Rakensimme 60-vuotisjuhlaamme valokuvanäyttelyn syksyllä 2024. Kuvista voi huomata, kuinka KSL-opintokeskuksen toiminta on säilynyt yllättävänkin samanlaisena läpi vuosikymmenten. Yhteisötoimijat ovat alusta asti kehittäneet osaamistaan ja ylläpitäneet kestävää kulttuuria muuttuvassa ajassa KSL:n tuella.

Työväenliikkeen opintotoiminta alkoi 1900-luvun alussa yhtä aikaa suomalaisen yhdistystoiminnan kehittymisen kanssa. Kansalaissodan jälkeen vasemmistolaiseen opintotoimintaan tulivat mukaan myös ammattiyhdistysliike ja osuuskunnat.

Vasemmistolaisten naisten opintokerho Helsingissä 1920-luvulla. Kansan Arkisto.

 

Sotien jälkeen opintotoimintaa jatkettiin osana Työväen Sivistysliittoa. Sen alaisuudessa toimi muutama työntekijä, jotka työskentelivät vasemmistolaisen opintotoiminnan parissa. Oma vasemmistolainen sivistysliitto syntyi, kun Helsingissä Kulttuuritalolla perustettiin 28.10.1964 Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry. Liiton toiminta-ajatus perustui työväenluokan maailmankatsomukseen ja kansalaisten sivistyksellisen tasa-arvon toteuttamiseen. KSL:n tehtäviin luettiin myös kulttuuri- ja taidetoiminnot.

Kansan Sivistystyön Liiton perustava kokous Kulttuuritalolla 29.10.1964. Kuvaaja: Yrjö Lintunen. Kansan Arkisto.

 

Ryhmä opiskelijoita istuu ison maalatun kuvan edessä. Kuvaan on maalattu ihminen, joka katsoo alastonta naista televisiossa, sotilas, joka tähtää aseella, mielenosoituskulkue, nälkiintynyt alaston ihminen ja palavia taloja.
Kuvataidekurssi Sirola-opistossa. Kesä 1970. Kansan Arkisto.

 

Tampereen Elintarviketyöläiset ry:n opintokerho 1970. Kansan Arkisto.

 

Viulisti ja klarinetin soittaja soittavat työmaaruokalassa. Taustalla kolme henkilöä tilaa kioskista jotain, vieressä istuu haalareihin pukeutuneita työläisiä pöydän ääressä. Yksi heistä tupakoi.
Kansan Sivistystyön Liiton työpaikkatilaisuus betonitehdas Semeran ruokalassa. Tilaisuudessa puhui KSL:n jaostosihteeri Veikko Väntänen ja laulu- ja musiikkiohjelmasta vastasivat Kyläpelimannit. Turku 1973. Kansan Arkisto.

 

Eläkeläiset ry ja Työväenlaulujen keräys. 1974 Helsinki. Kansan Arkisto.

 

Opintotoimintaa järjestettiin alusta asti yhdessä jäsenjärjestöjen kanssa. 1970-luvulla opintokerhojen lisäksi myös opintokeskusten kurssitoiminta saatiin valtionavun piiriin. 1980-luvun lopussa perustettiin Helsingin Lähiradio, jonka neljästä toimiluvan haltijasta KSL oli yksi. KSL-Lähiradio oli kanava kansalaisjärjestöille, maahanmuuttajaryhmille ja ikääntyneille radiotyön opiskeluun sekä kokeelliseen ja riippumattomaan radiotoimintaan. Radio toimi vuoteen 2010 saakka. Myös videotoiminta ja -koulutus olivat merkittävä osa KSL:n kulttuuritoimintaa.

Työväenlehtikurssi Keuruulla 1976. Kansan Arkisto.

 

Radiokurssi Oulussa 1980-luvulla. Kansan Arkisto.

 

Videoiden editointikurssi Helsingissä 1981. Kuvaaja Pekka Pajuvirta. Kansan Uutiset / Kansan Arkisto.

 

Kolme henkilöä tanssi esiintymislavalla. Taustalla näkyy kaksi kitaraa. nuottiteline ja lakana, jossa lukee "työtä".
Kansan Sivistystyön Liiton ohjelmansuorittajat esiintymässä vaalijuhlassa Jyväskylässä 1983. Kansan Uutiset. Kansan Arkisto.

 

Vuonna 1998 annettiin laki vapaasta sivistystyöstä. Sen piiriin sijoitettiin opintokeskukset, kansanopistot, kansalais- ja työväenopistot sekä kesäyliopistot ja urheiluopistot. Vapaan sivistystyön tehtäväksi määriteltiin tukea kykyä toimia yhteisöissä ja edistää kansanvaltaisuuden, tasa-arvon ja moniarvoisuuden toteuttamista suomalaisessa yhteiskunnassa.

Maahanmuuttajanaisten kohtauspaikka Naisten klubin retki Suomenlinnaan 1998.

 

2000-luvun alussa opintokeskuksia ohjattiin painottamaan toiminnassaan aktiivista kansalaisuutta, maahanmuuttajien koulutusta, kulttuurista toimintaa sekä tietoyhteiskuntataitoja. Vuonna 2024 avoin, lämmin, suuri punainen sydän sykkii yhä kaikessa tekemisessämme.

Näyttely toteutettiin Yrjö Sirolan Säätiön tuella.

Kysy näyttelystä