alkuun

OPISKELIJALLE

1. Kenelle koulutukset on tarkoitettu?
Koulutukset ovat avoimia kaikille aiheesta kiinnostuneille yli 15-vuotiaille.
takaisin

2. Miten haen koulutukseen?
Tutustu KSL:n koulutuskalenteriin ja ilmoittaudu koulutuksiin kolme viikkoa ennen koulutuksen alkua. Ilmoittautumisajan päätyttyä kannattaa kuitenkin kysyä mahdollisia peruutuspaikkoja. Ilmoittautumalla ajoissa varmistat parhaiten paikkasi koulutuksessa.

Voit myös ilmoittautua koulutuksiin verkkosivuilla, sähköpostitse ksl@ksl.fi tai 040 197 4209.
takaisin

3. Miten peruutan ilmoittautumiseni?
Muista aina perua ilmoittautumisesi, mikäli et osallistu! Turha ilmoittautuminen vie paikan toiselta osallistujalta. Peruutuksen voit tehdä sähköpostitse ksl@ksl.fi tai puhelimitse 040 197 4209 (arkisin klo 10–14).

Peruutusehdot:
– Osallistuminen koulutukseen voidaan perua 10 päivää ennen koulutuksen alkua ilman kuluja.
– Jos osallistuminen perutaan 9 päivän sisällä ennen koulutusta, peritään osallistumismaksusta 50 prosenttia.
– Jos osallistuja jää pois koulutuksesta perumatta, häneltä peritään koko osallistumismaksu, ellei hänellä ole esittää lääkärintodistusta tai todistusta ylivoimaisesta esteestä.
– Mikäli koulutus peruuntuu vähäisen osanottajamäärän vuoksi, KSL-opintokeskus ei korvaa matka- ym. kustannuksia.
takaisin

4. Miten saan tiedon, pääsenkö koulutukseen?
Lähetämme kaikille ilmoittautuneille vahvistuksen osallistumisesta, kurssikutsun ja laskun viimeistään viikkoa ennen koulutuksen alkua. Kurssikutsun mukana saat tarkennetun ohjelman ja aikataulun koulutuksesta.
takaisin

5. Paljonko koulutus maksaa?
Yksipäiväisen koulutuksen hinta on 80 €/osallistuja, kaksipäiväisen 150 €/osallistuja. Poikkeavista hinnoista kerrotaan koulutuskuvausten yhteydessä. Koulutuksen hintaan ei sisälly ruokailuja.
takaisin

6. Alennukset
Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n jäsenille koulutukset ovat maksuttomia. Eläkeläisosallistujalle kurssit ovat -75 % (vuonna 2017).

Monet ammattiliitot tukevat jäsenistönsä osallistumista kursseille. Kysy lisätietoa kurssituesta omasta ammattiliitostasi.
takaisin

7. Milloin koulutuksesta lähetetään laskut?
Koulutuksen osallistumismaksu laskutetaan ennen koulutusta, ilmoittautumisajan päätyttyä.
takaisin

8. Saako koulutuksesta opintopisteitä ja todistuksen?
Pääsääntöisesti KSL:n koulutus on ei-tutkintotavoitteista koulutusta. Tällaisessa omaehtoisessa oppimisessa koulutus ei ole osa mitään tutkintoa eikä se anna virallisesti pätevyyttä esimerkiksi mihinkään ammattiin. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö koulutuksissa saatua osaamista voisi hyödyntää monella tavalla niin järjestö- kuin työelämässäkin.

KSL:n koulutuksesti saa pyydettäessä todistuksen, jossa mainitaan myös opintojen laajuus (opintopisteinä tai opetustunteina). Ammatillisesta lisäkoulutuksesta annetaan aina todistus.
takaisin

9. Menetänkö työttömyysturvani koulutuksen ajaksi?
KSL:n koulutukset eivät pääasiassa ole täysipäiväistä koulutusta eikä näin estä työttömyysturvan saamista. Jotkut kokopäiväiset, pitkät ammatilliset lisäkoulutukset ovat kokopäiväistä opiskelua, eli silloin osallistuja ei voi saada työttömyyspäivärahaa.
takaisin

10. Milloin koulutukset alkavat?
Koulutusten alkamisajankohdat vaihtelevat. Seuraa sivujamme ja koulutuskalenteriamme!
takaisin

11. Mistä tiedän järjestetäänkö paikkakunnallani KSL-koulutusta?
Voit hakea koulutuskalenteristamme koulutuksia paikkakunnan mukaan. KSL:n koulutuskalenterista löydät KSL-opintokeskuksen omat, itse toteuttamat koulutukset ja KSL:n yhteistyökumppanien kurssit. KSL:n toimistot sijaitsevat Helsingissä, Tampereella ja Oulussa (ks. yhteystiedot). Voit aina olla yhteydessä myös aluetoimistojen henkilökuntaan koulutustoiveissasi.

Helsingissä järjestämme koulutukset pääsääntöisesti osoitteessa Lintulahdenkatu 10. Muilla paikkakunnilla koulutustila vaihtelee koulutuksittain.

Tarkan tiedon koulutuspaikasta saapumisohjeineen saat kurssikutsun mukana.
takaisin

12. Mitä osaamista koulutuksista saa?
Monenlaista! KSL-opintokeskus toteuttaa ja tukee koulutuksillaan järjestöosaamisen, yhteiskunnallisen osaamisen sekä kulttuuriosaamisen hankkimista ja kehittämistä. KSL:n koulutuksissa keskiössä ovat erityisesti järjestöosaaminen ja sen kehittäminen, järjestöjohtamisen osaaminen ja kouluttajana toimimisen taidot. Tarjoamme yhteiskunnallisten aiheiden koulutusta sekä kulttuurin ja luovan ilmaisun välinein voimautumista. Ammatillisena lisäkoulutuksena toteutamme muun muassa osuuskunta- ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden koulutusta.
takaisin

13. Mitä materiaaleja on tarjolla?
KSL on tuottanut opintomateriaaleja yhteiskunnallisista aiheista (esimerkiksi talousaineistot), järjestötoiminnasta ja sen kehittämisestä, kädentaidoista, kulttuurista ja ikääntyvän seksuaalisuudesta. Materiaaleja on paitsi luettavissa painettuna tai sähköisenä.
takaisin

alkuun

JÄRJESTÖLLE

14. Kuka voi saada kurssitukea?
Rekisteröidyt yhdistykset voivat hakea KSL:sta koulutustoimintaansa taloudellista tukea sekä pedagogista apua ja ohjausta. Erilaiset vapaat ryhmät ja liikkeet tarvitsevat kumppanikseen rekisteröidyn yhdistyksen (tai järjestäjäksi KSL-opintokeskuksen), jotta niiden kursseja voidaan tukea.
takaisin

15. Millaista pedagogista tukea järjestömme voi saada?
KSL antaa osana kurssipalvelua neuvontaa ja tukea koulutussuunnittelun ja esimerkiksi menetelmien valintaan.

Tarjoamme kurssijärjestäjille

  • henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta kurssin suunnitteluvaiheessa
  • neuvontaa ja ohjausta kotisivujemme kautta (Kouluttajalle -osio)
  • KSL:n tuki- ja opintomateriaaleja
  • kouluttaja- ja ohjaajakoulutuksia.
    takaisin

16. Mihin kurssitukea voi saada?
Kurssitukea saa muun muassa seminaareihin, luentoihin, pitkiin kursseihin tai päivän mittaisiin koulutuksiin. Tärkeintä on, että tilaisuudessa opitaan uutta.

Kurssin tulee olla vähintään neljä (4) opetustuntia, jotka voidaan jakaa eri päiville. Kurssilla voi olla rinnakkaisopetusta eli rinnakkain toimivilla ryhmillä on omat aiheensa ja kouluttajansa. Kurssi voidaan myös toteuttaa kokonaan tai osaksi verkkokurssina. Kurssien opetustunnit lasketaan kouluttajan opetustuntien mukaan.

Kurssilaisten tulee olla 15 vuotta täyttäneitä ja ryhmäkoon vähintään kahdeksan (8).

Kurssi on KSL:n kanssa yhteistyössä toteutuva tilaisuus. Siksi tiedottamisessa mainitaan toisena järjestäjänä aina KSL-opintokeskus.
KSL logon ja powerpoint -esityksen löydät täältä
takaisin

17. Millaisiin kuluihin kurssitukea voi saada?
Kurssitukea voi saada kurssista syntyviin todellisiin, tositteisiin perustuviin kuluihin, esimerkiksi opetuspalkkioihin, kouluttajien ja kurssilaisten matkakuluihin, koulutustila- ja opetuslaitevuokriin, markkinointikuluihin ja opetusmateriaaleihin. 1.1.2017 alkaen osallistujien matka- ja ruokailukulut ovat kurssitukeen oikeuttavia kuluja piiriin, mutta omista tiloista ja oman henkilökunnan palkkakuluista ei voi enää laskea päiväkohtaista osuutta kurssin kuluiksi.

