KSL:n pääsihteerinä ja KSL-opintokeskuksen opintojohtajana aloittanut Tuula Kumpumäki on koulutukseltaan erityisopettaja ja yhteisöpedagogi (ylempi AMK). KSL:n toimintaympäristö ja opintokeskukset sekä vasemmistolainen järjestökenttä ovat Kumpumäelle entuudestaan tuttuja.

– Nuorena järjestöaktiivina KSL:n kurssi- ja opintokerhotoiminta tuli tutuksi, vaikka viime vuosina oman vaikuttamistyöni olen pääsääntöisesti kanavoinut työelämän kautta.

Kumpumäellä onkin mittava kokemus järjestötyöstä. Hän on työskennellyt lähes koko työuransa yli 25 vuotta esimiestehtävissä erilaisissa järjestöissä. Työtehtävät järjestöissä ovat liittyneet muun muassa monikulttuuriseen varhaiskasvatukseen ja lastensuojeluun, kansainväliseen adoptioon sekä rasisminvastaiseen vaikuttamistyöhön. Työt on pitäneet sisällään niin palvelutuotantoa kuin ruohonjuuritason kansalaisjärjestötoimintaa.

Hän näkee, että uusi työtehtävä haastaa hänet hyödyntämään aiempaa järjestöjohtamisen ja esimiestyön kokemusta.

–Kaikissa edellisissä työtehtävissäni laaja ja monimuotoinen järjestöjen yhteistyö on ollut keskeinen kantava voima. Nykyisestä tehtävää ajatellen näen merkitykselliseksi koko järjestötyöhistoriani kokonaisuuden. Erityisesti tässä kohtaan nostaisin pitkän kokemukseni monikulttuurisissa toimintaympäristöissä, sanoo Kumpumäki.

KSL on hyvässä kunnossa 

KSL:n tärkeimpänä voimavarana Kumpumäki näkee vahvan asiantuntijuuden oman alansa osaajana ja sydämellä mukana olevat työntekijät.

– Järjestö on oikein ilahduttavasti ajassa kiinni. On tartuttu ajankohtaisiin asioihin sekä tarkoituksenmukaisesti päivitetty ja kehitetty toimintaa ja palveluja. Samalla kuitenkin ollaan lujasti kiinni perustehtävässä.

Kumpumäki ei näe, että KSL:ssa olisi juuri nyt erityistä mullistamisen tarvetta. Muutosta ei ole hänen mukaansa tarvetta tehdä vain sen takia, että uusi ihminen tulee taloon. Hän haluaa aivan aluksi tutustua jäsenjärjestöihin ja niiden toimintaan sekä toimintaympäristöihin.

–  On tärkeää kuulla jäsenjärjestöjen terveisiä siitä, miten KSL voi olla tukemassa heidän toimintansa kehittymistä ja vahvistamassa järjestöjen toimijoiden osaamista. Pidemmällä tähtäimelle minua kiinnostaa esimerkiksi ammatillisen koulutuksen roolin ja merkityksen vahvistaminen toiminnassa. Omasta työhistoriastani johtuen olen erityisen kiinnostunut pohtimaan myös sitä, kuinka KSL voisi osaltaan olla tukemassa uusien suomalaisten vaikuttamismahdollisuuksia, osallisuutta ja koulutuspolkuja, linjaa Kumpumäki.

Uutta kohti on aina mielenkiintoista pyrkiä 

Kumpumäellä on pedagoginen peruskoulutus, mutta työura ennen nykyistä työtehtävää on kuljettanut muita polkuja kuin koulutus- tai oppilaitosmaailman teitä. Muutama vuosi sitten Kumpumäen opiskellessa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa mieleen hiipi ajatus mahdollisista uusista työtehtävistä, jotka liittyisivät kouluttamiseen, oppimiseen ja opettamiseen.

– Suoritin ammatillisen opettajan opinnot yhteisöpedagogiopintojen jälkeen ja näen, että opintojohtajan tehtävässä konkretisoituu tämä kehittymisen tavoite omalla urallani ja oppimisen polulla. Tämähän on lähes dreams come true -tilanne.

Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta

Kumpumäki kannattaa ajatusta elinikäisestä oppimisesta, elinikäisen oppimisen mahdollistamisesta sekä erilaisista oppimisympäristöistä. Hän mielestään koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella ja oppia uutta. Uuteen pestiin Kumpumäki tulee hyvillä mielin ja innokkaana.

– Tietysti tällaiseen muutokseen mahtuu haikeuttakin ja jopa pienoista kauhun sekaista tunnetta kaikesta uuden paljoudesta. Toisaalta se on samalla juurikin se uuden oppimisen motivaation käyttövoima.

Kumpumäki kokee, että KSL:n toiminta yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja kansalaisten aktiivisuuden vahvistajana tuntuu mielekkäältä työkentältä.

– On hienoa saada jatkaa omaa oppimisen polkua KSL:ssa ja, mikä parasta, pääsen oppimaan uutta itselleni uudessa organisaatiossa.

Elämä on kuitenkin muutakin kuin opiskeleminen ja työ. Mitä Kumpumäki tekee vapaa-ajallaan?

– Kyllähän se klassisesti kiertyy sinne perheeseen ja ystäviin. Lähiperheeseeni kuuluvat aviomies Reijo ja kaksi aikuista lasta omine perheineen.  Viime kesänä syntyneen tyttärenpojan, Antonin, myötä mummoilu on tuonut arkeen uuden tärkeän ulottuvuuden ja roolin. Lisäksi poikamme perheen iloinen australianterrieri Topi avaa meille ajoittain ovia koiramaailmaan. Keskeinen arjen henkireikä on kesäpaikkamme Ruovedellä. Lisäksi yritän löytää aikaa erilaisille käsitöille, tuunailuille, lukemiselle, taide- ja kulttuurielämyksille sekä viime aikoina aivan liian vähälle jääneelle kuntoilulle. Mutta nyt työmatkan hieman muuttuessa, voi olla, että kesäkeleillä työmatkatkin alkavat taas sujumaan pyöräillen.

Kuva: Saara Autere

Tavoitat Tuulan sähköpostitse tuula.kumpumaki@ksl.fi tai puhelimitse 050 323 9143.