Talouskriisi, ekologinen kriisi ja nyt myös koronakriisi pakottavat kysymään, miten taloutta voidaan ohjata sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla ja miten se ehkä voitaisiin rakentaa kokonaan uusiksi. Onneksi kysymykseen on tarjolla myös vastauksia.

KSL-opintokeskus järjestää vasemmistolaisille suunnatun verkko-opintopiirin Matti Ylösen ja Teppo Eskelisen kirjoittamasta opuksesta Vasemmistolainen talouspolitiikka – Lyhyt oppimäärä (Vasemmistofoorumi ja KSL-opintokeskus 2020). Vasemmistolainen talouspolitiikka – Lyhyt oppimäärä käsittelee vastasyklistä eli elvyttävää talouspolitiikkaa. Siinä valtio huolehtii talouden kestävyydestä lisäämällä menojaan aina silloin kun talous taantuu. Tarve tällaiselle elvyttämiselle on päällä juuri nyt koronan iskettyä talouteen ja maailmantalouden keikkuessa taantuman partaalla.

Vasemmistolainen talouspolitiikka – Lyhyt oppimäärä on ladattavissa ilmaiseksi pdf:nä KSL-opintokeskuksen sivuilta.

Opintopiirin toimintatapa

Opintopiiri kokoontuu Zoom-videokokousalustalla viikon välein tiistaisin klo 15-16:30. Ensimmäinen kokoontuminen on tiistaina 7.4. (Ei akateemista varttia!). Opus käydään läpi kaksi lukua kerrallaan (noin 15 sivua/kerta neljän viikon ajan). Osallistujat lukevat käsittelyssä olevat luvut itsenäisesti ennen tapaamista. Tapaamisessa lukujen sisällöt käydään läpi keskustellen. Myös osallistujien toivotaan osallistuvan lukujen sisältöjen esittelemiseen (“esilukemiseen”) ryhmälle. Voit opintopiirissä jakaa myös omia linkkivinkkejä vasemmistolaisesta talouspolitiikasta sekä esitellä niitä muille.

Ensimmäisessä kokoontumisessa KSL:n koulutustuottaja Jukka Peltokoski johdattelee opukseen sekä esittelee opintopiirin toiminta-ajatusta ja Zoom-alustaa. Zoom on videokokousalusta, joka mahdollistaa reaaliaikaisen kuva- ja ääniyhteyden.

Opintopiiriin ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua opintopiiriin KSL:n koulutustuottaja Jukka Peltokoskelle, jukka.peltokoski@ksl.fi.

Vasemmistolainen talouspolitiikka -opuksen jälkeen opintopiiriä on mahdollista jatkaa muiden Vasemmistofoorumin tuottamien talouspolitiikan opusten parissa. Opintopiiri toimii toistaiseksi tai kunnes talous palvelee kaikkia, eikä vain harvoja.

Vasemmistofoorumin muita talouspoliittisia julkaisuja

Johanna Perkiö: Talous ekologisen kriisin aikana, 2019

Eeva- Maria Grekula: Kertomuksia nykyajan köyhyydestä, 2019

Lauri Holappa ja Jussi Ahokas: Ankeudesta aurinkoon – Loppu investointilamalle, 2015

Heikki Patomäki: Suomen talouspolitiikan tulevaisuus, 2014