Antonio Gramsci (1891–1937) oli italialainen vasemmistoaktivisti ja marxilainen filosofi. Hän on tunnettu hegemoniateoriastaan sekä käytännönläheisestä otteestaan yhteiskunnallisten liikkeiden organisointiin.

Gramsci aloitti poliittisen uransa toimittajana ja hän toimi myöhemmin Italian kommunistisen puolueen puheenjohtajana. Fasistinen hallinto vangitsi Gramscin vuonna 1926 ja hän vietti loppuelämänsä vankilassa. Gramsci kirjoitti tunnetuimmat ajatuksensa teokseensa Vankilavihot.

Ajattelussaan Gramsci korosti demokratiaa ja tavallisten ihmisten osallistumista yhteiskunnalliseen elämään kulttuurista politiikkaan ja talouteen. Hän muotoili teoriaa ja toimintaperiaatteita, jotka erosivat jyrkästi aikansa stalinistisesta dogmaattisuudesta. Gramscin hegemoniakäsityksessä yhteiskunnallinen johtajuus on voitettava monella alueella yhtä aikaa, mikä edellyttää myös yhteiskunnallisten ristiriitojen sovittelua ja luokkaliittoutumia. Marxin lisäksi Gramscin ajattelu nojaa Machiavelliin.

Mikä on Gramscin anti nykyvasemmistolle?

Aiheesta alustamaan ja keskustelemaan saapuu valtio-opin yliopistonlehtori Mikko Lahtinen Tampereen yliopistosta. Lahtinen on kirjoittanut Gramscista useita artikkeleita sekä pyrkinyt soveltamaan ja kehittelemään gramscilaisia näkökulmia mm. aate- ja oppihistoriallisissa tutkimuksissaan.

Kaikille avoin webinaari järjestetään KSL-opintokeskuksen Zoom-alustalla. Luennoilla käydään myös osallistavaa keskustelua.

Ohjelma

  • Ma 19.8. klo 18–20: Antonio Gramscin elämä ja ajattelu
  • To 22.8. klo 18–20: Gramscin käsitys hegemoniasta
  • Ma 26.8. klo 18–20: Gramscin anti nykyvasemmistolle

Järjestelyt

Voit tulla webinaariin ilmoittautumatta, mutta materiaalit ja mahdolliset poikkeukset aikatauluun saat vain ilmoittautumalla. Webinaaritallenteet jaetaan ilmoittautuneiden katsottaviksi kuukaudeksi webinaarisarjan jälkeen.

Ilmoittaudu mukaan verkkolomakkeella.

Luennoille osallistutaan Zoomissa, Meeting ID 84813406455.

Gramsci kolmessa illassa on KSL-opintokeskuksen aatewebinaari, jossa tutustutaan vasemmiston aatteellisiin juuriin. Webinaareissa on aiemmin käsitelty Karl Marxia ja Rosa Luxemburgia.

Kysy lisää