Tanskalainen kirjailija ja poliitikko Pelle Dragsted vieraili Suomessa keskustelemassa kirjastaan Pohjoismainen sosialismi. Dragsted ehdottaa vasemmistolle parlamentaarista mutta radikaalia suuntaa. Kirja elvyttää luokkapolitiikkaa, jossa valta lähtee omistuksen kysymyksistä. Vierailu sisälsi sarjan keskustelutilaisuuksia sekä tapaamisia suomalaisten poliitikkojen ja vasemmistoaktiivien kanssa.
Linkit tallenteisiin ja haastatteluihin löytyvät tästä jutusta.
Tanskan vasemmistojohtaja Pelle Dragsted vieraili kuluneena syksynä Suomessa KSL-opintokeskuksen ja Vasemmistofoorumin kutsumana. Vierailu liittyi Dragstedin kirjaan Pohjoismainen sosialismi. Aiemmin tanskaksi ja ruotsiksi julkaistu kirja ilmestyi Vastapainolta vuoden alussa, ja sen käännöstyön rahoitti KSL-opintokeskus.
Pelle Dragsted on tanskalainen puoluejohtaja ja kirjailija, joka on mainittu puolueensa Enhedslistenin (suom. Yhtenäisyyslista) keskeiseksi aatteelliseksi taustavaikuttajaksi. Nuorempana Dragsted osallistui myös antifasistiseen toimintaan.
Mitä sosialismi tarkoittaa tänään?
Dragstedin kirja Pohjoismainen sosialismi on tärkeä puheenvuoro siitä, mitä sosialismi tarkoittaa tänään. Kirjassa Dragsted tekee eron niin sosialidemokratiaan kuin vallankumoukselliseen sosialismiinkin ja ehdottaa vasemmistolle parlamentaarista mutta radikaalia suuntaa.
Kirjan keskiössä on ajatus siitä, että vasemmiston tulee demokratisoida yhteiskunnan taloudellisia omistussuhteita sekä lisätä epäkaupallisia toimeentulon ja hyvinvoinnin mahdollisuuksia. Vasemmistolainen talouspolitiikka ei jää kirjassa vain verotuksen säätämiseksi. Kirja elvyttää luokkapolitiikkaa, jossa valta lähtee omistuksen kysymyksistä.
Kapitalismia Dragested kutsuu “oligarkkiseksi vallaksi”. Pohjoismaisen sosialismin voi hyvin sanoa kuuluvan jokaisen punavihreän ”täytyy lukea” -hyllylle.
Katso keskustelut tallenteena
Dragstedin Suomen vierailu sisälsi sarjan keskustelutilaisuuksia sekä tapaamisia suomalaisten poliitikkojen ja vasemmistoaktiivien kanssa.
Vierailu alkoi Tampereelta Työväenkirjallisuuden päivästä, jossa Dragstedilla oli tilaisuus vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin kanssa. Liki satapäinen yleisö kuunteli kiinnostuneena kahden vasemmistojohtajan keskustelua Pohjoismaiden kehittämisestä sosialistiseen suuntaan.
Tampereelta Dragsted suuntasi Helsinkiin, jossa hän keskusteli Suomen sosiaalifoorumissa Vasemmistonuorten puheenjohtajan Pinja Vuorisen kanssa. Myös tämän keskustelun antia oli pureutuminen sosialismin merkitykseen.
Voit katsoa tallenteen Lähiradion Youtube-kanavalta.
Sosiaalifoorumia seurasi vielä kolmas tilaisuus Rosebud Sivullisessa, jossa Dragstedia haastatteli Nuori Voima -lehden päätoimittaja ja kirjoittaja Taija Roiha.
Haastattelun voit katsoa Sivullisen YouTube-kanavalta.
Ei pelkkää keskustelua
Kuulijoita Dragstedille kertyi kolmen päivän ja kolmen tilaisuuden myötä pitkälti toista sataa. Niiden lisäksi hän ehti tavata kansanedustaja Jussi Saramoa sekä useita muita toimijoita vasemmistoliitosta ja Vasemmistonuorista.
Eräänlaisena pakollisena kuviona kansainväliselle vieraalle oli myös opastettu kierros Tampereen Lenin-museossa, jossa keskustelut johtivat Suomen sisällissotaan ja sen merkitykseen vasemmistolle. Sodan merkeistä keskustelimme myös Helsingin Pitkälläsillalla kävellessämme kohti Senaatintoria ja rasisminvastaista Me emme vaikene -mielenosoitusta, johon Dragsted myös osallistui.
Haastattelut eri medioissa
Dragsted antoi vierailunsa aikana haastattelut Kansan Uutisille, Vasen Kaistalle ja Kulttuurivihkoille, minkä lisäksi Ulkopolitiikka haastatteli Dragtedia jo ennen tämän saapumista Suomeen.
Kulttuurivihkojen numeron 6/2023 esittely.
Lisäksi KSL julkaisee Instagram- ja Facebook-kanavillaan videoita, joilla Dragsted avaa lähestymistapaansa pohjoismaiseen sosialismiin. Materiaalit toimivat mainiona johdatuksena Pohjoismainen sosialismi -kirjan sisältöihin.
Osta kirja
Pelle Dragstedin kirja Pohjoismainen sosialismi on tilattavissa Vastapainon verkkokaupassa.
Dragstedin Suomen vierailun järjesteli KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski.