Alamme julkaista pedagogista vinkkinurkkaa osana kurssijärjestäjillemme suunnattua kurssitukea. Pedagogisessa vinkkinurkassa kerrotaan oppimis- tai koulutusmenetelmästä, näkökulmasta, toimintatavasta tai muusta pedagogiikkaan liittyvästä asiasta.

Ensimmäisessä pedagogisessa vinkkinurkassa koulutustuottaja ja yhteisöpedagogi Tuike Merisaari antaa vinkin osallisuutta ja yhteistoimintaa tukevasta elämänkulkuun liittyvästä menetelmästä. Yhteisöllistä ja yhteistoiminnallista oppimista sekä motivaation ja innostuneisuuden ylläpitoa voi tukea esimerkiksi ikärooliharjoituksella.

Ikärooliharjoitus

Kuvittele itsesi nuoremmaksi kuin olet ja muistele nuoruusaikaa. Voit laittaa silmät kiinni: Millainen asento sinulla oli? Millainen olit luonteeltasi? Millaista aikaa se oli? Mitä ajattelit asioista? Kun olet tässä ikäroolissa, valitse jokin sinua kiinnostava aihe ja pohdi, mitä olisit ajatellut aiheesta kyseisessä ikäroolissa, jossa nyt muistoissasi olet. Harjoituksen jälkeen avataan silmät ja palataan nykyhetkeen. Lopuksi pohditaan, mikä omassa ajattelutavassa on muuttunut ja mikä on pysynyt samanlaisena. Omia havaintoja voidaan käsitellä joko keskustellen tai näytellen.

– Tämän kaltaiset harjoitukset ovat hyviä välineitä koulutuksissa opiskeltavien asioiden soveltamiseen. Niiden luovat ja joustavat toimintatavat mahdollistavat sen, että jokainen voi tehdä niitä yksilöllisillä tavoillaan, Merisaari kommentoi.