Kurssitukea saa opetustuntien mukaan. Opetustuntihinnat löydät täältä. Kurssituki on enintään 50 % kurssin kuluista.

Kurssitukea ei voi käyttää, jos kurssille saadaan kohdennettua taloudellista tukea muilta julkisilta rahoittajilta (esim. STEA). Voitte saada kurssitukea, vaikka järjestönne saisikin yleisavustusta.
takaisin

18. Mikä on opetustunti (ot)?
Kurssitukea saavien koulutusten laajuus lasketaan opetustunteina. Yksi opetustunti on 45 minuuttia.
takaisin

19. Miten kurssitukea haetaan?
Kurssin järjestämisen vaiheet on kuvattu täällä. Uusi kurssijärjestäjä, otathan yhteyttä KSL:n kurssisihteeriin Tiia Kontkaseen, tiia.kontkanen@ksl.fi tai 040 669 4663 heti, kun idea kurssista syntyy.
takaisin

20. Mitä tarkoittaa kurssin pistokoeselvitys?

Sähköinen järjestelmämme Tiramisu valitsee automaattisesti joka 20. kurssin pistokokeeseen. Lisäksi KSL-opintokeskus pyytää pistokokeet vuoden päätteeksi noin kymmenestä isoimmasta kurssista. Jos vuoro osuu kohdallesi, sinulle tulee sähköposti-ilmoitus pistokokeesta ja sinun tulee lähettää kyseisen kurssin kulutositteista kopiot meille. Kaikista kuluista tulee lähettää tositteet, joista tulee selvitä kuka laskuttaa, keneltä, mistä tuotteesta tai palvelusta ja millä hinnalla. Palkkiotiedoista tarvitsemme palkkalaskelmat/ -todistukset tai laskut, päiväraha- ja matkakuluista matkalaskut ja muista kurssin kuluista viralliset kulutositekopiot. Jos kuiteissa näkyy muita kuin kurssiin liittyviä kuluja, tulee selvittää, mitkä kulut ovat kurssiin liittyviä. Kurssitukea ei makseta ennen kuin olemme hyväksyneet pistokokeen.
takaisin

21. Miten toimin, kun KSL maksaa kouluttajan opetus- ja matkalaskun?
Jos haluat että KSL maksaa kurssinne kouluttajan palkkion, sovithan siitä aina etukäteen kurssisihteerin kanssa.

Etukäteen on myös sovittava kouluttajan kanssa maksettavan palkkion suuruudesta sekä matka- ja majoituskorvauksista. KSL suosittelee maksamaan opettajille ja kouluttajille työehtosopimusten mukaisia palkkioita. Esim. Yksityisen opetusalan tes:n vähimmäistuntipalkka on 24,31 euroa.

Kouluttajan tulee täyttää huolellisesti palkkio- ja matkalaskunsa. Laskun mukaan liitetään maksettujen matka- ja majoituskulujen tositteet sekä verokortti, jos sitä ei ole aikaisemmin jo toimitettu KSL:oon.

KSL ei maksa kouluttajien ulkomaanmatkoja ja -päivärahoja.

KSL:n maksamia kouluttajien kuluja, EI merkitä kurssiselvitykseen eikä Tiramisuun.
takaisin

22. Haluamme tilata järjestöllemme valmiin koulutuksen. Mitä se maksaa?
Voitte tilata meiltä koko koulutuksen toteuttamisen koulutustiloineen ja ruokailuineen. Näistä koulutuksista teemme teille erillistarjouksen.
Ota yhteyttä koulutuspäällikkö Tarja Muukkoseen ja pyydä tarjous, tarja.muukkonen@ksl.fi tai 050 594 2951.
takaisin

23. Etsimme kouluttajaa. Löydämmekö sellaisen teidän kauttanne?
KSL:n omalla koulutushenkilökunnalla ja KSL:n freelancekouluttajilla ympäri Suomen on osaamista hyvin monilta aloilta. Kerro kouluttajatarpeestanne ja pyrimme löytämään teille sopivan kouluttajan. Ota yhteyttä koulutuspäällikkö Tarja Muukkoseen, tarja.muukkonen@ksl.fi tai 050 594 2951.

takaisin tai alkuun