Valtioneuvoston sekä OKM:n 16.3. tekemän linjauksen mukaan myös KSL-opintokeskuksessa lähiopetus keskeytetään 13.4. saakka. Tämä koskee KSL-opintokeskuksen itse järjestämiä koulutuksia, avoimia koulutuksia, tilauskoulutuksia, aikuisten maahanmuuttajien lukutaito-opetusta, ammatillista koulutusta sekä kurssitoimintaa, opintokerhoja ja hankekoulutuksia. Koulutukset sekä kurssi- ja opintokerhotoiminta joko perutaan, siirretään myöhempään ajankohtaan tai muutetaan toteutettavaksi verkossa.

Tilauskoulutusten osalta olemme suoraan yhteydessä tilaajaan ja sovimme koulutuksen järjestämistavasta. Ilmoitamme muutoksista koulutusten aikatauluissa ja järjestämistavoissa verkkosivuillamme sekä suoraan osallistujille. Löydät ajankohtaisimman tiedon avoimista koulutuksistamme koulutuskalenteristamme . Toiminnallisen lukutaito-opetuksen   ja ammatillisen koulutuksen   järjestämistä jatkamme etänä.

Osallistu KSL-opintokeskuksen verkkokoulutuksiin, tutustu julkaisuihin ja kuuntele podcasteja 

Järjestämme keväällä verkkokoulutuksia, joihin voit osallistua etänä omalta koneeltasi. Jos olet kiinnostunut osuuskunnan perustamisesta tai haluat muuten vain tietää osuuskunnasta enemmän, osallistu Osku viidessä päivässä – verkkokoulutukseen osuuskunnan perustamisesta. Huhtikuussa järjestämme some hyötykäyttöön- webinaarin, jossa käydään läpi yleisimmät somekanavat ja niiden ominaispiirteet, jotta osaat käyttää kutakin kanavaa tarkoituksenmukaisella tavalla. Koulutus antaa eväät hyvän someviestin luomiseen ja antaa perustaidot maksullisen mainonnan harjoittamiseen. Koulutus on suunnattu somen peruskäyttäjille ja aloittelijoille. Ilmoitamme koulutuksen tarkemman aikataulun nettisivuillamme.

Nettisivuiltamme löydät aikuiskasvatusta, kulttuuria, työelämää ja yhteiskuntaa käsitteleviä julkaisuja ja opintoaineistoja muun muassa järjestöjen ja opintokerhojen käyttöön. Suurin osa julkaisuistamme on maksuttomia . KSL-opintokeskus julkaisee myös omaa podcastia, joka pureutuu järjestömaailman ajankohtaisiin teemoihin koulutuksen ja kulttuuriaktivismin näkökulmasta. Kuuntele esimerkiksi ajankohtaista Opiskele esteettä!- podcastsarjaamme. Löydät kaikki podcastimme täältä.

Mitä tehdä järjestön kevätkokouksen kanssa?  

Kevätkokous on ajankohtainen monessa järjestössä tällä hetkellä, mutta poikkeustilanteesta johtuen kokouksia ei ole suositeltavaa järjestää kasvokkain. Valtioneuvosto linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta.  Julkiset kokoontumiset on rajoitettu kymmeneen henkilöön, kerhotilat ja järjestöjen kokoontumistilat suljetaan ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen suositellaan toimivan samoin. Oikeusministeriön sivuilta löydät Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja kokoontumisista. Lue myös SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lakimiehen ohjeet yhdistysten vuosikokousten järjestämisestä koronaviruspandemian aikana.

Vinkkejä tapahtumien ja kokousten järjestämiseen etänä 

Etäkokouksessa osallistujat ovat fyysisesti eri tilassa ja tapaavat toisensa tieto- ja viestintätekniikan avulla. Etäkokous voidaan järjestää mikäli yhdistyksen säännöt sen sallivat ja kaikilla osallistujilla on saatavillaan kokoukseen tarvittavat laitteet. Videokokouspalveluita voi hyödyntää myös muihin tapaamisiin kasvotusten – turvallisesti etänä. Lue lisää etäkokouksen kokouskäytännöistä täällä.

Päivi Timosen toimittama Toimiva webinaari (2018) on ajankohtainen kaikille opettajille, ohjaajille ja valmentajille, jotka miettivät, miten siirtää omat oppitunnit ja ohjaukset verkkoon. Verkkopedagogiikan asiantuntijoiden kirjoittama kirja antaa juuri tähän kysymykseen selkeät ja käytännönläheiset ohjeet.

Netistä löytyy laaja valikoima erilaisia ohjelmia etätapaamisten järjestämiseksi.
meet.jit.si/on maksuton palvelu, joka ei vaadi erillistä kirjautumista ja on kätevä spontaaneihin nettipalavereihin tai vaikka kahvihetkeen kavereiden kanssa. Toimii selaimella ja mobiiliapilla.
Skype on maksuton ja laajasti käytössä oleva palvelu videotapaamisten järjestämiseen.
• Googlen käyttäjille tarjolla on esimerkiksi Google Duo. Google drive  puolestaan mahdollistaa kirjallisten dokumenttien työstämisen yhdessä etänä.
Zoom palvelussa on Break out -toiminto, jossa voi jakaa osallistujia ryhmiin
• Facebook messengerissä ja Whatsapissa voi soittaa kätevästi videopuheluita. Facebookissa ja Instagramissa on mahdollista järjestää livelähetyksiä.