Järjestimme yhteistyössä Työväen Sivistysliitto TSL:n kanssa Laulu ottaa kantaa -biisityöpajan ja -klubin Jyväskylässä helmikuun alussa. Biisityöpajassa neljätoista osallistujaa sävelsi ja sanoitti yhden tai useamman kantaaottavan biisin muusikko Jukka Takalon ohjauksessa.

Ilmastonmuutos, homehelvetti ja synnytystalkoot biisien aiheina

Osa osallistuneista oli kokeneempia musiikin saralla, mutta työpajaan osallistui myös useita ihmisiä, joilla ei ollut aikaisempaa kokemusta musiikin harrastamisesta tai sen tekemisestä.
– Eräs osallistujista pohti, ettei hänelle olisi koskaan tullut mieleenkään tehdä kantaaottavaa biisiä ilman tätä työpajaa, kertoo KSL:n tapahtumaa tuottanut kulttuurituottaja Jutta Lithovius.
Eri ikäiset ja erilaisista taustoista tulevat osallistujat käsittelivät biiseissään yhteiskunnallisia ja henkilökohtaisia ongelmia sekä ajankohtaisia ilmiöitä. Laulu ottaa kantaa-klubilla ravintola Popparissa kuultiin pohdintaa ihmisten kohtaamisesta ja kohtaamattomuudesta, käsiteltiin huolta ilmastonmuutoksesta ja eettisten valintojen tarpeellisuudesta, turhauduttiin homehelvettiin ja kieltäydyttiin ottamasta osaa synnytystalkoisiin.

Kulttuuriaktivismi edistää demokratian toteutumista

– Laulu ja musiikki ovat tärkeitä tapoja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, käsitellä ja välittää tunteita sekä herätellä kuulijoita pohtimaan yhteiskunnallisia ilmiöitä ja epäkohtia, sanoo Lithovius, joka toteuttaa työssään kulttuuriaktivismia. Kulttuuriaktivismi on yhteiskunnallista kulttuuria sekä matalan kynnyksen osallistavaa toimintaa.
– Näen, että kulttuuriaktivismi on yksi aktiivisen kansalaisuuden muoto ja se osaltaan tukee demokratiaa mahdollistaessaan monenlaiset tavat ilmaista omat ajatuksensa.
Kulttuuriaktivismin avulla voi tavoittaa erilaisia kohderyhmiä, eikä aktiivinen kansalaisuus tarkoita vain kirjallisten kannanottojen laatimista ja vaaleja, vaan myös taidetta.
– Kaikki saavat tehdä maailmasta paremman paikan kulttuurin avulla.

Laulu ottaa-kantaa biisityöpajat tulevaisuudessa

Seuraavan Laulu ottaa kantaa -työpajan ajankohtaa tai toteuttamispaikkaa ei ole vielä päätetty, mutta toimintaa on luvassa vielä tänä vuonna.
– Tämä työpaja oli onnistunut ja siellä syntyi todella hienoja biisejä, jotka sisältävät teräviä oivalluksia yhteiskunnasta. Kannattaa pysyä kuulolla, Lithovius vinkkaa.

Tuotimme Laulu ottaa kantaa -työpajan yhteistyössä Työväen Sivistysliitto TSL:n ja Jyväskylän Talven kanssa 1.–2.2.2020 Jyväskylässä. Nyt toista kertaa järjestetty työpaja oli osa Jyväskylän Talven ohjelmistoa.

> Kuuntele Jamin Viimeinen lumimies -kappale

> Kuuntele Riikka Pennasen Synnytystalkoot –kappale

Lisätietoja: kulttuurituottajat Tuomas Finne, tuomas.finne@tsl.fi ja Jutta Lithovius jutta.lithovius@ksl.fi

KSL-opintokeskuksen kulttuuritoiminta perustuu kulttuuriaktivismiin: se on yhteiskunnallisesti kantaaottavaa kulttuuria, johon kaikilla on mahdollisuus osallistua. Teemme monenlaista yhteistyötä kulttuuriaktivismin saralla järjestöjen ja erilaisten toimintaryhmien kanssa.