Pikku Huopalahden yhteisöteatteri PHYT ry. on harrastajateatteri Helsingissä. Yli 20 vuotta toiminut PHYT on koulutuskumppanimme, eli tuemme teatterin kurssitoimintaa koulutustuella.

PHYT:ssa kehitytään jatkuvasti esiintyjinä. Ryhmä valitsee näyttämötekniikkaan liittyen aina jonkin aiheen, jossa se haluaa kehittyä. Harjoituksissa on käsitelty esimerkiksi  äänen käyttöä ja kehon kieltä sekä sitä, kuinka kehon kielellä voidaan vaikuttaa katsojaan.

Näytelmä luodaan alusta asti yhdessä

Yhteisöteatterissa ryhmä tuottaa tekstit ja tarinat itse omiin kokemuksiin perustuen improvisaatioina ja kirjoitustehtävinä, joita kehitellään teatteri-ilmaisuilloissa. Ryhmä valitsee keväällä kurssin päättymisen jälkeen aiheen seuraavalle kaudelle. Syyskaudella kasataan materiaalia, ja käsikirjoitus valmistuu vuoden vaihteessa. Esitykset pidetään huhtikuussa.

Näytelmien aiheet kumpuavat käytännön elämästä. ”Joku aihe, joka esillä mediassa tai keskusteluissa, voi valikoitua aiheeksi”, kertoo yhdistyksen jäsen Harri Karjalainen. ”Olemme käsitelleet terveyspalveluita, rasismia, syrjintää, koululaitosta, suoramarkkinointia, työttömyyttä ja erilaisuuden hyväksyntää. Me emme valitse aiheita – aiheet valitsevat meidät.”

Tänä keväänä näytelmän nimi on Välitila. Huhtikuussa esitettävä musta komedia kertoo siitä, kuinka senioritalo Rosegardenin Hannele ja muut vanhukset etsivät myöhäisiän identiteettiään.

Yhteisöteatteri on tärkeä tekijöille ja yleisölle

PHYT on vakiinnuttanut paikkansa. Teatteri on tärkeä jäsenilleen, mutta myös yleisölle. ”Toimintamme tärkeydestä kertoo se, että meillä on vakiintunutta katsojakuntaa. Esimerkiksi yksi sokea tyttö tulee aina kuuntelemaan näytelmäämme. Meiltä aina kysellään, milloin tulee seuraava näytelmä”, Karjalainen sanoo. ”Esityksemme voi innoittaa jonkun ensikertalaisen katsomaan teatteria myös muualla. Ja jotkut katsojistamme ovat jopa liittyneet ryhmäämme.”

Teatteritoiminta on myös yksinäisyyden ehkäisyä. ”Siihen myös tietoisesti pyrimme”, Karjalainen toteaa. ”Ihmiset ovat paenneet someen ja kontaktit ovat vähentyneet. Toki koronapandemiakin vaikutti asiaan.”

Kaksi ryhmäkuvaa, joista toisessa väki on pukeutunut pelleiksi.
Kuvat: Harri Karjalainen

Tule katsomoon tai lavalle!

”Ryhmässämme on ihmisiä monelta eri alalta”, kertoo Karjalainen. ”Joukossamme on muun muassa entinen matkamyyjä, päiväkodin työntekijä, tietojenkäsittelijä, laskutusasiantuntija, muuttomies, entinen diplomaatti ja psykiatri.” Ikäjakauma on tällä hetkellä 40 – 80+ vuotta.

Karjalainen kutsuu ryhmään uusia jäseniä: ”Toimintamme sopii kaikille. Uuden etsiminen, itsensä kehittäminen ja peloistaan pois pääsy on parasta terapiaa. Jokaisella suomalaisella tulisi olla joku yhteisöllinen harrastus. Se pitäisi mielenterveyspalvelut loitolla!”

Harjoitukset

PHYT:n teatteri-ilmaisuillat pidetään syksyisin keskiviikkoisin 18-21 Korppaanmäentie 25:n kerhotilassa. Kevätkaudella harjoitellaan useammin esitystä varten.

Välitila-näytelmä

  • Ensi-ilta 1.4.2023 klo 18
  • Muut esitykset: su 2.4. klo 18, la 15.4. klo 14, su 16.4. klo 18, su 23.4. klo 18.
  • Paikka: Pikku Huopalahden nuorisotalo, Hilda Flodinin aukio 1, Helsinki

Lue lisää PHYT:n verkkosivulta.

PHYT:n sivu Facebookissa.

Koulutustuki järjestöille

Järjestääkö yhdistyksenne aktiivista kansalaisuutta, hyvinvointia tai yksilöllisiä voimavaroja tukevaa koulutusta? Järjestäkää koulutusta kanssamme – saatte tukea suunnitteluun sekä kulujen kattamiseen!

Järjestämme opinnollista toimintaa yhteistyössä erilaisten yhdistysten kanssa: koulutuskumppaneinamme on yli 80 yhdistystä.

Lue lisää koulutustuesta verkkosivuiltamme.