Työväenkirjallisuuden päivän teema on tänä vuonna Äly. Teemalla otetaan kantaa hallitsemattomalta tuntuvaan maailmantilaan sekä siihen, miten teknologinen kehitys muuttaa tapaamme soveltaa tietoa ja luoda uutta. Ovatko älylaitteet korvanneet itsenäisen ajattelun? Korvaako tekoäly lopulta luovan ihmismielen – tai robotit työntekijät? Miksi maailma näyttää juuri nyt kaoottiselta, ”järjettömältä”? Voiko ihmisäly yhdessä inhimillisten tunteiden ja sivistyksen kanssa pelastaa maailman? Vai onko älyttömyys korruptoinut sivistyksenkin?

Vuotuinen yhteiskunnallinen kirjallisuustapahtuma järjestetään Työväenmuseo Werstaan tiloissa Tampereella lauantaina 7.9. klo 11–18. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen.

Pääohjelma koostuu paneelikeskusteluista, haastatteluista ja esitelmistä. Pääohjelmiston avaa suuri paneeli tekoälyn vaikutuksesta luovaan työhön. Tekoälyn uhista ja mahdollisuuksista keskustelevat kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, sarjakuvataiteilija Tommi Musturi, kuvataiteilija Jussi Lahtinen ja kirjallisuudentutkija Juha Raipola. Kaksi jälkimmäistä ovat hyödyntäneet luovassa työssään tekoälyä. Pääohjelmiston toisessa suuressa paneelikeskustelussa kuvataiteilija Riina Tanskanen, kansalaisaktivisti ja kirjailija Risto Isomäki, kirjailija Aleksanteri Kovalainen ja filosofi Teppo Eskelinen pohtivat, miksi niinkin älykäs eläin kuin ihminen ei onnistu luomaan kestävää yhteiskuntaa.

Tapahtuman aikana kunnioitetaan runoilija Katri Valaa, joka kuului 1930-luvun kulttuurivasemmistoon ja jonka kuolemasta tuli tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta. Valasta esitelmän tapahtumassa pitää tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija Minna Maijala. Tähtihaastateltavaksi tapahtumaan tulee kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Sirpa Kähkönen.

Työväenkirjallisuuden päivän pitkäaikaiset kummit kansanedustaja Anna Kontula ja veteraanipoliitikko Jukka Gustafsson luopuvat kummiudesta vuoden 2024 tapahtuman jälkeen. Kummiroolin huipentumana molemmat esittelevät uutuuskirjojaan tapahtumassa. Kontula keskustelee kirjallisuudentutkija Maria Mäkelän kanssa terapiapuheen yhteiskunnallisuudesta. Gustafsson taas pohtii rooliaan sivistyspoliitikkona. Tapahtuman avaaja ilmoitetaan myöhemmin.

Pääohjelman lisäksi tapahtumassa on kirjamyyntiä, ja näytteilleasettajien ohjelmassa esiintyy yli kolmekymmentä kirjailijaa, muun muassa Anu Kolmonen, Lasse Lehtinen, Hanna Kuusela, Jotaarkka Pennanen, Lauri Hokkanen, Uni Ojuva ja Pirjo Kotamäki.

Koko ohjelma ja esiintyjätiedot löytyvät Työväenkirjallisuuden päivän verkkosivuilta.

Estettömyystiedot löytyvät Työväenmuseo Werstaan verkkosivulta.

Työväenkirjallisuuden päivän työryhmässä on jäseniä Työväenmuseo Werstaalta, Kansan Sivistystyön Liitosta, Työväen Sivistysliitosta, Tampereen yliopistosta ja pirkanmaalaisista kulttuuriyhdistyksistä.

 

Lisätiedot

Tapahtuman koordinaattori Jussi Lahtinen

jussi.lahtinen(a)tuni.fi, 040 8256031

Työväenkirjallisuuden päivä / Työväenmuseo Werstas, Väinö Linnan aukio 8, Tampere