Millainen maailma on koronan jälkeen? Mikä eläkeläisten yhdistyksissä puhuttaa? Miten kertoa muillekin ajatuksista käsityöaktivismin keinoin tai pienen performanssin avulla? Näillä kysymyksillä herättelimme eläkeläisiä osallistumaan kulttuuriaktivistikoulutukseen, joka järjestettiin syksyllä 2021 ja keväällä 2022.  

Koulutuksessa opitaan kädentaitoja, performanssin tekemistä ja ryhmän ohjaamistaitoja, jotka muuttavat maailmaa paremmaksi. Koulutuksen käynyt osaa kertoa pehmeästä aktivismista ja innostaa muita omalla esimerkillä. Kulttuuriaktivistin tunnistaa koulutuksen jälkeen myös osaamismerkistä. 

Keväällä 2022 koulutuksen käyneet kokoontuivat yhteen kertomaan, millaista kulttuuriaktivismia eri puolilla Suomea oli vuoden aikana syntynyt. 

Käsitöitä ja auringonkukkia ukrainalaisten auttamiseksi ja sodan käsittelemiseksi 

Jalanjälkeni-käsityöaktivismipaketin Ukraina-versio synnytti keväällä eläkeläisten keskuudessa paljon keskustelua ja toimintaa. Useat opintokerhot ympäri Suomea käsittelivät Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.  

Oulun työväen eläkeläiset käsittelivät käsityöaktivismin avulla demokratiaa ja vallan vaikutusta. Käsitöitä syntyi keskustelujen lomassa paljon. Keskustelu toisten kanssa toimi rakentavana tapana purkaa maailmantilanteen aiheuttamaa huolta. 

Varkauden Eläkeläiset järjestivät keväällä äitienpäiväjuhlat Ukrainasta tulleille pakolaisille. Juhlissa oli esillä Jalanjälki-materiaaleista tehtyjä auringonkukkia, ja käsityöpaketteja oli tilaisuudessa kaikille jaossa. 

Klaukkalan eläkeläiset kasvattivat siemenistä auringonkukkia ja tekivät Jalanjälkeni-materiaaleista Ukraina-aiheisia korvakoruja. Tuotteet myytiin myyjäisissä, ja rahat lahjoitettiin Ukrainan hyväksi. Myyjäiset koettiin tärkeäksi mahdollisuudeksi auttaa tilanteessa, jossa pienestä eläkkeestä on vaikea lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.  

Kymmenen käsityönä tehtyä auringonkukkaa. Materiaalina on huopapala ja langat.
Kuva: Ritva Karvonen

 

Eläkeläisten räppi ikäihmisistä verkkopalveluviidakossa yllätti kunnanvaltuuston

Varkauden eläkeläisiä pyydettiin keväällä puhumaan valtuustoon pankkipalveluista. Syntyi ajatus, että tavallisen puheen sijaan yhdistyksen puheenjohtaja Leena Salon esittämä rap-kappale jäisi todennäköisesti paremmin kuntapäättäjien mieleen. Ikäihmistä ja digipalveluista kertova kappale kehiteltiin yhdessä ryhmässä. Porukalla tehty räppi antoi uudenlaista luovaa tekemistä ja vaikutti kuntapuolella tavanomaista kannanottoa enemmän. 

Räppi pankkipalveluista

Pankit ne palvelujaan parantaa
Miten vanhukset huomioon otetaan?
Saa mummot ja papat kyyryssä kulkee
kun pankkiherrat ovia sulkee.

Mee nettiin, nettiin
sovellus lataa
pankit kun hämmentää rahapataa.

Netti ei aukee ja pankki ei toimi
heitä siis päällesi vanha loimi.
Koodit ja pinnit ne muistista putoo
identiteetti pilvihin katoo.

Mee nettiin, nettiin
sovellus lataa
rikkaat kun hämmentää rahapataa

Ilman nettiä, kortteja
tyhjiä kasseja kannat
pulloja keräät, koluat rannat
Lyötynä pullot kauppaan viet
Suljettu pankkiin on kaikki tiet

Mee nettiin, nettiin
sovellus lataa
minä en hämmennä rahapataa.

Ei oo nettiä, tunnuslukua
olemme dinosaurusten sukua.
Missä on paikkamme elämässä?
Mitä täällä ollaan tekemässä?

Mee nettiin, nettiin
sovellus lataa
kuka se hämmentää tätä pataa?

Aikakapseli kertoo korona-ajasta sadan vuoden kuluttua 

Oulun eläkeläiset päättivät tehdä aikakapselin ja säilöä siihen korona-aikaan liittyvää materiaalia. Esa Erholtz kysyi Kansallisarkistosta neuvoa kapselin rakentamiseen ja koordinoi hanketta. Syntyi happoterästä oleva putki, jonka sisälle laitettiin mm. korona-aikaa käsitteleviä haastatteluja sekä tietoa Oulun eläkeläisistä ja yhdistyksen kesäpaikasta Vaaskelasta.  

Kapseli haudattiin Vaaskelan pihaan tilaisuudessa, jossa mm. Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Hänninen piti puheen. Kapselin kohdalle istutettiin kolme omenapuuta ja laitettiin laatta, jonka mukaan kapselin saa avata sadan vuoden kuluttua.

Kulttuuriaktivismikoulutuksesta lähtenyt projekti toi uusia jäseniä mukaan yhdistyksen toimintaan. 

Metallista tehty lieriö.
Kuva: Oulun Eläkeläiset

Neulegraffiti korona-ajasta ja siitä selviytymisestä 

Porvoon eläkeläiset neuloivat yhdessä graffitin. Kunkin tehtävänä oli neuloa kolme lappua: minkä värinen oli aika ennen koronaa, koronan aikana ja nyt, kun kerhotoiminta käynnistyi uudelleen. Yhdistys sai kaupungilta luvan kiinnittää neulegraffitin kokoontumispaikkansa Lundintalon kaiteeseen.

Lundintaloa käyttää myös kaksi muuta eläkeläisyhdistystä, ja muutkin yhdistykset näkivät teoksen.  

Portaiden kaiteeseen on kiinnitetty värikäs neulekudelma.
Kuva: Anja Karvonen

Kulttuuriaktivistikoulutuksen sisällöt 

Kulttuuriaktivistikoulutus koostuu seuraavista osioista 

  • Mitkä ovat oman paikkakuntani potentiaaliset yhteistyökumppanit? 
  • Ryhmän kuunteleminen ja ryhmään reagoiminen 
  • Vähintään viisi erilaista taidemenetelmää ja sen perusasioiden ohjaaminen ryhmälle 
  • Aktivismipajan tavoite ja aikataulutettu suunnitelma 
  • Arviointi lähtötilanteesta toteutukseen – mitä tehtiin, miten onnistui? 
  • Vuorovaikutus oman ryhmän kanssa 
  • Kehittämisen paikat 
  • Paremman tulevaisuuden unelmointi 

Tilaa koulutus omaan yhdistykseen tai kysy lisää koulutustuottaja Tiina Flygarelta. Yhteystiedot löydät artikkelin lopusta.