Opintieni-juttusarjassa työntekijämme avaavat omia henkilökohtaisia oppimistarinoitaan opintotaustansa ja työkokemuksensa kautta.

Sarjan toisessa osassa opintiestään kertoo koulutustuottaja Tiia Kontkanen, joka työskentelee tilaus- ja hankekoulutusten parissa KSL-opintokeskuksessa. Aemmin hän työskenteli meillä kurssisihteerin perhevapaan sijaisena.

– Pääsen tekemään sellaisia asioita, jotka koen palkitseviksi ja kiinnostaviksi. Kouluttaminen, koulutussuunnittelu ja kehittämistyö ovat lähellä sydäntäni. Koen, että kouluttaminen on rankkaa ja ihanaa samaan aikaan. Pyrin pistämään itseni aina täysillä likoon osallistujien puolesta, jolloin voin itse myös oppia jokaisesta koulutuksesta jotain uutta.

Tavoitteena ammatillisen opettajan pedagoginen pätevyys

”Lukion jälkeen opiskelin sosiologiaa valtiotieteiden kandidaatiksi asti Helsingin yliopistossa. Kaipasin kuitenkin elämääni konkreettisempaa ammattia, joten opiskelin itseni ammattikoulussa puuartesaaniksi. Siirryttyäni aikuiskoulutuksen maailmaan suoritin aikuiskasvatustieteen perusopinnot Jyväskylän avoimeen yliopistoon.

Tällä hetkellä opiskelen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Humanistisessa ammattikorkeakoulussa, josta on tarkoitus valmistua keväällä 2021. Yhteisöpedagogin opinnoissa keskityn suomalaisen järjestökentän laajempaan tuntemukseen ja osaamisperustaisuuteen järjestöissä. Tämän jälkeen tavoitteenani on suorittaa vielä ammatillisen opettajan pedagoginen pätevyys.

Monipuolinen työurani on rikkaus

Olen ollut siitä onnekkaassa asemassa, että olen voinut tavoitella omia ammatillisia kiinnostuksen kohteitani ja valita itseäni kiinnostavia asioita. Pidän opiskelusta ja uusien taitojen oppimisesta, joten monenlaisten töiden tekeminen ja useat eri ammattialat ovat olleet itseäni rikastuttavia kokemuksia niin henkilökohtaisesti kuin työntekijänä. Toivon, että tulen olemaan aina kiinnostunut monista eri asioista ja innostumaan niistä.

Työurani aikana olen toiminut muun muassa kaupassa kassana, useiden työttömyyskassojen etuuskäsittelijänä, tutkimusavustajana, urkurakentajana ja puuseppänä.

Laitan ryhmän turvallisuuden ja tarpeet etusijalle

Olen iloinen huolellisuudestani ja luontaisesta kiinnostuksestani ihmisiin ja ihmisten keskinäiseen toimintaan. Valmistaudun jokaiseen koulutukseen huolellisesti. Mielestäni on hyvä olla perehtynyt koulutettavaan ryhmään, sen tarpeisiin, koulutuksen sisältöihin sekä pedagogisiin menetelmiin. Valmistautuneisuus antaa myös mahdollisuuden heittää kaiken valmistellut romukoppaan ja soveltaa jotain ihan muuta, jos ryhmä tuntuu sellaista kaipaavan tai tarvitsevan.

Ihmisten keskinäinen toiminta on aina ollut kiinnostavaa ja opin siitä ja itsestäni joka koulutuksessa jotain uutta. Kouluttajan tulee mielestäni kuunnella herkällä korvalla sekä ryhmää, että yksittäisiä osallistujia ja tarvittaessa muuttaa suunnitelmia sen mukaan. Ryhmän turvallisuus ja tarpeet ovat ensisijaisia, jotta on mahdollista luoda koulutuksissa tavoittelemani yhteisöllisen oppimisen ilmapiiri, jossa jokaisella on tärkeä ja tasa-arvoinen, yksilöllinen paikkansa.

Toivon, että minulla on uteliaisuutta oppia koko ajan uutta ja rohkeutta lähteä kehittämään asioita. Pitää uskaltaa antaa ryhmän mennä edellä ja heittäytyä itse oppimaan ryhmältä ja ryhmästä. Kouluttajana on osattava kohdata erilaisia ihmisiä kunnioituksella ja kiinnostuksella. Pedagogiset tiedot ja taidot palvelevat koulutusryhmää ja kouluttajaa, jos kaikista tärkeimmät, eli arvot ja asenteet ovat kohdillaan. Sosiaalisen koulutustilanteen jälkeen kouluttajan tarvitsee kyetä myös ottamaan omaa palautumisaikaa.

Minua ei saa innostumaan urheilusta, mutta jos uuden taidon oppiminen sattuu olemaan fyysistä, minua ei haittaa yhtään. Tämän vuoksi olen muun muassa ratsastanut, harrastanut eri kamppailulajeja, laskettelen ja harrastan jousiammuntaa. Kaikista kiinnostavinta minusta on oppia pysähtymään ja kuuntelemaan omaa kehoani ja mieltäni astanga- tai yin-joogan parissa, joita teen tällä hetkellä useita kertoja viikossa.”

Tavoitat Tiian puhelimitse 040 570 3131 tai sähköpostitse tiia.kontkanen@ksl.fi.

Tutustu Tiian työhön seuraavien linkkien opastamana:

> Vinkkivideo: Valmistautuminen yhdistyksen kokoukseen poikkeusoloissa 

> Vinkkivideo: Koronaepidemia ja yhdistyksen kokoukset 

> Vaikuta vallanpitäjiin -verkkokoulutus lobbauksesta

> Lobbauskoulutus järjestöille 

> Vaikuta vallanpitäjiin -järjestölobbaajan opas