisöistä löytyy joustavuutta, luovuutta ja intoa haastavasta tilanteesta huolimatta!” 

Osallistavat menetelmät toimivat myös etänä 

Pelkkä tekninen osaaminen ei aina riitä onnistuneen verkkotilaisuuden järjestämiseenVerkossa tarvitaan uudenlaisia taitoja luoda henkeä ja huomioida erilaisia osallistujia, kun vuorovaikutuksesta puuttuu fyysinen läsnäolo. Olemme kehittäneet toiveiden pohjalta Yhteisöllisyys verkossa –tilauskoulutuksen, joka vahvistaa yhteisöllisyyden huomioimista digiympäristöissä järjestettävissä tilaisuuksissa. Kysy lisää koulutuspäällikkö Tarja Muukkoseltatarja.muu. 

Myös KSL:n omat koulutukset siirrettiin pandemia-ajaksi verkkoon. KSL:n tutut, osallistavat menetelmät tukevat jokaisen osallistujan kuulluksi tulemista ja yhteistä työskentelyä myös etäkoulutuksissa,” sanoo koulutustuottaja Krissu Sirola-Korhonen Hyödynnämme pienryhmäkeskusteluita, toteutamme harjoituksia ja ryhmätöitä sekä peilaamme asioita oman järjestön tai toiminnan kautta. KSL:n koulutuksissa sovitaan aina verkkoon sopiva aikataulu yhdessä koulutuksen tilaajan kanssa. Huolehdimme myös palauttavista tauoista, joita koneella istuminen ja verkossa työskentely vaatii. 

Kulttuuriaktivismista hyvinvointia poikkeusoloihin 

Poikkeusoloissa kulttuuri – ja erityisesti sen puute – puhuttaa. Kansan Sivistystyön Liitossa kulttuuritoiminta perustuu kulttuuriaktivismiin. Kulttuuriaktivismi on yhteiskunnallisesti kantaaottavaa kulttuuria, johon kaikilla on mahdollisuus osallistua, myös korona-aikana.  

Laulu ottaa kantaa –etätyöpajoissa uudet laulaja-lauluntekijät hiovat kappaleitaan ammattilaisen ohjauksessa ja esittävät niitä etäkeikoilla. Seuraavan kerran uunituoreita kantaaottavia lauluja kuullaan etälauluklubilla 27.3.  

Viime vuonna suursuosion saavuttaneessa Laulusta alkaa vappu –etätapahtumassa voit katsella, kuunnella ja laulaa mukana Monna Kamun esittämiä työväenlauluja koko vappuviikonlopun ajan. Tapahtuman somekanavissa jaetaan vapputunnelmia ja -muistoja. Musiikkivideot on kuvattu Paasitornissa Hakaniemessä. Tuotamme vapputapahtuman ja Laulu ottaa kantaa työpajat yhdessä Työväen Sivistysliiton kanssa, ja ne ovat osa Laulu ottaa kantaa -verkostoa. 

Kulttuuritoimintaamme liittyy keskeisesti käsityöaktivismi. Kannustamme kaikkia keskustelemaan kestävästä maailmasta käsitöiden parissa. Jalanjälkeni-hankkeessa kuka tahansa voi perustaa etäopintokerhon, tilata ilmaisen käsityömateriaalipaketin ja saada rahallisen tuen toimintaan, jossa käsitellään tekoja, jotka vievät kohti luontoa, eläimiä ja ihmisiä kunnioittavaa maailmaa. Käsitöiden tekeminen kehittää tutkitusti aivoja ja virkistää mieltä, ja yhdessä tekeminen antaa vielä enemmän! Tutustu käsitöihin Instagramin Jalanjälkeni-tilillä.