Kymmenen vuotta täyttävä Työväenkirjallisuuden päivä järjestetään lauantaina 7.9. Työväenmuseo Werstaalla Tampereella. Avajaisten pääpuhuja on tuore opetusministeri Li Andersson.

Avajaisten jälkeen ohjelma jatkuu kolmessa eri salissa teemalla mammona. Rahan, voittojen, varallisuuden ja jatkuvan talouskasvun tavoittelu on jo pitkään polkenut alleen inhimilliset ja ympäristöarvot, eikä radikaalia muutosta ole näköpiirissä. Mihin ahneus ja mammonan palvonta johtavat? Miten mammona ilmenee nyky-yhteiskunnassa, kirjallisuudessa, tavallisen ihmisen arjessa?

Ohjelmassa on tuttuun tapaan kiinnostavia kirjailijahaastatteluja, keskustelupaneeleja sekä elämyksellisiä runo- ja musiikkituokioita. Tapahtumassa vierailee muun muassa Mia Haglund, Hanna Kuusela, Tuomas Muraja, Kai Sadinmaa, Mikko Salmi ja Ilkka Taipale.

Kriittinen pedagogiikka haastaa mammonan vallan

Miten mammonan valta näkyy kasvatuksessa ja millaisia ulostuloja mammonan vallasta pedagogiikka voi avata? Miten pedagogiikalla voidaan taistella eriarvoisuutta vastaan? Järjestämme Kriittinen pedagogiikka haastaa mammonan vallan -keskustelutilaisuuden Bertel-salissa kello 15.30-16.30.

Opetus ja kasvatus ovat valtakamppailujen aluetta. Raha, sukupuoli, luokka-asema ja muut eriarvoisuutta tuottavat tekijät vaikuttavat opetukseen ja oppimiseen. Kriittinen ja feministinen pedagogiikka paljastavat alistavia yhteiskunnallisia käytäntöjä ja antavat ihmisille välineitä epätasa-arvoisten suhteiden muuttamiseen.

Keskustelemassa aiheesta sosiaalipedagogiikan yliopistonlehtori Elina Nivala Itä-Suomen yliopistosta, aikuiskasvatuksen professori Juha Suoranta Tampereen yliopistosta ja kasvatustieteen tohtori Marjo Vuorikoski Tampereelta.

Päivä päättyy iltaklubiin

Päivätapahtuman jälkeen alkaen kello 18 järjestetään pääsymaksuton iltaklubi yhteistyössä Laulu ottaa kantaa -verkoston kanssa. Paikkana on ravintola Artturi ja pääesiintyjänä Hannu Salama & Vapaat Radikaalit. Muista esiintyjistä tiedotamme lisää lähempänä tapahtumaa.

Työväenkirjallisuuden päivän kummeina toimivat kansanedustajat Anna Kontula ja Jukka Gustafsson.

Kansan Sivistystyön Liitto KSL on Tampereen työväenkirjallisuuden päivässä mukana yhteistyökumppanina ja ohjelman tuottajana. Tapahtuma on kaikille avoin ja pääsymaksuton.

> Tutustu ohjelmaan 
> Kriittinen pedagogiikka haastaa mammonan vallan -keskustelu Facebookissa

Kuva: Laura Kotila